Την ύποπτη «εξαφάνιση», με την ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., του φακέλου της εισαγγελικής έρευνας για τη διαρροή των ηχητικών συνομιλιών του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, διαρροή που είχε γίνει ελάχιστες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη, αναδεικνύει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα».
Ο φάκελος αφορά την έρευνα που ξεκίνησε με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας τον Μάρτιο του 2023 για τη διαρροή των ηχητικών του ΟΣΕ με τους καταγεγραμμένους διαλόγους των μηχανοδηγών τη βραδιά της σύγκρουσης των δύο τρένων προκειμένου να διερευνηθεί αν, ποιος και γιατί διέπραξε το αδίκημα της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου. Η έρευνα είχε διαταχθεί ύστερα από εξώδικο που είχαν στείλει οι μηχανοδηγοί αμέσως μετά το δυστύχημα και είχε κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία.
Μέχρι σήμερα η έκβαση της διερεύνησης ήταν άγνωστη. Εν μέσω της πρόσφατης αποκάλυψης για το μοντάζ που είχε υποστεί το ηχητικό που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, υπήρξαν διαρροές που ανέφεραν πως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, στον οποίο ανατέθηκε η έρευνα, εξακολουθεί την έρευνα, χωρίς όμως να έχει «καταλήξει ακόμα σε πόρισμα». Ωστόσο, το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» αποκαλύπτει πως ο συγκεκριμένος φάκελος που σχηματίστηκε με την εισαγγελική παραγγελία «εξαφανίστηκε» ενώ βρισκόταν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. και ότι είχε καταχωριστεί λάθος στα αρχεία της ως «υπόθεση του ΟΤΕ» αντί για «υπόθεση του ΟΣΕ».
Η έρευνα παρέμεινε καταχωνιασμένη στα συρτάρια της αστυνομίας και δεν έγιναν ποτέ ουσιαστικές ενέργειες για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τη διαρροή των συνομιλιών. Αυτή η «εξαφανισμένη» έρευνα αφορούσε μόνο τη διαρροή των ηχητικών και όχι την επεξεργασία τους με μοντάζ. Εξαρχής, βέβαια, οι εργαζόμενοι, όπως και ο τότε πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας, είχαν καταγγείλει ότι οι διάλογοι είχαν υποστεί επεξεργασία προκειμένου, όπως διαφαίνεται σήμερα, με τη συρραφή των διαλόγων να δοθεί η εικόνα πως η αιτία για το τραγικό δυστύχημα είναι το ανθρώπινο λάθος των εργαζομένων.
Στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών της Λάρισας ήταν εξαρχής να διερευνήσουν επίσης την πιθανότητα να μην είναι τα αυθεντικά ηχητικά αυτά που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη και να διενεργήσουν σχετική έρευνα. Έγγραφο 32 σελίδων με τίτλο «Εκθεση απομαγνητοφώνησης αρχείων ήχου αποθηκευμένα σε ψηφιακή συσκευή»συμπεριλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία για το δυστύχημα στα Τέμπη από το καλοκαίρι του 2023. Ομως η κατάσχεση των σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά από το βράδυ του δυστυχήματος έγινε έπειτα από παραγγελία του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, την προηγούμενη βδομάδα, δηλαδή 13 μήνες μετά το δυστύχημα, ενώ εξαρχής είχαν εκφραστεί φόβοι για το αν αυτά είναι γνήσια.
● Πολυσέλιδο υπόμνημα της Πυροσβεστικής στον ανακριτή Λάρισας κατέθεσαν στις 27 Μαρτίου οι συγγενείς των θυμάτων, με το οποίο ζητούν να κατασχεθούν οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ των πυροσβεστών που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Documento». Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που βρίσκονται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) αναμένεται να προκύψει ποιος έδωσε την εντολή για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, αν και οι ανακριτικές αρχές μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχουν μεριμνήσει για να κατασχεθεί το υλικό.