6.8 C
Athens
6.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
More

    Η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση

    Η στυγνή δολοφονία της νεαρής γυναίκας στην είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Αναργύρων, αφού βρέθηκε μπροστά στην προκλητική αδιαφορία των ιθυνόντων, σόκαρε το πανελλήνιο, έφερε για άλλη μια φορά εκρηκτικά στην επιφάνεια τα αυξανόμενα φαινόμενα έμφυλης βίας και τη μάστιγα των γυναικοκτονιών.

    Τροφοδότησε όμως και σειρά ερωτημάτων: Τι συμβαίνει στην Ελληνική Αστυνομία; Μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών; Τι πρέπει να γίνει; Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν;

    Μακριά από εμάς ο μηδενισμός και η ισοπέδωση. Ωστόσο, μακριά από εμάς και ο στρουθοκαμηλισμός. Πολύ περισσότερο που γινόμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων δράσεων του οργανωμένου εγκλήματος, συγκρούσεων συμμοριών, αυξανόμενης εγκληματικότητας και νέων φαινομένων παραβατικότητας και νεανικής βίας στα σχολεία, όπως και φαινόμενα οπαδικής βίας.
    Το ζητούμενο πάντα είναι η ασφάλεια, η προστασία της ζωής των πολιτών και σε κάθε περίπτωση η αίσθηση τάξης και ασφάλειας που αποτελούσε βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και έχει πληγεί καθοριστικά από αλλεπάλληλα γεγονότα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέσα σε δέκα μήνες από τις εκλογές έχουν αλλάξει τρεις Υπουργοί, που από μόνο του συνιστά δείκτη αποτυχίας. Ακόμα και ο πολύπειρος Μ. Χρυσοχοϊδης δείχνει αμήχανος και κουρασμένος να χειριστεί αποτελεσματικά μια κατάσταση που δείχνει όλο να ξεφεύγει.


    Είναι φανερό ότι σήμερα επιμέρους παρεμβάσεις δεν αρκούν. Σήμερα είναι επιτακτικό να ξαναδούμε από την αρχή το πρόβλημα, από την αρχή την ριζική αναδιοργάνωση τη ΕΛ.ΑΣ. Τα προβλήματα και οι παθογένειες στην λειτουργία και την δράση της δεν κρύβονται πια. Όσο δε υπάρχουν και δεν αντιμετωπίζονται, η κατάσταση θα χειροτερεύει αφού θα χάνονται και τα όποια θετικά βήματα μπορεί να γίνονται. Είναι δεδομένο δε , ότι το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό. Η Ελλάδα διαθέτει 499 αστυνομικούς ανά 10.000 πολίτες , όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 344. Χρειάζονται επομένως θαρραλέα βήματα τώρα .
    Πριν απ’ όλα είναι επιτακτική η συνεχής αξιολόγηση όλου του δυναμικού τη ΕΛ.ΑΣ σε όλες τις Υπηρεσίες της, σε όλα τα επίπεδα. ΕΛ.ΑΣ. και αμεριμνησία δεν νοούνται. ΕΛ.ΑΣ και γραφειοκρατική αντιμετώπιση προβλημάτων και καταγγελιών είναι έννοιες ασύμβατες. Αστυνομία και απουσία σχέσης με τις γειτονιές απλά εμπεδώνουν την ανασφάλεια. Παράλληλα μ΄ αυτό είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ύπαρξης αστυνομικών που φέρουν ποινικές καταδίκες, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που μεσολαβούν μεταξύ αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης και οριστικής απόταξης. Όπως και η αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς.

    Η Αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις της πρέπει να κάνουν πιο εμφανή την παρουσία τoυς. Τα Αστυνομικά Τμήματα θα πρέπει να στελεχωθούν και δυνάμεις υπάρχουν. Πρώτον, από αποσπασμένους σε άλλες εργασίες που δεν είναι του αντικειμένου τους. Ακόμα περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για την επιστροφή στην δράση 2.500 αστυνομικών από την φύλαξη υψηλών προσώπων. Είναι τραγελαφικό ότι πολλοί που επέστρεψαν σε Τμήματα για τα μάτια του κόσμου, σε λίγες εβδομάδες ξαναέφυγαν αξιοποιώντας προνομιακή αντιμετώπιση. Θα πρέπει δε να συζητηθεί και να βρεθεί φόρμουλα επίλυσης της αναντιστοιχίας περιοχών που συγκεντρώνεται ο όγκος εγκληματικών/παραβατικών φαινομένων (π.χ. Αττική) και που βρίσκεται ο όγκος των αστυνομικών δυνάμεων. Ο τρόπος «χρυσών» λίγων και αποσπασματικών αποσπάσεων με υπέρογκους μισθούς δεν είναι λύση, δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της μισθολογικής ανισότητας.


    Ωστόσο, το έγκλημα εκσυγχρονίζεται και οι παραβατικές συμπεριφορές αυξάνονται εκθετικά. Ο αντίστοιχος εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, η χρήση καμερών και η εξασφάλιση απαραίτητου εξοπλισμού που λείπει είναι στοιχειώδεις κινήσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί. Όπως, και η διαρκής ενημέρωση, η εκπαίδευση με βάση τα νέα δεδομένα, θεωρούνται εντελώς απαραίτητα μέτρα.

    Αυτά είναι κάποιες σκέψεις, κάποιες προτάσεις. Σήμερα είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε και της Κυβέρνησης να βγει από την ακινησία. Διαφορετικά, θα βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα, αιφνιδιαστικά φαινόμενα, με την κοινωνία να νιώθει όλο και πιο ανασφαλής και δύσπιστη για τον ρόλο της Αστυνομίας.

    Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, υπεύθυνη ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ

    Θανάσης Κατερινόπουλος, Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ. (ε.α.), Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέας Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ

    news247.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ