Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα με θέμα τη βία και την επιθετικότητα στο σχολικό περιβάλλον της Ένωσης Ν/Α.
Αναλυτικά:
Το Σάββατο 13/04/2024 και ώρα 18:00, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής από κοινού με το Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (ΣΕΕΠΠ) καθώς και το 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου, πραγματοποίησαν με επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Εκδηλώσεις Βίας και Επιθετικότητας στο σχολικό περιβάλλον».
Στην εκδήλωση – συζήτηση, που διεξήχθη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαυρίου, μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσής μας και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π. Δήμου Λαυρεωτικής Ευάγγελος ΜΠΟΥΖΑΣ, ο οποίος έδωσε οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των ανηλίκων, μέσα από το πρίσμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης, το πάνελ των ομιλητών πλαισιώθηκε από τους:
• κ. Μάνο ΚΟΥΚΙΔΗ, Κοινωνιολόγο – Εγκληματολόγο Msc – Συστημικό Ψυχοθεραπευτή και Πρόεδρο ΣΕΕΠΠ, εστιάζοντας στη θεματική: «Η Βία ως καθημερινότητα και οι επιπτώσεις της στους ανήλικους».
• κα. Ντόρα ΓΙΑΝΝΑΚΗ, Πολιτική Επιστήμονας (ΜΑ. ΜΑ) – Εμπειρογνώμονας Πολιτικών Ασφάλειας & Δικαιοσύνης, μέλος ΣΕΕΠΠ, εστιάζοντας στη θεματική: «Βία και παραβατικότητα ανηλίκων: Αιτίες, παράγοντες κινδύνου και πρόληψη».
• κα. Γιώτα ΜΑΚΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, Ψυχολόγος – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια – Εγκληματολόγος Msc, μέλος ΣΕΕΠΠ, εστιάζοντας στη θεματική: «Επιθετικότητα και Βία στο Σχολικό περιβάλλον».
• κα. Ιόλη Αικατερίνη ΓΕΡΟΠΑΝΟΥ, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος Msc, μέλος ΣΕΕΠΠ, εστιάζοντας στη θεματική: «Διαχείριση σχολικών συγκρούσεων: Συνεργασία σχολείου και οικογένειας».
Την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος γονέων, καθώς και μαθητές, καταδεικνύοντας την ανάγκη που έχουν όλοι για ενημέρωση σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα.
Με το πέρας της ημερίδας, ακολούθησε διάλογος μέσα από τον οποίον εξήχθησαν ωφέλιμα συμπεράσματα, μερικά από εξ αυτών είναι τα κάτωθι:
➢ Η αναγκαιότητα συνεχούς επιμόρφωσης, όλων των εμπλεκομένων με το πρόβλημα της βίας εντός των σχολείων.
➢ Έμφαση στις πολιτικές κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου, με τη συμμετοχή κοινωνικών επιστημόνων που θα έχουν την σχετική γνώση και εμπειρία.
➢ Ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων, μόνιμου και όχι περιστασιακού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών (γονείς, σχολείο, μαθητές, τοπική κοινότητα, κοινωνικές υπηρεσίες, Αστυνομία, κ.α.).
➢ Διαχείριση του φαινομένου με τέτοιον τρόπο που τα πειθαρχικά μέτρα δεν θα αποκλίνουν από το πνεύμα του παιδαγωγικού χαρακτήρα του σχολείου.
➢ Η σημασία της επικοινωνίας μεταξύ γονέων – παιδιών, γονέων – δασκάλων και δασκάλων – παιδιών, αποτελώντας τη βάση για τη συνδιαμόρφωση τρόπων ελάττωσης της βίας και της επιθετικότητας εντός του σχολικού περιβάλλοντος.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους για την άριστη συνεργασία στην υλοποίηση της εν λόγω ημερίδας. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτριο ΛΟΥΚΑ, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Κωνσταντίνο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ για τις στοχευμένες τοποθετήσεις και την Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Δέσποινα ΜΑΡΙΝΟΥ για την άρτια οργάνωση και τη φιλοξενία.