10.5 C
Athens
8.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024
More

    Θεσσαλονίκη: Σενάριο απεγκλωβισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά για την πιλοτική δοκιμή εργαλείων διάσωσης του RESCUER (βίντεο)

    Σε πιλοτική δοκιμή τέθηκαν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη πρωτοποριακά, τεχνολογικά εργαλεία διάσωσης του ερευνητικού έργου RESCUER στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΕΤΑ, με την παρουσία εκπροσώπων της ΠΚΜ, των ΕΚΑΒ, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής.

    Η πιλοτική δοκιμή ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου όπου τέθηκε σε εφαρμογή σενάριο σεισμού και οι συμμετέχοντες του έργου θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία για τον εντοπισμό και τη διάσωση θυμάτων από ένα μισογκρεμισμένο κτίριο.

    «Σήμερα κάνουμε την προτελευταία πιλοτική δοκιμή του RESCUER, στην οποία έχουμε ένα σενάριο σεισμού σε ένα κτίριο. Σύμφωνα με το σενάριο, μέσα στο κτίριο βρίσκονται θύματα, τα οποία πρέπει οι διασώστες να βρουν. Το σενάριο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε οι τεχνολογίες του RESCUER να φανούν χρήσιμες η καθεμία σε διαφορετικό δωμάτιο του κτιρίου. Οπότε έχουμε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει θόρυβος και θα μας βοηθήσει να δούμε τη χρησιμότητα της μείωσης θορύβου. Έχουμε θύματα κρυμμένα πίσω από έναν τοίχο, οπότε θα δούμε πώς το ραντάρ μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα θύματα. Έχουμε δωμάτιο με καπνό, το οποίο έχει σχέση με την όραση, δωμάτιο με σκοτάδι, ηλεκτρομαγνητικές συσκευές. Ταυτόχρονα όλες οι τεχνολογίες αυτοεντοπισμού βοηθάνε στο να ξέρει ο ίδιος ο διασώστης και ο συντονιστής της δράσης που βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου πού βρίσκεται ο κάθε διασώστης. Παρακολουθούμε επίσης τα ζωτικά χαρακτηριστικά του κάθε διασώστη, όπως η απανοη του και οι σφυγμοί του. Υπάρχει και το μαύρο κουτί του κτιρίου», επεσήμανε στην Karfitsa ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και τεχνικός συντονιστής του έργου, Κωστής Κωνσταντουδάκης.


    «Η σημερινή πιλοτική δοκιμή γίνεται στο πλαίσιο του RESCUER. Στόχος είναι να ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε εργαλεία που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου, σε ένα σενάριο που προσομοιώνει συνθήκες σεισμού. Στόχος των εργαλείων είναι να ενισχύσουν την ασφαλεία και την αποδοτικότητα του διασώστη», επεσήμανε από την πλευρά του στην Karfitsa ο διευθυντής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Έργων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ιωσήφ Βούρβαχης, τονίζοντας ότι στο μέλλον τα εργαλεία αυτά θα μπορέσουν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

    Και συμπλήρωσε: «Ο ρόλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είναι αυτός, να έρθουμε κι εμείς δηλαδή σε επαφή με καινοτόμες τεχνολογίες και να μπορέσουμε να φέρουμε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη τέτοιες εμπειρίες, ώστε να αξιοποιηθούν στο πεδίο».


    Πηγή: Karfitsa



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ