Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με την παγκόσμια ανησυχία για τα τεκταινόμενα στη Ράφα και τις προθέσεις του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς να έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
Ο Νετανιάχου δέχεται ήδη μεγάλη πίεση τόσο από το εσωτερικό όσο και από τις ΗΠΑ, ενώ αρνείται να δεχθεί το τέλος του πολέμου, εάν αυτό δεν σημαίνει εξόντωση της Χαμάς και επιστροφή όλων των ομήρων.
Σκληρές πιέσεις
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τις φωνές από το πολεμικό συμβούλιο αλλά και την σκληρή αντιπολίτευση που τον πιέζει να εξολοθρεύσει τη Χαμάς, απειλώντας ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, ενώ από την άλλη οι συγγενείς των ομήρων έχουν ασκούν ασφυκτική πίεση στον Νετανιάχου ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, με συνεχείς κινητοποίήσεις.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ φέρονται εξοργισμένες από το Σαββατοκύριακο και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη Χαμάς, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας εκεχειρίας, ενώ ασκούν πίεση και στο Κατάρα για να υπάρξει μία συμφωνία από την παλαιστινιακή οργάνωση, αλλιώς, ενδεχομένως να υπάρξει και εκδίωξη από το έδαφος του Κατάρ.
Δεδομένο είναι πάντως πως αυτή τη στιγμή το Τελ Αβίβ δεν δέχεται το τέλος του πολέμου, εάν μαζί με αυτόν δεν «τελειώσει» και η Χαμάς.
«Η Χαμάς θέλει να μας επιτεθεί ξανά και ξανά»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μένσερ μίλησε στο OPEN και δήλωσε πως «Η Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί να μείνει όρθια στο τέλος αυτού του πολέμου, πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να έχει δύναμη στη Γάζα. Απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί, για τον απλό λόγο ότι η Χαμάς θέλει να επανακαταλάβει τη Γάζα, θέλει να αναδιοργανωθεί και αυτό που λέει είναι ότι θέλει να μας επιτεθεί ξανά και ξανά και ξανά».
«Πολύ απλά, αρνούμαστε να ζούμε άλλο δίπλα σε αυτή τη γενοκτονική οργάνωση. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αμέσως τώρα, αυτό το απόγευμα, πριν βάλουμε τα παιδιά μας για ύπνο. Μπορεί να τελειώσει αμέσως τώρα, αν η Χαμάς πετάξει τα όπλα της και επιστρέψει τους ομήρους μας. Αυτό θα ήταν το τέλος αυτού του πολέμου».