Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι «άπραγοι» αστυνομικοί που δεν απέτρεψαν την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Πρόκειται για την Αστυνόμο Β΄, Επόπτρια και υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, την 23χρονη αστυφύλακα, που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα, και του 48χρονου σκοπού του τμήματος.
Η διαταγή της διαθεσιμότητας εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που ολοκληρώθηκε διαβιβάστηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι προτάσεις των πειθαρχικών ποινών του διενεργών την ΕΔΕ και κυρίως του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής Υποστράτηγου Γιάννη Σκούρα είναι η ποινή της αργίας με απόλυση για την Αστυνόμο Β’, που έχει 40 χρόνια υπηρεσία στο Σώμα, για την 23χρονη αστυφύλακα, αξιωματικό υπηρεσίας και τον 48χρονο σκοπό, και η επιβολή χρηματικού προστίμου για τον 27χρονο αστυφύλακα, εκφωνητή της Άμεσης Δράσης, ο οποίος είχε πει στην άτυχη Κυριακή πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Οι προτάσεις των ποινών, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, είναι οι ανώτερες που θα μπορούσαν να επιβληθούν βάση των πειθαρχικών ευθυνών που βαρύνουν τους συγκεκριμένους αστυνομικούς.
Στο συνήγορο του πολίτη το πόρισμα
Σημειώνεται πως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την πλήρη διαφάνεια στην πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας μια νεαρής κοπέλας έξω από το αστυνομικό τμήμα με πολλές και διαπιστωμένες ολιγωρίες, διαβίβασαν το πόρισμα της ΕΔΕ, στον Συνήγορο του Πολίτη. Τα στελέχη της ανεξάρτητης Αρχής θα εξετάσουν τη νομιμότητα των ενεργειών στο πλαίσιο της ΕΔΕ, τυχόν παρατηρήσεις και ελλείψεις. Θα ερευνήσουν μέσα από το υλικό της ΕΔΕ, αν χρειάζεται κάποια επιπλέον κατάθεση εμπλεκόμενου ή υποβολή περαιτέρω σχετικών εγγράφων για την πληρότητα της εξέτασης και του πορίσματος.
Το σκεπτικό της απόφασης
Σημειώνεται πως αναφορικά με την Αστυνόμο Β΄, που εκτελούσε χρέη επόπτριας την συγκεκριμένη νύχτα και είχε προϋπηρεσία 40 χρόνων στην ΕΛ.ΑΣ., ο ενεργών την ΕΔΕ, την κατηγορεί ότι δεν διέθεσε το περιπολικό που θα χρησιμοποιούσε η ίδια για την υπηρεσία της, προκειμένου να μεταφέρει την 28χρονη στο σπίτι της, ενώ δεν ενημέρωσε τον Διοικητή του τμήματος και τον Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής. Ο Ταξίαρχος κατηγορεί την επόπτρια ότι δεν έδωσε οδηγίες στην αξιωματικό υπηρεσίας προκειμένου να καταγράψει τα στοιχεία της Κυριακής Γρίβα, του πρώην συντρόφου της και στη συνέχεια να στείλει περιπολικό της Άμεσης Δράσης στο σπίτι της 28χρονης για την αναζήτηση και τον εντοπισμό του υπόπτου.
Όσον αφορά την νεαρή αστυφύλακα που εκτελούσε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας την μοιραία νύχτα, ο διενεργών την ΕΔΕ, την κατηγορεί πως αν και η 28χρονη της εξέφρασε τους φόβους της για τη σωματική της ακεραιότητα, επιθυμώντας την αστυνομική συνοδεία για να πάει σπίτι της, εκείνη δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης της καταγγελίας.
Τι αναφέρει η ΕΔΕ
Ο ενεργών την ΕΔΕ ταξίαρχος της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ, στην κλήση προς απολογία στον 48χρονο σκοπό του τμήματος αναφέρει πως ο δράστης επιτέθηκε με το μαχαίρι και σκότωσε στην άτυχη Κυριακή Γρίβα, σε απόσταση περίπου 1,5 μέτρου από την σκοπιά, χωρίς εκείνος να προβεί σε καμία ενέργεια για να την αποτρέψει. Επίσης, δεν αντελήφθη ότι ο δράστης είχε σταθμεύσει την μοτοσυκλέτα του σε απόσταση 30 μέτρων από το φυλάκιο. Τον κατηγορεί επίσης, πως πριν την επίθεση, ενώ η Κυριακή Γρίβα και ο φίλος της τον ρώτησαν εάν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό για να την συνοδεύσει στο σπίτι της εκείνος απάντησε αρνητικά.
Ο 27χρονος εκφωνητής της Άμεσης Δράσης, που είπε στην 28χρονη πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί», κατηγορείται από τον Ταξίαρχο διενεργών την ΕΔΕ, ότι παρέλειψε να ζητήσει από την 28χρονη, στοιχεία και χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της προκειμένου να διατεθεί περιπολικό για την αναζήτηση και προσαγωγή του.
Ο 48χρονος σκοπός του τμήματος, λόγω των παλιών ποινικών εκκρεμοτήτων συμμετοχής του σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών αναμενόταν να αποταχθεί στις 19 Απριλίου, αλλά αυτό ενδέχεται να γίνει γίνει μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής και της ποινικής έρευνας. Η ποινική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του πορίσματος της ΕΔΕ από τον Συνήγορο του Πολίτη, το οποίο θα συμπεριληφθεί σε αυτή.