20.1 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Διπλή απόβαση σε παραλίες και τουριστικούς προορισμούς από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ!

    Σε διπλό ασφυκτικό κλοιό ελέγχου από την ΑΑΔΕ θα βρεθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου οι επιχειρήσεις στον τουρισμό, είτε αυτές είναι ξενοδοχειακές, είτε εστίασης, είτε εκμεταλλεύονται παραλίες.

    Οι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν τόσο φορολογικού χαρακτήρα, όσο και τήρησης της νομιμότητας σχετικά με υφιστάμενες και νέες παραχωρήσεις σε αιγιαλό και παραλίες.

    Από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών αναφέρουν ότι διαθέτουν πλέον το απαραίτητο οπλοστάσιο ώστε να διασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και να ενισχύσουν την αίσθηση της δικαιοσύνης προς πάσα κατεύθυνση.


    Στον φορολογικό τομέα, ήδη από το φετινό έτος υπάρχουν διάφορα εργαλεία όπως το MyDATA, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και άλλα, τα οποία έχουν ενισχύσει τη φαρέτρα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Αυτά τα εργαλεία υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα και αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της βελτιωμένης φορολογικής εποπτείας.

    Όσον αφορά τον τομέα του αιγιαλού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νέα διαδικασία για τις παραχωρήσεις, η οποία πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας. Έως την Παρασκευή 31 Μαΐου, είχαν αναρτηθεί το σύνολο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις.


    Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις καθώς και αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας, γνωστοί και ως «απάτητες παραλίες», που βρίσκονται σε περιοχές Natura, όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Σε όλες τις παραλίες, είτε πρόκειται για νέες είτε για υφιστάμενες παραχωρήσεις, θα ισχύουν από φέτος οι ίδιοι κανονισμοί και το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για πιθανές παραβάσεις.

    Η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως έως τα τέλη Ιουνίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων.

    Εφορμούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

    Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα βρεθούν χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Για πρώτη φορά από φέτος, θα επιβάλλεται φόρος εκ των προτέρων σε εκείνους που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής.

    Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί διότι πλήθος εξ αυτών τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν τη λειτουργία τους με την πιστή τήρηση των υποχρεώσεών τους και εν συνεχεία εξαφανίζονταν, αφήνοντας απλήρωτους φόρους και ΦΠΑ.

    Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινά την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Ελέγχων σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς. Εφοδιασμένοι με tablets και φορητά σκάνερ, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διενεργούν «διπλούς» επιτόπιους ελέγχους.

    Ακριβώς, η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι οι ελεγκτές έχουν πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και διασταυρώνουν τα στοιχεία που αναφέρονται στη φορολογική δήλωσή τους με τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία της επιχείρησης.

    Επιπλέον, ο ενδιάμεσος φόρος αποτελεί ένα νέο μέτρο που προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Αυτό δίνει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να επιβάλλει φόρο προκαταβολής σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή. Σημαντικό είναι ότι αυτή η επιβολή γίνεται πριν ακόμη την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

    Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από την ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα. Αρχικά, γίνεται μια πρώτη επίσκεψη από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μια δεύτερη επίσκεψη από ελεγκτές που υπάγονται σε διαφορετική περιοχή.

    Τέλος, η Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) αναλαμβάνει τον έλεγχο με βάση όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις προηγούμενες επισκέψεις, ενισχύοντας τους ελέγχους με στοχευμένη προσέγγιση.

    Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των ελέγχων παίζει το σύστημα myData. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης της φετινής με την περσινή συναλλακτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, επιτρέποντας τη διαβίβαση δεδομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω ανάλυση και ελέγχους.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ