19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    AI αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους της Βρετανίας – Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν!

    Η βρετανική αστυνομία αναπτύσσει τεχνολογίες που προσομοιάζουν στην περιγραφή του καθεστώτος του «Μεγάλου Αδερφού» στο μυθιστόρημα του Όργουελ “1984”.

    Από τις κάμερες αναγνώρισης προσώπου που σας παρακολουθούν να ψωνίζετε μέχρι τους αλγόριθμους που προβλέπουν εγκλήματα πριν συμβούν, τα νέα αυτά εργαλεία δίνουν την αίσθηση ότι έχουν ξεπηδήσει από κάποιο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

    Αλλά δεν υπάρχει τίποτα φανταστικό σχετικά με τους αστυνομικούς της τεχνητής νοημοσύνης, που ήδη «περιπολούν» στους δρόμους της Βρετανίας με τους ειδικούς να αναμένουν περισσότερες εξελίξεις στο μέλλον.


    Ο Jake Hufurt, επικεφαλής έρευνας και ερευνών στο Big Brother Watch, προειδοποίησε τη MailOnline: «Υπνοβατούμε σε ένα αστυνομικό κράτος υψηλής τεχνολογίας».

    Οι αστυνομικοί κάνουν αωντανή αναγνώριση προσώπου

    Η ζωντανή αναγνώριση προσώπου, όπως υποδηλώνει και το όνομα, επιτρέπει στην αστυνομία να αναγνωρίζει τα καταζητούμενα άτομα ανάμεσα σε μεγάλο πλήθος σε πραγματικό χρόνο.


    Η αστυνομία χρησιμοποιεί μια σειρά από κάμερες για να καταγράψει το πρόσωπο οποιουδήποτε περνάει από μια καθορισμένη ζώνη.

    Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος συγκρίνει τα πρόσωπα όσων περπατούν μπροστά από την κάμερα με μια «λίστα παρακολούθησης» καταζητούμενων εγκληματιών και δημιουργείται ειδοποίηση, εάν η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίσει κάποιον που να ταιριάζει με την περιγραφή κάποιου εγκληματία.

    Από το 2015, αρκετές αστυνομικές δυνάμεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία σε δημόσιους χώρους ως μέρος πιο στοχευμένων καταστολών και σε εκδηλώσεις που υπάρχει πολύς κόσμος και είναι δύσκολη η αστυνόμευση.

    Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και η Αστυνομία της Νότιας Ουαλίας είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της νέας τεχνολογίας.

    Μόνο φέτος η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας έχει ήδη αναπτύξει οκτώ ζωντανές ζώνες αναγνώρισης προσώπου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ένα παιχνίδι, το Six Nations και μια συναυλία του Bruce Springsteen.

    Έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς ακτιβιστές

    Ωστόσο, ομάδες πολιτικών ακτιβιστών έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της ζωντανής αναγνώρισης προσώπου, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία είναι υπερβολικά επεμβατική.

    Ο κ. Hufurt λέει: «Είναι σαφές ότι ορισμένες [χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης], συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας Ζωντανή Αναγνώριση προσώπου, δεν είναι συμβατές με μια δημοκρατική κοινωνία και θα πρέπει να απαγορευθούν».

    Το 2020, το εφετείο διαπίστωσε ότι η δίκη της αστυνομίας της Νότιας Ουαλίας, η οποία σάρωσε τα πρόσωπα χιλιάδων, είχε γίνει παράνομα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το απόρρητο ή η προστασία των δεδομένων.

    Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες ότι η αναγνώριση προσώπου μπορεί να είναι χειρότερη στην αναγνώριση μαύρων προσώπων, καθιστώντας τα ψευδώς θετικά στοιχεία και τις περιττές συλλήψεις πιο πιθανές.

    Ενώ οι δοκιμές της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι είχαν ακρίβεια 90%, οι δοκιμές που διεξήχθησαν από το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου (NPL) υποδηλώνουν ότι η μεροληψία παραμένει.

    Στην έκθεση του NPL που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η τεχνολογία του Met βρέθηκε να έχει «στατιστικά σημαντική ανισορροπία με περισσότερα μαύρα άτομα να έχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα από Ασιάτες ή Λευκούς».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ