20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Προ των πυλών οι διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία – Πάνω από 10 αιτήσεις για panic button την ημέρα

    Μέσα στον Ιούλιο σχεδιάζει να φέρει στη βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης τις διατάξεις που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στα φαινόμενα βίας μέσα αλλά και έξω από την οικογενειακή εστία.

    Οι διατάξεις σχεδιάζονταν εδώ και δύο μήνες, με αφορμή τον θάνατο της άτυχης Κυριακής λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, και μετά από αρκετή δουλειά των δικαστικών λειτουργών είναι ώριμες πια για να περάσουν από τη βουλή και να γίνουν νόμος του κράτους.

    Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία πέφτουν πια σαν βροχή, την ώρα που οι αιτήσεις για την τοποθέτηση punic button αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, 10 με 15 αιτήσεις για το μαγικό μπουτόν γίνονται στα αστυνομικά τμήματα κάθε ημέρα, ενώ πληθαίνουν και οι συλλήψεις, οι οποίες πανελλαδικά κάποιες ημέρες φθάνουν ακόμη και τις 50.


    Το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν γίνει 5.503 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, γεγονός που οδήγησε τις αρχές στην δημιουργία και τη λειτουργία 63 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας. Ρωτήσαμε τους συντάκτες των νέων διατάξεων τι έχει αλλάξει και στις μέρες μας βλέπουμε τόσο έντονο το φαινόμενο της βίας μέσα στην οικογένεια. «Το γεγονός ότι τώρα οι γυναίκες μιλούν» είναι η απάντηση. «Βρίσκουν το θάρρος και απευθύνονται στις αρχές, ενώ στο παρελθόν σώπαιναν, υπέμεναν, και ήταν δυστυχισμένες».

    Στόχος η αποτροπή

    Με τις νέες διατάξεις στόχος είναι η αποτροπή των επίδοξων κακοποιητών, και ο φόβος ότι ακόμη και για ένα βαρύ πλημμέλημα μπορεί να οδηγηθεί πίσω από τα κάγκελα μίας φυλακής. Μεταξύ των 13 διατάξεων που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη βουλή, προβλέπεται:


    • Η έκτιση των ποινών χωρίς αναστολή
    • Προσωρινή κράτηση 6 μηνών ακόμη και για πλημμέλημα
    • Κράτηση έως 5 μέρες για αυτόφωρο αδίκημα
    • Η δυνατότητα στον εισαγγελέα να επιβάλλει περιοριστικούς όρους στον δράστη ακόμη και πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης. Εάν παραβιάσει τους όρους, τότε ο δράστης οδηγείται στη φυλακή.

    Ακόμη προβλέπεται η προστασία των θυμάτων μέσω της μη υποχρεωτικής παρουσίας τους στο δικαστήριο, με μόνο την ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές. Εάν το δικαστήριο κρίνει διαφορετικά τότε μόνο θα καλείται στο ακροατήριο.

    Κάθε υποτροπή του δράστη οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής που μπορεί να τού επιβληθεί. Τέλος, στα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν χωρεί το καθεστώς της διαμεσολάβησης, ακόμη και αν συναινεί το θύμα να μην προχωρήσει το θέμα ποινικά, καθώς κρίνεται ότι αυτή η απόφαση μπορεί να είναι προιον φόβου.

    «Την εβδομάδα αυτή είδαμε το πως λειτουργούν στην πράξη υπέρ των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίσαμε πρόσφατα στον Ποινικό Κώδικα» ανέφερε χθες στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του ο Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις δικονομικού χαρακτήρα που έρχονται προς ψήφιση προστατεύουν ακόμη περισσότερο τα θύματα, αποτρέποντας την επαναθυματοποίηση τους.

    «Οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι προσεχτικές και με σεβασμό στις επιταγές του κράτους δικαίου», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    Πηγή: Thetoc



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ