Τον Υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Adrian Efros, υποδέχθηκε την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ελλάδα, Andrei Popov, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Alexandr Tatarov, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γεώργιος Πετμεζάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής, Χρήστος Τσιτσιμπίκος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στενές Πολιτικές Σχέσεις – Ενδυνάμωση Αστυνομικής Συνεργασίας
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη βάση των στενών διαχρονικών πολιτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Μολδαβίας και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε διαφορετικούς τομείς ασφάλειας.
Όπως τόνισαν αρχικά, τόσο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, διαρκής και κοινός στόχος, είναι να εμπλουτίζονται συνεχώς οι επιχειρησιακές δράσεις και να δυναμώνει η αστυνομική συνεργασία, με τελικό στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κρίσιμων διεθνών ζητημάτων, στο πεδίο της ασφάλειας, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.
«Κανάλι» επικοινωνίας – Ανταλλαγή Πληροφοριών
Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, η συνάντηση επιβεβαίωσε τη διαρκώς ισχυρή και εξαιρετική συνεργασία που διακρίνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο Κρατών, οι οποίες στηρίζονται σε πνεύμα φιλίας. Γίνεται μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι προκλήσεις στο πεδίο της ασφάλειας απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και προσοχή.
Ο Υφυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στα σημαντικά ζητήματα, που αφορούν το διεθνές έγκλημα και αντιμετωπίζουν ήδη με επιτυχία οι ελληνικές Αστυνομικές Αρχές, πάντα σε συνεργασία με την INTERPOL, αλλά και το Κέντρο Επιβολής του Νόμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SELEC). Ζητήματα όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση.
Όπως είπε: «Πρόκειται για θέματα που απαιτούν υψηλό επίπεδο συνεργασίας και κοινής κατανόησης, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι. Ενδυναμώνουμε διαρκώς την αστυνομική συνεργασία με τη Μολδαβία, στο πεδίο της ασφάλειας, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης».
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η ανταλλαγή πληροφοριών στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης ειδικών θεμάτων, όπως το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και ιδιαίτερα η εμπορία ανθρώπων, κρίνεται ιδιαίτερα ουσιαστική και επωφελής. «Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα μόνιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την διμερή αστυνομική συνεργασία. Έχουμε κοινές αξίες, κοινούς στόχους, ενώ εύχομαι και ελπίζω ότι όλο το επόμενο διάστημα, η μεταξύ μας συνεργασία θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Μία συνεργασία που είναι όχι μόνο σκόπιμη αλλά και αναγκαία», υποστήριξε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Παράνομη Μετανάστευση – Έλεγχος Συνόρων – Ανθρώπινα Δικαιώματα
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης. Όπως είπε: «τα Ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκά, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές.
Η δε διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και την Ελληνική Αστυνομία. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στον έλεγχο των συνόρων μας, πάντα με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες για την προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.»
Η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Μολδαβίας
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι το γραφείο του θα είναι πάντα «ανοιχτό» για τον Υπουργό των Εσωτερικών αλλά και τον Πρέσβη και πως ισχυρή επιθυμία του αποτελεί η συνεχής επικοινωνία, προκειμένου να εξετάζεται η πρόοδος στα ζητήματα της ασφάλειας και της ευρύτερης αστυνομικής συνεργασίας.
Αναφέρθηκε τέλος, στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, ενός δίκαιου αιτήματος, το οποίο στηρίζει απόλυτα η Ελλάδα όπως είπε, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι πράγματι σε πολιτικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές και σημαντικές διμερείς συναντήσεις, με αποκορύφωμα την επίσκεψη της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το προηγούμενο έτος στην Μολδαβία.
Adrian Efros: «Ανάγκη τελικής υπογραφής συμφωνίας για αστυνομική συνεργασία»
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την αποδοχή της πρόσκλησης και την θερμή συνάντηση που είχαν, επιβεβαίωσε το σημαντικό της αναφοράς που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Νικολακόπουλος και αφορούσε τη μεγάλη σημασία που έχει η τήρηση των διεθνών κανόνων, που αφορούν το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων.
Αναφέρθηκε μάλιστα στα μεγάλα θέματα που αντιμετώπισε η χώρα του πρόσφατα, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που προέρχονταν από την Ουκρανία, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης με τη Ρωσία. Επιπλέον, ο κ. Efros στάθηκε στη σημασία να υπογραφεί τελικά η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας που εκκρεμεί μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας, κάτι που θα εξασφαλίζει όπως είπε, ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, όχι μόνο για τους Μολδαβούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας, αλλά και τους χιλιάδες Μολδαβούς επισκέπτες της Ελλάδας, για διακοπές όλο το χρόνο.
Στάθηκε επίσης, στις στενές πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών και αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το 2023 στην Αθήνα, μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και της Προέδρου της Μολδαβίας. Επιβεβαίωσε τέλος, την επιθυμία του για διαρκή επικοινωνία και συνεργασία στα ζητήματα ασφάλειας, ενώ σημείωσε την ανάγκη να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα στο πεδίο αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος, που έχει δυστυχώς συχνά ως θύματα και πολλά παιδιά, όπως είπε.