10.7 C
Athens
7.2 C
Thessaloniki
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
More

    Το σχέδιο «Καλλιπάτειρα» έρχεται για να πατάξει την οπαδική βία: Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ βάζουν τέλος στους χούλιγκαν

    Διαβαθμισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, το οποίο προβλέπει υπό προϋποθέσεις την ενεργοποίηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ κατάρτισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Το 200 σελίδων σχέδιο στο οποίο δόθηκε η κωδική ονομασία «Καλλιπάτειρα» επεξεργάστηκε τους προηγούμενους περίπου 5 μήνες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ με την υπογραφή του από τον αρχηγό του Σώματος, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου που συμμετείχαν στη σύνταξή του περιγράφουν το σχέδιο ως ένα «εγχειρίδιο» για τη διαχείριση αθλητικών συναντήσεων και την αντιμετώπιση επεισοδίων, εντός και εκτός γηπέδων. Ανάμεσα σε όσα προβλέπονται σ’ αυτό είναι και η συγκρότηση Κοινής Ομάδας Πληροφοριών με τη συμμετοχή εκτός της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, της Αντιτρομοκρατικής, της Κρατικής Ασφάλειας, της ΕΥΠ, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών καθώς και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


    Στις δράσεις και ενέργειες εξάλλου που προβλέπονται στο σχέδιο «Καλλιπάτειρα» για τη χαρτογράφηση οπαδών που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» για την πρόκληση επεισοδίων είναι μεταξύ άλλων και η καταγραφή των προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα.

    Αλλαγές σε τρία επίπεδα

    Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν στην «Κ» ότι οι διαδικασίες για την κατάρτιση του εγχειριδίου για την αντιμετώπιση των χούλιγκαν ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων στο κλειστό γήπεδο βόλεϊ «Μελίνα Μερκούρη» και τον θάνατο του αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη.


    «Κρίναμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε αλλαγές σε τρεις άξονες: τη νομοθεσία, την τεχνολογία και τον τρόπο επιχειρησιακής δράσης της αστυνομίας», λέει στην «Κ» ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της προσπάθειας. Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία, την 1η Φεβρουαρίου ψηφίστηκε στη Βουλή νέος, αυστηρότερος νόμος για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Ταυτόχρονα, στα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες μεγάλων κατηγοριών τέθηκαν σε λειτουργία σύγχρονα συστήματα καμερών και καθιερώθηκε ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας μέσω του gov.gr. Εκείνο που απέμενε ήταν η δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της ΕΛ.ΑΣ. με τυποποιημένες διαδικασίες για τη διαχείριση αγώνων κυρίως υψηλής επικινδυνότητας και την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Το κενό ήρθε να καλύψει το σχέδιο «Καλλιπάτειρα».

    Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου προκειμένου να προσδιοριστούν κενά και αρρυθμίες και στη συνέχεια ξεκίνησε η κατάρτιση του σχεδίου που ολοκληρώθηκε στην πρώτη μορφή του τον Ιούνιο. Στα τέλη Ιουλίου έγινε νέα, δεύτερη άσκηση με τις διαπιστώσεις και παρατηρήσεις να ενσωματώνονται στην τελική μορφή του εγχειριδίου.

    Το σχέδιο «Καλλιπάτειρα» περιλαμβάνει από μέτρα πρόληψης των επεισοδίων μέχρι τους τρόπους με τους οποίους περνούν «πολεμοφόδια» στις κερκίδες.
    Το σχέδιο περιγράφει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από μια αθλητική συνάντηση. Οπως είναι, για παράδειγμα, ο έλεγχος λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την αθλητική συνάντηση, ο έλεγχος τρωτότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά. Περιλαμβάνει ακόμα τυποποιημένες διαδικασίες για την αποτροπή φαινομένων οπαδικής βίας.

    Στον σχετικό πίνακα (σ.σ. έχει τη μορφή check list) περιλαμβάνονται ενέργειες όπως ο έλεγχος από αστυνομικούς των σημείων συγκέντρωσης οπαδών, είτε πρόκειται για λέσχες φιλάθλων, πάρκα είτε για καφετέριες που ανήκουν σε οπαδούς. Υπάρχουν ακόμα οδηγίες για την καταγραφή της δραστηριότητας των οπαδών στα κοινωνικά δίκτυα, ήτοι αναρτήσεις εικόνων και βίντεο αλλά και την κατηγοριοποίησή τους με βάση το ποινικό τους παρελθόν (εκβιασμοί, ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών).

    «Η εκτίμηση επικινδυνότητας συντάσσεται έως σαράντα οκτώ ώρες πριν από την έναρξη της αθλητικής αναμέτρησης», αναφέρεται στο σχέδιο «Καλλιπάτειρα». Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, η οποία μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ και όσων φορέων μπορούν να συνεισφέρουν πληροφοριακό υλικό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

    Ομάδες δράσης

    Και αν τα παραπάνω αφορούν τον τομέα της πρόληψης, το νέο εγχειρίδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει τυποποιημένες οδηγίες και για την αντιμετώπιση συμβάντων οπαδικής βίας. Στον κατάλογο με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι οπαδοί ομάδων για να προκαλέσουν επεισόδια, αναφέρεται ενδεικτικά:

    «Συγκρότηση ολιγομελών ομάδων, οι οποίες κινούνται συνήθως με δίκυκλες μοτοσικλέτες σε περιοχές αντίπαλων οπαδών προς εντοπισμό γνωστών οπαδών ή άλλων τυχαίων περιοίκων…».

    Σε άλλο σημείο περιγράφονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή πολεμοφοδίων στις κερκίδες των γηπέδων: «τοποθετώντας αυτά με κολλητικές ταινίες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης».

    Πηγή: Kathimerini



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ