Προβληματισμό προκαλεί η υπόθεση απόπειρας βιασμού νεαρής σε θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.
Η κοπέλα μπήκε στη θάλασσα για να σωθεί και τον φερόμενο ως δράστη «συνέλαβε» και βιντεοσκόπησε πολίτης.
«Έχουμε έναν άνθρωπο που αν το είχε κάνει αυτό στην κόρη μας εγώ θα είχα σκύψει στα πόδια του και θα του είχα φιλήσει τα πόδια» σχολίασε για τον 39χρονο που «συνέλαβε» τον 35χρονο ο Σταύρος Μπαλάσκας.
«Μην περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει τον νόμο τόσα χρόνια να σας πει ότι η αυτοδικία είναι καλό πράγμα. Δεν είναι. Ίσως δεν έπρεπε να ανεβάσει αυτό το βίντεο, ίσως δεν έπρεπε να ρίξει “ψηλές”. Είναι ένας ήρωας που έσωσε από βιασμό, μπορεί και θάνατο, μία κοπέλα», συμπλήρωσε.
Ο 35χρονος θέλει να κάνει κακό στην κοπέλα, θέλει να τη βιάσει και ήρθε ένας άνθρωπος και την έσωσε. Του απέσπασε και κάποια ομολογία. Ίσως έπρεπε να δώσει το βίντεο στην αστυνομία».
«Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε πολίτες να κάνουν σύλληψη σε κακουργήματα»
«Δεν είναι καλό πράγμα η αυτοδικία, δεν πρέπει. Από εκεί και πέρα είναι σύλληψη πολίτη. Ο νόμος στην Ελλάδα δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες στα κακουργήματα να κάνουν σύλληψη. Για να το ακούσει ο κόσμος», ισχυρίστηκε ο Σταύρος Μπαλάσκας.
«Η ελληνική νομοθεσία, προβλέπει πως όταν βλέπει μπροστά του κακούργημα, ο Έλληνας πολίτης, αν μπορεί και χωρίς να θέσει τον εαυτό του και άλλους σε κίνδυνο, να συλλάβει το άτομο που το έκανε», επανέλαβε.
«Η ευαισθησία έχει και ένα όριο. Εδώ μιλάμε για απόπειρα βιασμού. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχτεί ένας νοσηρός νους. Άκουσα αυτός ο άνθρωπος πως έχει νοσηλευτεί. Ποιος ξέρει πού μπορεί να φτάσει;» διερωτήθηκε η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.
«Δεν βλέπουμε επίθεση στο θύμα, βλέπουμε τον φερόμενο ως δράστη να κάθεται στην παραλία. Και ο σωτήρας της προβαίνει σε πράξεις για να αποσπάσει ομολογία», ανέφερε.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις κοινωνική καρκίνοι: η παιδική εγκληματικότητα, η κακοποίηση, η γυναικοκτονία, οι βιασμοί. Αυτά είναι φοβεροί καρκίνοι στην Ελλάδα, επιφέρουν θάνατο και ψυχικές κακώσεις για πάντα. Αυτή η κοπέλα αν την είχε βιάσει, αν την είχε πνίξει, τι θα λέγαμε;» διερωτήθηκε ο κ. Μπαλάσκας.
«Η αυτοδικία είναι κακό πράγμα αλλά θα είχε άλλη βαρύτητα αν αυτό είχε γίνει από έναν αστυνομικό, έναν άνθρωπο με θεσμική ιδιότητα. Τώρα ήταν ένας πολίτης, έκανε τις βλακείες του αλλά μέσα στο 1,5% της βλακείας που έκανε, έκανε και ένα 9% σωτήριο έργο και έσωσε μία γυναίκα. Αν την είχε βιάσει και την είχε πνίξει στο νερό τι θα λέγαμε;», ανέφερε.
«Έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε αν τελείται το αδίκημα της απόπειρας βιασμού, δεν έχουμε καταδίκη» σχολίασε η Εβίτα Βαρελά.