Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις εικόνες αποκάλυψης στον Παγασητικό κόλπο με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έχουν σκεπάσει τα νερά και έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση, η οποία εγείρει έντονο προβληματισμό τόσο για την οικολογική καταστροφή όσο και για τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο ακόμη και των διεθνών ΜΜΕ, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εφιαλτική εικόνα καθώς και οι υπεύθυνοι.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Βόλου καταφεύγουν στους γιατρούς της πόλης, εκφράζοντας την ανησυχία τους και ζητώντας πληροφορίες για την υγειονομική κατάσταση της περιοχής.
«Είναι μια εικόνα απόκοσμη, μια εικόνα αποκάλυψης αυτό που συμβαίνει τη συγκεκριμένη στιγμή στον Παγασητικό κόλπο και ειδικά στις ακτές πέριξ της πόλης του Βόλου. Ήδη ο δήμος Βόλου υπέστειλε τις γαλάζιες σημαίες με τις οποίες είχαν βραβευτεί όλες οι ακτές του Παγασητικού που είναι στην αρμοδιότητά του. Θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις στα θαλάσσια ύδατα που αφορούν σε όλο το φάσμα της ρύπανσης.
Αυτές οι μετρήσεις θα πρέπει να είναι συνεχείς για να δούμε την κατάσταση των υδάτων του Παγασητικού κόλπου. Σε όλες τις ακτές θα πρέπει να γίνουν αυτές οι μετρήσεις, ώστε να έχουμε δεδομένα και στο μέλλον. Να μπορούμε να συγκρίνουμε και να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις. Να υπάρχει στενή και αγαστή επικοινωνία περιφέρειας, δήμου και πανεπιστημίου. Αυτές οι μετρήσεις θα πρέπει να κοινοποιούνται στους επιστημονικούς φορείς και στους πολίτες», αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης.
Βολές προς τον Αχιλλέα Μπέο
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο ΙΣΜ δεν έχει ακόμη επίσημη ενημέρωση από το δήμο, εξαπολύοντας παράλληλα μύδρους κατά του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, κάνοντας λόγο για μη δημοκρατικές πρακτικές, «πολιτική απατεωνία» και για διαρκή υποβάθμιση της πόλης η οποία έχει μείνει, όπως υποστηρίζει, ανοχύρωτη να υφίσταται θαλάσσια και αέρια ρύπανση.
«Ο Παγασητικός είναι ένα από τα κύρια και βασικά θέλγητρα αλλά και πλουτοπαραγωγική περιοχή γιατί αφορά στον τουρισμό και στην αλιεία. Αυτό που συστήνω εγώ είναι την αποφυγή της κολύμβησης, όπως συνέστησε και ο δήμος υποστέλλοντας τις σημαίες στις παραλίες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΜ στην Karfitsa.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με την εικόνα του ΙΣΜ, τα ποσοστά ουρολοιμώξεων και δερματικών παθήσεων δεν ήταν αυξημένα, στοιχεία για τα οποία τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι εξέφρασαν ανησυχία, ζητώντας την άποψη των ειδικών.
Πηγή: Karfitsa.gr