Δεκάδες μηνύματα κατά της βίας έχουν γράψει επισκέπτες στον τοίχο του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. που έχει στηθεί στη ΔΕΘ.
Με σύνθημα «Σπάσε τη σιωπή, είμαστε εδώ», σκοπός του γραφείου είναι να παρέχει ενημέρωση για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης, αλλά και συμβουλευτική σε όσους το έχουν ανάγκη. Μετά την ενημέρωση, οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν το δικό τους μήνυμα, δίνοντας την ώθηση στα θύματα να βάλουν τέλος στην κακοποίηση. «Η φωνή σου έχει δύναμη», «Είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε», «Η αγάπη δεν είναι θυσία». «Όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες θα νικήσομε τη βία», είναι μερικά από αυτά.
Η επικεφαλής του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας Αμπελόκηπων αναφέρει στο Τhesstoday.gr πως η ανταπόκριση είναι μεγάλη, όχι μόνο από γυναίκες αλλά και από άνδρες, καθώς πολλά ζευγάρια επισκέπτονται μαζί το γραφείο, ζητώντας ενημέρωση. «Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για το panic button, που από την αρχή της λειτουργίας του αποδείχτηκε ένα χρήσιμο εργαλείο. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για το πως ακριβώς εφαρμόζεται και πως λειτουργεί», περιγράφει.
Αυξημένες οι καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ.
Όσο περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας «σπάνε τη σιωπή» τους, τόσο αυξάνονται και οι καταγγελίες, σύμφωνα με την αστυνομικό. «Η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, όσο ο κόσμος μιλάει γι’αυτό αυξάνονται τα περιστατικά που βγαίνουν προς τα έξω. Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια και του τρίτου γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Χαριλάου και βλέπουμε ότι οι γυναίκες παίρνουν δύναμη και μιλάνε», εξηγεί.
Όπως είπε ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. στην 88η ΔΕΘ «στα σκαριά» είναι η επέκταση της εφαρμογής panic button και για τα παιδιά.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, το νέο panic button θα χορηγείται σε όσους ανήλικους ή γονείς επιθυμούν, ώστε ανά πάσα στιγμή τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο να μπορούν μέσα από τον πενταψήφιο αριθμό 10201 να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη υποδομή της προστασίας της ανηλικότητας, αποφυγής επιθέσεων και σύλληψης και ανηλίκων αλλά και γονέων σε περίπτωση που υπάρχουν αναίτιες επιθέσεις σε παιδιά.