25.8 C
Athens
23.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Κεφαλογιάννης: «Χρειάζεται κάτι περισσότερο για τους ένστολους – Θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση»


    Την άποψη πως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα για την ακρίβεια και για επαγγελματικές τάξεις όπως αυτή των ενστόλων, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης.

    Για την φθορά της ΝΔ δημοσκοπικά, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Ως κυβέρνηση κι ως υπουργοί πρέπει να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχουμε εξαγγείλει πριν εκλεγούμε, ξεκινώντας από αυτά στα οποία ζητάει ο Έλληνας πολίτης. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει. Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο λαός, είναι η ακρίβεια. Νομίζω ότι αυτό είναι που μας λέει ο κόσμος καθημερινά στις συναντήσεις που κάνουμε και νομίζω είναι και το βασικό ζήτημα που και εσείς αναδεικνύετε δημοσιογραφικά. Σίγουρα έχουμε μια γεμάτη τριετία μπροστά μας, ώστε παρά την πτώση που διαγράφεται στις δημοσκοπήσεις για το κόμμα μας, να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα και στο τέλος της τετραετίας να είμαστε ακόμα πιο ισχυρή.

    Για την αντιπολίτευση και την ακρίβεια ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: «Θα παραμείνουμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης όταν θα φτάσουμε στις εθνικές εκλογές, και δεν μπορούμε να σταθούμε σε αυτό. Εμείς πρέπει να σταθούμε στα προβλήματα του κόσμου και να δώσουμε λύσεις. Σίγουρα η ακρίβεια είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, αλλά απασχολεί συνολικά την Ευρώπη. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία με 2 πολέμους που γίνονται στη γειτονιά μας. Αυτό έχει οδηγήσει και στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που χρειάζεται το κάθε νοικοκυριό. Επομένως εκεί πρέπει να είναι και τα μέτρα συγκεκριμένα και στοχευμένα. Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει κινηθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ποια είναι αυτή η κατεύθυνση; Είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, με τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, με κάποιες μειώσεις που έγιναν στις ασφαλιστικές εισφορές και με κάποιες μειώσεις φόρων προσπαθούμε να ενισχύσουμε το εισόδημα. Δεν αρκεί όμως αυτό από μόνο του εάν θέλετε την άποψή μου. Σίγουρα η αύξηση των τιμών όπως ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός ήρθε για να μείνει δεν είναι κάτι παροδικό, επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα κατά της ακρίβειας. Θεωρούμε σημαντικό, ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950€ και ο μέσος μισθός ο μέσος μισθός των οικογενειών θα είναι στα 1.500€. Ως στόχος είναι συγκεκριμένος και ρεαλιστικός, με βάση και τα νούμερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, χρειάζονται σίγουρα κι αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα σε όσους μέσα σε μια τέτοια συγκυρία προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι μια τέτοια κρίση και λειτουργώντας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Πάνω σε αυτούς τους 2 άξονες λοιπόν, έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να κινηθεί και το επόμενο διάστημα όσον αφορά την ακρίβεια .»


    Για το δημοσιονομικό περιθώριο και για τους ένστολους ο κ. Κεφαλονιάννης σημείωσε πως:  «Πάντα, όλοι μας θέλουμε το καλύτερο δυνατό και θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές, μεγαλύτερη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, μεγαλύτερους μισθούς, λιγότερους φόρους. Αυτό είναι, νομίζω είναι κάτι το οποίο το θέλουμε όλοι μας, και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, κι όσοι έχουν περάσει ως υπουργοί οικονομικών θέλουν να δώσουν περισσότερα χρήματα. Το θέμα είναι, όμως αν αυτό δημοσιονομικά είναι εφικτό να συμβεί. Όταν κυβερνάς μια χώρα , υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά όρια κι εμείς αυτή τη στιγμή δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα και πάλι σε ένα καθεστώς εποπτείας, όπως βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Γαλλία κι η Ιταλία. Επομένως μέσα στα δημοσιονομικά όρια και στα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει μπροστά του, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει μια σειρά στοχευμένων κινήσεων, αφού με τα μέτρα που εξήγγειλε φαίνεται να πηγαίνει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Ένα, πάγιο αίτημα που υλοποιήθηκε για παράδειγμα είναι των γιατρών με την διαφορετική φορολόγηση των εφημεριών, ή η αύξηση των θέσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Υπάρχουν κάποια μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας και την στήριξη στους νέους γονείς. Ναι πράγματι, θα μπορούσε να έχει ανακοινώσει κάτι παραπάνω για τους ένστολους, γιατί πραγματικά είναι άνθρωποι που μοχθούν και νομίζω ότι έχουν επωμιστεί και ένα πολύ μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια, αν σκεφτούμε δηλαδή τη μεγάλη κρίση που περάσαμε στον Έβρο με τις μεταναστευτικές ροές κι αν σκεφτούμε την υγειονομική κρίση που ναι μεν, επιβάρυνε κυρίως στα νοσοκομεία, αλλά μην ξεχνάτε ότι όλο το ελεγκτικό μέρος, αυτών των 2 χρόνων ήταν στις πλάτες των ενστόλων. Νομίζω ότι χρειάζεται μια περαιτέρω ενίσχυση και από ότι καταλαβαίνω είναι κάτι το οποίο το αντιλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός και ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να έχουμε μεγαλύτερη στήριξη στους  ένστολους και στα εισοδήματά τους.  Το μέτρο που ανακοινώθηκε για αυτούς στη ΔΕΘ, ήταν ένα μέτρο, περισσότερο συμβολικού κι όχι ουσιαστικού οικονομικά χαρακτήρα. Χρειάζεται κάτι περισσότερο για τους ένστολους. Θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση, τα μέτρα δεν εξαντλήθηκαν στη ΔΕΘ.»

    Για το μεταναστευτικό και την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα της, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως: «Η απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα της, ήταν 100% λανθασμένη υπό την έννοια ότι πριν μερικά χρόνια οι Γερμανοί ήταν αυτοί οι οποίοι επέμεναν και μιλούσαν για την περιβόητη ρήση που λέμε στην νομική επιστήμη, ότι αυτά που υπογράφουμε πρέπει να τα τηρούμε. Νομίζω ότι αυτό το θυμάστε πολύ καλά και κάνοντας και τότε εσείς δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, στο πόσο πολύ επέμεινε τότε η γερμανική κυβέρνηση, την περίοδο δηλαδή των μνημονίων για αυτά που υπογράφουμε κι ότι πρέπει να τα τηρούμε. Επομένως αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο από τη μία πλευρά κι όχι από την άλλη. Για το λόγο αυτό πρέπει κι η Γερμανία να τηρήσει τις συμφωνίες, ειδικά από τη στιγμή που έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει. Εγώ είμαι της άποψης, το έχω διατυπώσει και παλαιότερα, ότι δεν μπορεί μόνο ο ευρωπαϊκός νότος να υποφέρει από το μεταναστευτικό. Καταλαβαίνω ότι από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα είναι οι πύλες εισόδου, αλλά το έχω εκφράσει και μάλιστα έχω αρθρογραφήσει και για αυτό λέγοντας ότι χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός, για τη μετεγκατάσταση σε όλων αυτών των ροών των προσφυγικών ροών και να υπάρχει ένας διαχωρισμός, όπως καλά γνωρίζετε, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Ειδικά, όσον αφορά τους πρόσφυγες θα πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός, ώστε να μην το επωμίζεται όλο το βάρος του μεταναστευτικού μόνο Νότος, αλλά αυτό το ποσοστό των ανθρώπων που έρχονται ως πρόσφυγες επειδή έχουν πόλεμο στις χώρες τους να μοιράζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από κει και πέρα, χρειάζεται και αυτός ο διαχωρισμός που είπαμε, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που είναι ένας νομικός διαχωρισμός αλλά έχει πολύ μεγάλη ουσία ως προς το πώς θα διαχειριστείς κάποιον που έρχεται γιατί υπάρχουν και πάρα πολλοί παράνομοι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.»


    Για το τέλος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: « Για το ζήτημα του Air bnb, σίγουρα χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις εννοείται από έναν ιδιώτη το που θα δώσει το σπίτι του, προφανώς, ωστόσο, χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί το air bnb με κανόνες ώστε να μην βρίσκονται, ας πούμε στο περιθώριο άνθρωποι που είναι στον τουρισμό πάρα πολλά χρόνια και αντιμετωπίζουν προβλήματα, χάρις στο air bnb αλλά και σε ανθρώπους που αναζητούν να ενοικιάσουν σπίτι κι έρχονται αντιμέτωποι με τιμές ενοικίων που έχουν εκτοξευτεί λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επομένως, το τέλος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ήρθε γι αυτό το λόγο από την κυβέρνηση κι αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Γιατί όσοι νοικιάζουν γνωρίζουν ότι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επομένως χρειάζεται μια συνολική ρύθμιση για αυτό το θέμα. Και θα προσθέσω ότι σε αυτά τα μέτρα που εξαγγείλαμε, ότι θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των ακινήτων. Πολλά ακίνητα του δημοσίου, των δήμων ή κρατικά ακίνητα, τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν εκτός αγοράς, θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ώστε να καλύψουμε και ένα πολύ μεγάλο μέρος της στέγασης.»

    Για το αν θα γίνει στο Ηράκλειο, ότι και στο κέντρο της Αθήνας, όπου δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει: «Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για το Ηράκλειο. Σίγουρα όμως θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μέτρο στην Αθήνα, να δούμε τα αποτελέσματα του να τα μετρήσουμε και στη συνέχεια να ανοίξει αυτή η συζήτηση, ώστε αν θεωρηθεί επιτυχημένο να εφαρμοστεί και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Ηράκλειο, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.»

    Για το τέλος κρουαζιέρας, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως: «Κοιτάξτε να δείτε η στην Κρήτη, η αλήθεια είναι πως φέτος είχαμε πάρα πολύ κόσμο και νομίζω ότι και το σύστημα της κρουαζιέρας δούλεψε πάρα πολύ επιτυχημένα και στο νομό Ηρακλείου και σε ολόκληρη την Κρήτη. Επομένως, αν θέλετε άποψή μου, δεν θεωρώ ότι θα έχει κάποιο άμεσο αντίκτυπο το συγκεκριμένο ποσοστό που θα δίδεται ως τέλος κρουαζιέρας. Είναι ένα μέτρο όμως, που θα βοηθήσει, ώστε να μην δημιουργηθεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στα ελληνικά νησιά και οπουδήποτε εφαρμοστεί. Γίνεται με σκοπό την ανθεκτικότητα και την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών με στόχο τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.»

    Για την παραχώρηση του Λιμένα Ηρακλείου στον Όμιλο Grimaldi, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Ο κ. Grimaldi, είναι ένας σοβαρός επενδυτής ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα και θα κάνει επενδύσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου και νομίζω ότι και οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν. Δεν παραχωρείται όλο το ποσοστό του λιμανιού, παραχωρείται ένα ποσοστό του λιμανιού, ενώ ένα μέρος του ενετικού βραχίονα και κάποια λιμάνια, οπως για παράδειγμα, στο καστρί, όπου θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Από κει και πέρα, με βάση, τα υπάρχοντα δεδομένα και με βάση, τα ποσά που έχουμε στη διάθεσή μας, από αυτά που είδα, είναι ότι από τα 4 εκατομμύρια τζίρο που κάνει το λιμάνι και με ένα ποσό 80 εκατομμυρίων που δίνει, ο επενδυτής για να το πάρει, σίγουρα θα κάνει επένδυση, ώστε να αυξήσει τη δραστηριότητα του λιμανιού και για να μπορέσει αυτό το πράγμα να είναι βιώσιμο. Θεωρώ, λοιπόν, δεδομένο και θα το δείτε και το επόμενο διάστημα ότι ο κ. Grimaldi, θα προχωρήσει σε επενδύσεις και σε προσλήψεις προσωπικού ακόμη πιο γρήγορα και πως το αποτύπωμα θα είναι πολύ θετικό. »

    Για το στάδιο της Ελευθερίας, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε πως: «Το Στάδιο της Ελευθερίας ήταν ένα έργο το οποίο είχε απενταχθεί το προηγούμενο διάστημα και έπρεπε πάλι να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί, με 608.000€ για να μπορέσει να αντικατασταθεί το ταρτάν του. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει ρεπορτάζ, ή αν έχετε πάει αυτή τη στιγμή, στο γήπεδο, αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Σε αθόλου καλή κατάσταση εδώ και 3 χρόνια και επομένως, ήταν απαραίτητο να γίνει κάτι για την αποκατάσταση του. Κινηθήκαμε οι βουλευτές του Ηρακλείου και το ΕΑΚΗ, προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας από το από το Υπουργείο Αθλητισμού να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο, έτσι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει γίνει η ένταξη του και θα προχωρήσει το έργο, καθώς έχει βρεθεί χρηματοδότηση. Γι αυτό το λόγο έγινε και η ανακοίνωση, αποκατάστασης του ταρτάν, από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τον Υπουργό Αθλητισμού, τον κύριο Βρούτση, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επομένως είναι ένα έργο το οποίο προχωράει. Χρειάζεται το ιστορικό στάδιο της πόλης να είναι αξιοπρεπές και να έχει η πόλη μας και την υποδομή που χρειάζεται για να αθλούνται οι ηρακλειώτες. Επομένως, είναι ένα έργο το οποίο προχωράει.»

    Για τον ΒΟΑΚ, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε πως: «Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει και θα γίνει. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο, όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να γίνει, χωρίς παρενθέσεις και χωρίς αστερίσκους. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να προχωρήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν τίθεται θέμα περί αυτού. Από κει και πέρα, σίγουρα πρόκειται για ένα σύνθετο έργο. Είναι ένας τεράστιος αυτοκινητόδρομος, ο μεγαλύτερος που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει και 3 τμήματα. Μπορεί στο δικό μας μυαλό να πρόκειται για ένα έργο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν, 3 διαφορετικά τμήματα. Το μεγαλύτερο τμήμα, θα δημιουργηθεί από την ΤΕΡΝΑ, είναι το τμήμα αυτό που αναφέρει κι ο Πρωθυπουργός το Ηράκλειο – Χανιά. Ένα άλλο κομμάτι του ΒΟΑΚ, γίνεται με ΣΔΙΤ με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που το έχει αναλάβει το έργο ο ΑΚΤΟΡΑΣ και είναι μετά και κατά ένα κομμάτι ένα δημόσιο έργο. Ενώ το τρίτο κομμάτι του ΒΟΑΚ, θα γίνει με δημόσιο έργο, επομένως πρόκειται για ένα σύνθετο έργο. Ταυτόχρονα έχουμε και μια χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει κάποιες συγκεκριμένες προθεσμίες, τις οποίες πρέπει να προλάβουμε. Κρατάω τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και γνωρίζω πολύ καλά ότι αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο.»



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ