Ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του στη Φλόριντα, όπου σε λίγες ώρες, ο τυφώνας «Milton» θα φτάσει στις ακτές.
Το χτύπημά του θα είναι τρομακτικό, αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων και για αυτό έχουν εκκενωθεί δεκάδες πόλεις, που βρίσκονται στην τροχιά της κακοκαιρίας.
Η κατάσταση είναι δραματική, με τις Αρχές της Φλόριντα να προειδοποιούν πως όποιος μείνει πίσω… θα πεθάνει.
Μπορεί να χτυπήσει παρόμοιος τυφώνας την Ελλάδα;
Ο John Morales, ένας από τους μακροβιότερους μετεωρολόγους της Νότιας Φλόριντα, «λύγισε» την ώρα που έδινε τα τελευταία στοιχεία για τον τυφώνα.
«Είναι ένας απίστευτος, απίστευτος, απίστευτος τυφώνας», είπε, προσπαθώντας να αναλύσει τους λόγους που ο τυφώνας έχει τέτοια ραγδαιότητα.
Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως τόνισε, έχουν επηρεάσει την ένταση των φυσικών φαινομένων, εξηγώντας πως οι θάλασσες, όπου «γεννιούνται» οι τυφώνες, είναι εξαιρετικά ζεστές, πλησιάζοντας επίπεδα ρεκόρ.
Κάτι παρόμοιο, όμως, συμβαίνει και στη Μεσόγειο, όπου παρατηρούνται πολύ ζεστές θάλασσες.
Αν και η εκδήλωση τέτοιων φαινομένων, όπως ο τυφώνας «Milton», δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για την περιοχή μας, όμως, η υπερθέρμανση των θαλασσών οδηγεί σε πιο ενισχυμένες κακοκαιρίες, όπως ο Boris, που χτύπησε την Ιταλία.
Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, στη σημερινή του πρόγνωση αναφέρθηκε στις ζεστές θάλασσες και πως αυτές οδηγούν σε τυφώνες, όπως ο «Milton».
«Όλα αυτά είναι απότοκος της ανόδου της θερμοκρασίας και ιδιαίτερα της θερμοκρασίας της θάλασσας, καθώς εκεί σχηματίζονται οι τυφώνες και επηρεάζουν τις παράκτιες περιοχές», είπε ο κ. Αρνιακός.
Παράλληλα, σήμανε και ένα καμπανάκι κινδύνου για την περιοχή μας λέγοντας, πως τα τελευταία χρόνια η Μεσόγειος, αλλά και η Ελλάδα έρχονται αντιμέτωπες με πρωταφανείς καταστάσεις, όπως η κακοκαιρία Ντάνιελ.