26.1 C
Athens
22.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
More

    Έντεκα διανομείς σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία κατά τις ώρες εργασίας τους


    Περισσότεροι από έντεκα διανομείς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη χώρα μας σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Μόνο την τελευταία επταετία ο συνολικός αριθμός των νεκρών διανομέων από τροχαία εν ώρα εργασίας έχει φτάσει τους 78.

    Την ίδια στιγμή, το συνολικό τους ετήσιο εισόδημα από την εργασία τους έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 40% την τελευταία διετία, γεγονός το οποίο, κατά τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης (ΣΑΔΘ), Βαλάντη Παπαδόπουλο, οφείλεται στις πλατφόρμες διανομής, οι οποίες έριξαν τις τιμές των καταλόγων, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι αποδοχές των εργαζομένων.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Παπαδόπουλος, τα χρήματα που έβγαζε ένας διανομέας σε οκτώ ώρες εργασίας ημερησίως σε μία πλατφόρμα πριν από δύο χρόνια, σήμερα τα συγκεντρώνει μετά από 12 ή και 13 ώρες εργασίας.


    «Η πίεση που αισθάνεται ένας διανομέας από την εργασία του, είναι τεράστια. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή οδηγεί ακόμα και στο θάνατο, αφού εξαιτίας της μειώνεται η προσοχή του διανομέα κατά την οδήγηση. Κάθε μέρα ”μυρίζουμε” το αίμα των συναδέλφων στην άσφαλτο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Παπαδόπουλος.

    «Καλπάζει» η ανασφάλιστη εργασία

    Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας των διανομέων, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΔΘ σημειώνει ότι ιδίως στα μικρά καταστήματα, δηλαδή στα σουβλατζίδικα, τις πιτσαρίες κτλ., οι συνθήκες εργασίες για τους διανομείς είναι τραγικές.


    «Το 90% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστο, κυριαρχεί σχεδόν παντού η ”μαύρη” εργασία και πολύ σπάνια δίνονται δώρα και επιδόματα. Αν κάποιος διανομέας εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, οι ιδιοκτήτες σπεύδουν να βγάλουν το κουτί από τη μηχανή, για να μην φανεί ότι εργάζεται στο κατάστημά τους. Στις πλατφόρμες δεν ισχύουν αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, έχει μειωθεί πάρα πολύ το εισόδημα των διανομέων, προκειμένου οι εταιρείες να αυξήσουν τα κέρδη τους», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

    Σειρά αιτημάτων

    Σειρά αιτημάτων έχουν καταθέσει προς τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών και Μεταφορών) οι διανομείς, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους και η οικονομική τους κατάσταση. Μάλιστα, οι διανομείς έχουν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις για τις διεκδικήσεις τους, ενώ τα σωματεία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν προσφύγει στα διαιτητικά δικαστήρια, προκειμένου να θεσμοθετηθούν κάποια ζητήματα, με σκοπό να βελτιωθούν οι αμοιβές τους αλλά και οι συνθήκες εργασίας τους.

    «Να ξεκινήσω από το νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος είναι διάτρητος και κυριολεκτικά έχει φτιαχτεί για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους οι πλατφόρμες διανομής. Επίσης, ζητάμε να έχουμε ξεχωριστό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, ώστε να μπορούμε να περνάμε τα έξοδά μας. Ούτε οι μοτοσικλέτες μας ουσιαστικά δεν εκπίπτουν του ΦΠΑ μας. Θέλουμε ακόμη να ενταχθούμε σε νόμο του 2013 του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος ορίζει ότι, αν κάποιος αυτοαπασχολούμενος έχει μέχρι τρεις συνεργάτες και εργάζεται από το σπίτι του, μπορεί να φορολογείται ως μισθωτός», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

    Κατά τον ίδιο, σοβαρό ζήτημα υπάρχει και σε ό,τι αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας. Όπως λέει, αν και απόφαση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν στον διανομέα από την επιχείρηση που συνεργάζεται, δεν το ακολουθούν αυτό οι πλατφόρμες διανομής.

    «Για να μας τα παρέχουν, ζητάνε από εμάς 200 ευρώ , τα οποία μας τα επιστρέφουν, όταν ολοκληρωθεί η συνεργασία μας και εμείς με τη σειρά μας επιστρέψουμε τα μέσα ατομικής προστασίας. Σε πολλά μικρότερα καταστήματα είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση, όσον αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του ΣΑΔΘ.

    Πηγή: ethnos.gr

     



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ