22.5 C
Athens
23.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024
More

    Ποιοι είναι τελικά οι διαπραγματευτές κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας; Οι άνθρωποι που χειρίζονται ομηρίες, πειρατείες, απαγωγές


    Το δραματικό περιστατικό με την απόδραση του Σορίν Ματέι που εισέβαλε σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου το 2014, απειλώντας τους ενοίκους με χειροβομβίδα και εν τέλει στον θάνατο μιας γυναίκας αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας διαπραγματευτών κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ένας άνθρωπος που χειρίζεται περιπτώσεις ομηρίας, πειρατείας, απαγωγών, είναι και ο Κωνσταντίνος Λεβεντάκος, διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ την αρχή της καριέρας του.

    «Το 2004, είχα κάποια εμπλοκή στην υπόθεση λεωφορειοπειρατείας που έγινε στον Γέρακα. Πραγματικά θαύμασα τους διαπραγματευτές και είπα «θέλω να γίνω διαπραγματευτής». Θυμάμαι ότι είχα ρίξει ένα δέντρο στον δρόμο μόνο και μόνο για να καθυστερήσουμε την πρόσβαση στην Παλαίστρα Φλώρινας».


    Ο Λεβεντάκος διηγείται ότι εμφανίστηκε με casual ρούχα, γεγονός που τον βοήθησε να ταυτιστεί με τον απαγωγέα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης.

    Σημαντική ήταν και η συμβολή του ψυχολόγου Αντώνη Γιαπιτζόγλου, ο οποίος, ως απόστρατος, διαχειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις λεωφορειοπειρατειών και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και εκπαίδευση της ομάδας διαπραγματευτών.


    Κρίσιμες στιγμές και προκλήσεις

    Στο περιστατικό της τράπεζας στον Πειραιά το 2010, τρεις ληστές κρατούσαν 17 ομήρους. Ο διαπραγματευτής Χρήστος Χαρμαντζής κλήθηκε να πάρει αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές: «Είχε απελευθερώσει κάποιους από τους ομήρους. Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί. Η κατάσταση ήταν τεταμένη και είχαμε να διαχειριστούμε νεύρα και άγχη».

    Σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει 150 ειδικά εκπαιδευμένους διαπραγματευτές, οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις. «Όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα η μητέρα ενός απαχθέντος και λένε ”θα σου φέρουμε το κεφάλι του παιδιού σου σε κουτί”, υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση», εξηγεί ο Λεβεντάκος.

    Η σημαντική εργασία των διαπραγματευτών

    Η εργασία των διαπραγματευτών είναι δύσκολη και απαιτεί ψυχραιμία και εμπειρία. «Αντιμετωπίζω περίπου 2 με 3 περιστατικά την εβδομάδα», αναφέρει ο Λεβεντάκος, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και προετοιμασία. Οι διαπραγματευτές ανανεώνουν την εκπαίδευσή τους και σε διεθνείς οργανισμούς όπως το FBI και τη Scotland Yard, προκειμένου να είναι έτοιμοι για κάθε κατάσταση.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ