21.5 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024
More

    Αντί για βενζίνη, πληρώνουμε «αέρα κοπανιστό»: Αποκαλυπτική έρευνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Η επίκαιρη ερώτηση Σαλμά στον Θεοδωρικάκο

    Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο με θέμα «απουσία του κράτους από την προστασία των καταναλωτών στα πρατήρια υγρών καυσίμων» έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς.

    Αφορμή στάθηκε, η αποκαλυπτική έρευνα του ΕΜΠ που έδειξε την απάτη στα πρατήρια καυσίμων, όπου αντί για βενζίνη 1 στα 4 πρατήρια πουλάει… αέρα!

    Συγκεκριμένα, οι ποσότητες που παραδίδουν στους πελάτες τους είναι ελλειμματικές κατά 10% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, το ποσοστό αυτό  φτάνει μέχρι και 24%.


    Τα παραπάνω είχε καταγγείλει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο, ο κ. Σαλμάς, ωστόσο -όπως επισημαίνει- δεν έλαβε καμία απάντηση.

    «Η απάντηση από τον Πρωθυπουργού αντί να με ρωτήσει λεπτομέρειες ήταν ότι δεν δέχεται υπονοούμενα. Αλλά ούτε κι εσείς ενδιαφερθήκατε κ. Θεοδωρικάκο να ενημερωθείτε, ούτε ευαισθητοποιηθήκατε να ασχοληθείτε με την αναφορά μου. Χαρακτηριστικό της ενόχλησής της κυβέρνησης από αυτή την αναφορά μου ήταν να διαρρεύσει ότι είμαι πλέον ξένο σώμα στη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς.


    Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης διεμήνυσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο όχι να κλείσουν ορισμένα πρατήρια αλλά να χτυπήσουμε στη ρίζα τη μαφία στα καύσιμα».

    Όπως εξήγησε «είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τον εισαγγελέα, γίνεται σε βάθος έρευνα για να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που εμπορεύονται λαθραία καύσιμα ή εξαπατούν καταναλωτές με λογισμικά».

    Η ερώτηση του Μάριου Σαλμά στον Τάκη Θεοδωρικάκο

    Κύριε Υπουργέ,

    Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, στο φύλλο της Κυριακής 20/10/24 αναφέρεται έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την αγορά καυσίμων στην Αττική.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα καταγράφεται μεγάλη εξάπλωση της απάτης στην αντλία σε σύγκριση με το παρελθόν και γενικώς της παραβατικότητας στα πρατήρια.
    Σύμφωνα με τη μελέτη το κόστος της κλοπής για τους καταναλωτές υπλογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Η μία στις τέσσερις αντλίες των πρατηρίων είναι πειραγμένες και συγκεκριμένα 27% πολλαπλάσιο ποσοστό από ότι στο παρελθόν.

    Ως προς την αποτελεσματικότητα των ελέγχων καταγράφεται ότι όσα πρατήρια σφραγίστηκαν λόγω νοθείας από τον Ιούνιο σήμερα λειτουργούν κανονικά.

    Επειδή η νοθεία στα καύσιμα και τις αντλίες έχει δύο δραματικές συνέπειες:

    Πρώτον οι πολίτες να επιβαρύνονται αδίκως από την κλοπή με την ανοχή του Υπουργείου σας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον πληθωρισμού και ακρίβειας και

    Δεύτερον το κράτος χάνει εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως από φόρους.

    Η ευθύνη σας είναι τεράστια δεδομένου ότι σας είχα ενημερώσει τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και εσάς που παρευρισκόσασταν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο όταν στην τοποθέτησή μου ανέφερα παρουσία 155 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού τα ακόλουθα:

    «Κύριε Πρόεδρε δεν είμαι αντίθετος με την επιμονή σας στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά δεν είδα με τον ίδιο ζήλο να αντιμετωπίζετε τη λαθρεμπορία στα καύσιμα. Δεν έχετε ακούσει ότι εταιρείες βενζινάδικων χρησιμοποιούν τουρκικές αντλίες που κλέβουν τον κόσμο και φόρους από το κράτος. Από εμένα περιμένετε να το ακούσετε;».

    Η απάντηση από τον Πρωθυπουργού αντί να με ρωτήσει λεπτομέρειες ήταν ότι δεν δέχεται υπονοούμενα. Αλλά ούτε κι εσείς ενδιαφερθήκατε να ενημερωθείτε, ούτε ευαισθητοποιηθήκατε να ασχοληθείτε με την αναφορά μου. Χαρακτηριστικό της ενόχλησής της κυβέρνησης από αυτή την αναφορά μου ήταν να διαρρεύσει ότι είμαι πλέον ξένο σώμα στη Νέα Δημοκρατία.

    Τώρα που ελάχιστους μήνες μετά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαπιστώνει την τεράστια έκταση (1 στα 4 πρατήρια στην Αττική) της απάτης, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την παρέμβασή μου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Τι ενέργειες έκανε από τον Ιούνιο μέχρι σήμμερα ώστε να ελέγξει την απάτη εναντίον του δημοσίου και των καταναλωτών, που συντελείται στα πρατήρια ύστερα από την αναφορά μου παρουσία του Πρωθυπουργού και αν ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για έρευνα του θέματος αμέσως μετά την αναφορά μου.
    2. Για ποιο λόγο η αδράνεια του κράτους με τη σημερινή κυβέρνηση επιτρέπει αυτή την ασυδοσία σε βάρος των πολλών εξυπηρετώντας πάλι μια ολιγαρχία ολιγοπωλίων που δημοιουργούν ουρανοκατέβατα κέρδη που μετά απορεί ο Πρωθυπουργός πώς προήλθαν.
    3. Ποιες ενέργειες κάνει μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ΕΜΠ και τις καταγγελίες της Προέδρου των Βενζινοπωλών.

    Ο ερωτών Βουλευτής, Μάριος Σαλμάς.

    Βενζίνη: Αντλίες με… «αέρα κοπανιστό» έχει ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων

    Το συνολικό κόστος της κλοπής ετησίως ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πειραγμένες οι αντλίες βρίσκονται στο 27% των πρατηρίων καυσίμων όταν το 2011 ήταν μόλις 4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα πρατήρια σφραγίστηκαν τον Ιούνιο λόγω νοθείας, σήμερα λειτουργούν κανονικά.

    Το ποσοστό των πρατηρίων που μας βάζει λιγότερο καύσιμο είναι το 27%, με τις ποσότητες που παραδίδουν στους πελάτες τους να είναι ελλειμματικές σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και 24% και για το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος στο 10%. Η κατάσταση φαίνεται να «ξεφεύγει» από το 2011, όπου φαίνεται να υπάρχει μία αύξηση τόσο των πρατηρίων που παραβατούν όσο και στις ποσότητες που δεν παραδίδουν.

    Το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων από 4% το 2011 έφτασε το 15% το 2016, το 19% το 2019, το 20% το 2021 και εκτινάχθηκε στο 27% το 2023, καταγράφοντας αύξηση 35% σε διάστημα των δύο ετών. Όσο για το ποσοστό βενζίνης που «κλέβουν» από το 7% το 2011 έφτασε έως και 10% το 2016, έως 17% το 2019, έως 20% το 2021 και έως 24% το 2023 (αύξηση 30% σε τρία χρόνια).

    Οι καταναλωτές συνήθως αντιλαμβάνονται την κλοπή όταν βλέπουν τη διαφορά με άλλα πρατήρια, στο όργανο μέτρησης καυσίμου του αυτοκινήτου. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουν έκπληκτοι ότι ο πρατηριούχος έχει βάλει περισσότερα λίτρα βενζίνης από τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

    Συχνά θα δεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιστατικά, που άλλοι το αντιμετωπίζουν με χιούμορ και άλλοι με αγανάκτηση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως βλάβες από νοθευμένο καύσιμο. Όμως και στη μία και την άλλη περίπτωση οι καταναλωτές είναι απροστάτευτοι.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ