Η ΠΟΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ
«Εν μέσω διαψεύσεων και ακατανόητων θριαμβολογιών για το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου στην παρουσίαση ο σύνδεσμος «σχέδιο νόμου» παραπέμπει σε ερωτηματολόγιο που έχει συντάξει και απαντά το ΥΠΕΘΑ, η ΠΟΕΣ καθιστά ξεκάθαρο το προφανές: όποιος γνωρίζει να διαβάζει, αντιλαμβάνεται ότι απλώς έχουν αφαιρεθεί (από την παρουσίαση) οι επίμαχοι όροι (πχ ενοποίηση, κοινό σώμα κλπ).
Αντίστοιχα, βέβαια, αφαιρέθηκε και άρθρο που αφορούσε το ΝΙΜΤΣ, το οποίο συζητείται σε σχέδιο νόμου του αναρμόδιου για το θέμα Υπουργείου Υγείας.
Η ΠΟΕΣ προειδοποιεί ότι όλες οι ρυθμίσεις βρίσκονται εκεί και μάλιστα δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία.
Όσοι επιχειρούν να καθησυχάσουν και να διατηρήσουν σε ύπνωση τους στρατιωτικούς αναμφίβολα θα πρέπει να κριθούν από τον καθένα για την στάση τους.
Η σημερινή μέρα ήταν ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολη για την Ομοσπονδία της εργοδοσίας, η οποία μετά τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου νόμου για τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο Υπουργικό Συμβούλιο, έπρεπε να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» της πολυπληθούς πλην μη αποτελεσματικής παρουσίας στο Υπουργείο. Ως εκ τούτου οφείλουμε ανθρώπινα, να δείξουμε κατανόηση.
Σε αυτό το πνεύμα, εξέδωσε μία ανακοίνωση για τα πανηγύρια της εν λόγω παρουσίασης. Στο επίκεντρο ήταν η δήθεν διάψευση της ΠΟΕΣ. Λεπτομέρεια: το σχεδόν εορταστικό κλίμα της ανακοίνωσης βασίζεται στις απαντήσεις που δίνει το ΥΠΕΘΑ στις ερωτήσεις που θέτει το ίδιο, με βάση την ανακοίνωση που το ίδιο εξέδωσε, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί καινοτομία για πρώτη φορά στα χρονικά.
Βεβαίως, εάν κάποιος διαβάσει την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, συνειδητοποιεί άμεσα ότι το ΥΠΕΘΑ δεν πήρε τίποτα πίσω, εκτός από τις «προκλητικές» ορολογίες. Έτσι, δεν αναφέρεται πουθενά κοινή υγειονομική Διοίκηση ή κάτι παρεμφερές, αλλά «διακλαδική στελέχωση» και «μετατάξεις» που προαπαιτούν κοινή Διοίκηση. Ομοίως, δεν αναφέρεται πουθενά ενοποίηση, αλλά υπάρχει ευθεία αναφορά σε «οικονομική αυτοτέλεια» και παράλληλα «διακλαδικές προμήθειες», «διακλαδική χρήση υγειονομικών υπηρεσιών», καθώς και «αντιμετώπιση υποστελέχωσης», έννοιες αδύνατον να υλοποιηθούν εάν δεν υπάρξει ενοποίηση.
Αντίστοιχα, εισάγονται νέες, ιδιαίτερα ανησυχητικές έννοιες που υποδεικνύουν επακριβώς τι έρχεται: «δυνατότητα προσέλκυσης ιδίως πόρων», «ορθή κοστολόγηση ιατρικών υπηρεσιών προς τα στελέχη των ΕΔ» κλπ.
Τα υπόλοιπα, λεπτομερή σχόλια θα τα κρατήσουμε για τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, από το οποίο ήδη έχει αφαιρεθεί το άρθρο που σχετιζόταν με το ΝΙΜΤΣ, για το οποίο διαφαίνεται ότι, πλέον, θα νομοθετεί το (προς ώρας) αναρμόδιο Υπουργείο Υγείας, κάτι που η εργοδοτική Ομοσπονδία μάλλον ξέχασε να σχολιάσει.
Κατά τα λοιπά, επειδή η ΠΟΕΣ αναγνωρίζει το έργο και την προσφορά εκάστου, θα επαναλάβουμε ότι κάθε φορά που απαιτείται παραπληροφόρηση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα καθώς και εργοδοτικός συνδικαλισμός, η ΠΟΜΕΝΣ είναι μονόδρομος».