15.4 C
Athens
8.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Δεκάδες μετασεισμοί στη Χαλκιδική μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ – «Μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός»

    Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή των Νέων Μουδανιών, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε, χθες το απόγευμα, σε θαλάσσια χώρο της Χαλκιδικής και έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα και καταγράφουν όλα τα στοιχεία. Από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19:04 με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών, δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    Το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν νέες σεισμικές δονήσεις στη Χαλκιδική.


    Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Εθνικού Αστεροκοσκοπείου η τελευταία δόνηση καταγράφηκε περίπου στις 08:05 το πρωί ήταν μεγέθους 2,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 14 Χλμ. βορειοδυτικά της Κασάνδρειας.

    Παπαζάχος: «Μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός στη Χαλκιδική»

    Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή (03/11) στη Χαλκιδική ανησύχησε τους κατοίκους της περιοχής αλλά και αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ενώ έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη.


    Ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντάς τον «ένας τυπικός σεισμός».

    Μάλιστα ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος σεισμός, η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ.

    Πι αναλυτικά, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε:

    «Ένας τυπικός σεισμός του ελληνικού χώρου σε ένα κανονικό ρήγμα. Είνα ένα από τα τυπικά ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή της Χαλκιδικής. Το συγκεκριμένο κομμάτι της Χαλκιδικής έχει ιδιαίτερα χαμηλή σεισμικότητα για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου.

    Δεν έχει σοβαρές καταγραφές. Η γέννηση του σεισμού είναι ξένη για τους κατοίκους και επειδή οι κάτοικοι της περιοχής δεν νιώθουν συχνά σεισμούς, για αυτό ίσως προκλήθηκε κάποια αίσθηση.

    Είναι σε θαλάσσιο χώρο το ρήγμα, πολύ κοντά στις ακτές. Δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχουν πιο νότια τέτοια ρήγματα.

    Βέβαια, ο ελληνικός χώρος έχει τόσα πολλά μικρά ρήγματα που ένας σεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε».

    Μιλώντας για την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε:

    «Έχει μία φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Είναι ένας τυπικός φυσιολογικός σεισμός χωρίς κάτι το πολύ ιδιαίτερο.

    Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν είναι ο κύριος σεισμός γιατί υπάρχουν μικρά ρήγματα που μπορεί να δώσουν πιο ισχυρό σεισμό σχεδόν παντού.

    Η ακολουθία είναι φυσιολογική, έχει πολλούς σεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ, που γίνονται αισθητοί και με θόρυβο που είναι λίγο ανησυχητικό.

    Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε αν η ακολουθία σβήνει φυσιολογικά. Απλά πρέπει να γίνει μία διαχείριση σε παλιά κτίρια με βλάβες.

    Δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία αναστάτωση τέτοιοι σεισμοί».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ