Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης (19/11) ο γνωστός αντιεξουσιαστής Νίκος Ρωμανός, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα (18/11) για τη φονική έκρηξη στους Αμπελόκηπους και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την προσεχή Παρασκευή.
Ο 31χρονος συνελήφθη βάσει εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του, καθώς εντοπίστηκε δακτυλικό αποτύπωμα του σε σακούλα όπου ήταν το ένα από τα δύο πιστόλια που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους.
Ποιος είναι ο Νίκος Ρωμανός
Ο Νίκος Ρωμανός που συνελήφθη για την έκρηξη στο διαμέρισμα-γιάφκα στους Αμπελόκηπους, ήταν στενός φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ήταν μπροστά τη στιγμή της δολοφονίας του στα Εξάρχεια από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Αποφυλακίστηκε το 2019 όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με βάση την προηγηθείσα απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία του αναγνωρίζε το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές, μείωσε τη μία ποινή του από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.
Η αρεοπαγιτική απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο να αποφυλακιστεί, καθώς του αναγνώρισε ελαφρυντικό με βάση τη διαγωγή του στις φυλακές. Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.
Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» (αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση) και ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.
Στη συνέχεια, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου απολυτήριο Λυκείου.
Μετά και ενώ ήταν ακόμη έγκλειστος, εισήχθη μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.
Από τις 26 Οκτωβρίου 2016 και μετά, κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, είχε αρχίσει να λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα της Σχολής.
Ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε το ελαφρυντικό και επέστρεψε τη δικογραφία στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμίστηκε πλήρως με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του.