11.6 C
Athens
8.6 C
Thessaloniki
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024
More

    Belharra: Γιατί οι Γάλλοι παραπονιούνται ότι πουλάνε στην Ελλάδα καλύτερα εξοπλισμένες φρεγάτες από τις δικές τους

    Οι φρεγάτες που πούλησε η Γαλλία στην Ελλάδα είναι καλύτερα οπλισμένες από τις αντίστοιχες γαλλικές.

    Αυτό παραδέχθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας ναύαρχος Νικολά Βοζούρ σε ακρόαση στη γαλλική Γερουσία στις 23 Οκτωβρίου σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικού περιοδικού Zone Militaire.

    Συγκεκριμένα παραδέχτηκε ότι «οι φρεγάτες (της Γαλλίας) για την άμυνα και την επέμβαση είναι λιγότερο οπλισμένες από εκείνες που η Γαλλία πούλησε στους Έλληνες», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η κατάσταση αυτή θα διορθωθεί κατά τα επόμενα έτη σύμφωνα με το Zone Militaire.


    «Σε σύγκριση με τις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης που παρήγγειλε η Ελλάδα, οι αντίστοιχες που προορίζονται για το γαλλικό ναυτικό θα είναι λιγότερο οπλισμένες, σε μια εποχή που γίνεται συνεχώς λόγος για μάχες “υψηλής έντασης” και σκληρότερες ναυτικές επιχειρήσεις».

    Τα «παράπονα» των Γάλλων επιτελαρχών για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Belharra σχετίζονται άμεσα με το γεγονός ότι τα ελληνικά πλοία θα είναι εξοπλισμένα για συγκρούσεις υψηλής έντασης στην ανοικτή θάλασσα, θα έχουν πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

    Σε ό,τι αφορά τις αντιαεροπορικές τους δυνατότητες, θα διαθέτουν δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων. Παράλληλα θα εξοπλίζονται με το προηγμένο ραντάρ SeaFire που τις καθιστά, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον αντιαεροπορικό πόλεμο.

    Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών φρεγατών Belharra, συναρτώνται άμεσα και την αγορά των 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale που διαθέτει όμως και η γαλλική πολεμική αεροπορία. Με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητές τους θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά 4ης++ γενιάς Rafale.

    Τα όπλα που διαθέτουν οι νέες φρεγάτες

    Οι νέες φρεγάτες που θα παραλάβει η Ελλάδα εξοπλίζονται με το κορυφαίο AESA (Active Electronically Scanned Array) ραντάρ SeaFire με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα, συνδυασμός που θα προσφέρει τόσο αεράμυνα περιοχής όσο και αντιβαλλιστικές ικανότητες, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα ισχύος στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

    Ο οπλισμός θα συμπληρώνεται από δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική και αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

    Οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες Belh@rra θα φέρουν τους περιβόητους πυραύλους cruise SCALP Naval ως μέρος του σταθερού οπλοστασίου τους.

    Οι SCALP Naval είναι βλήματα μήκους 6,5 μ., διαμέτρου 50 εκ. και βάρους 1.400 κιλών, με δυνατότητα να αναπτύξουν ταχύτητες έως και 800 χλμ./ώρα.

    Η κεφαλή κάθε πυραύλου φέρει γόμωση εξαιρετικά υψηλής εκρηκτικότητας, βάρους 300 κιλών, αλλά το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η απόλυτη κατευθυντικότητά τους, το ότι η τροχιά τους μπορεί, χάρη σε έναν μεγάλο αριθμό αισθητήρων, να προγραμματιστεί και να ελέγχεται με μικρομετρική ακρίβεια, όπως άλλωστε και η επιτυχία στη βολή εναντίον του εκάστοτε στόχου στρατηγικής σημασίας (στρατιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις κ.λπ.). Στην περίπτωση των Belh@rra, οι SCALP Naval θα εξαπολύονται από τον κατακόρυφο εκτοξευτή κατευθυνόμενων βλημάτων Α70 Sylver, στο εμπρός τμήμα του πλοίου.

    Οι ψηφιακοί Exocet και τα 32 κελιά

    Το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση ( άνω των 200 χιλιομέτρων), ενώ η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα θα αποκτήσει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Όλα τα παραπάνω θα συντονίζονται από το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS.

    Για να αντιληφθεί κάποιος το άλμα στις δυνατότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα φορτωμένους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, το βεληνεκές των οποίων υπολογίζεται στα 120 χιλιόμετρα ενώ οι φρεγάτες που έχει σήμερα ο ελληνικός στόλος και επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλκασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» έχουν 8 «κελιά» με αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM με βεληνεκές 15 χιλιόμετρα.

    Τι θα έχουν τα γαλλικά

    Όσον αφορά τις φρεγάτες που θα παραλάβει το Γαλλικό Ναυτικό, θα διαθέτουν μόνο 16 κελιά Sylver A50 για την εκτόξευση των Aster 30, 8 Exocet MM40, έναν πύργο 76 χιλιοστών, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20 χιλιοστών και δύο δίδυμους τορπιλοσωλήνες.

    Οι τορπίλες και τα ελικόπτερα MH-60R

    Εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, τα ελληνικά πλοία θα διαθέτουν  και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο μεταβλητού βάθους sonar CAPTAS-4 και τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU-90.

    Τα τελευταία θα συνδυαστούν με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ. Οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ως ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών.

    Αυτού του είδους τα ελικόπτερα είναι από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά ανθυποβρυχιακά που έχει το ΝΑΤΟ. Είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα νέας γενιάς, όπως ψηφιακό κόκπιτ με έγχρωμες οθόνες, ενώ παράλληλα μπορούν να κάνουν χρήση ενεργητικών και παθητικών ηχοσημαντήρων τελευταίας τεχνολογίας και ενεργητικό βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας.

    Εκτός από τις τορπίλες MK-46 και ΜΚ-50 για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μπορούν να επιχειρούν και κατά στόχων επιφανείας με τα βλήματα AGM-114 Hellfire.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ