17.4 C
Athens
13.2 C
Thessaloniki
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024
More

    «Στον ίδιο δρόμο»: Η συγκλονιστική αφήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μάχη του με την τρομοκρατία

    Ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο το οποίο ρίχνει φως σε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτό του υπουργού προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Με τον τίτλο: «Στον ίδιο δρόμο» το βιβλίο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περιγράφει την προσωπική και πολιτική διαδρομή του από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα.

    Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γράφει -μεταξύ άλλων- για τη μάχη του με την τρομοκρατία.


    Ο υπουργός μιλά και για τον θάνατο του υπασπιστή του Γιώργου Βασιλάκη από την έκρηξη μέσα στο υπουργείο.

    «Δεν γνώριζα ακόμα αν μας είχε χτυπήσει ρουκέτα απέξω ή έσκασε βόμβα δίπλα μας. Αλλά ότι είχε γίνει μεγάλο κακό, δεν χωρούσε αμφιβολία. Ηταν εφιαλτική η σκηνή που αντίκρισα μπαίνοντας στο γραφείο του. Ο ίδιος κειτόταν στο πάτωμα με το σώμα του διαμελισμένο. Η βόμβα είχε εκραγεί στα χέρια του.


    Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την εικόνα του νεκρού υπασπιστή μου, που δεν αναγνωριζόταν, μια εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ όσο ζω […]

    Ο θάνατος του Γιώργου Βασιλάκη στάθηκε για μένα ένα αβάσταχτο φορτίο ενοχών από το οποίο δεν μπορούσα να συνέλθω. Τούτη η τραγωδία με χάραξε βαθύτατα, έκανα μήνες ολόκληρους να μπορέσω να κοιμηθώ τη νύχτα.

    Σήμερα, νιώθω ακόμη μέσα μου να κουβαλάω αυτό το βάρος. Ενας αθώος άνθρωπος σκοτώθηκε στη θέση μου, αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει και θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη μαύρη κηλίδα στην ψυχή μου».

    Η πρώτη θητεία στην Κατεχάκη

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περιγράφει πώς «ένα γαϊτανάκι εξελίξεων που εντελώς απροσδόκητα είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη της θητείας μου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης».

    Καθοριστικός κρίκος σ΄αυτό το γαϊτανάκι ήταν η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι, τον Φεβρουάριο του 1999. Μετά τις παραιτήσεις τριών υπουργών τότε, ο Κώστας Σημίτης τον κάλεσε και του ανέθεσε το Δημόσιας Τάξης.

    Οταν πήγε για πρώτη φορά στην Κατεχάκη, περιγράφει, έθεσε ως πρώτο του στόχο την εξυγίανση της αστυνομίας από τα επίορκα μέλη της, απόφαση που οδήγησε τελικά στη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, επιλέγοντας ως πρώτο διευθυντή της τον Βασίλη Τσιατούρα, που έως εκείνη τη στιγμή ήταν προϊστάμενος του Ανθρωποκτονιών «ο οποίος έφερε μαζί του και κάποιους από τους καλύτερους αξιωματικούς του».

    Απολύτως επείγον η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

    Ο Χρυσοχοΐδης περιγράφει πώς σε μια συνάντηση ενημέρωσης του Κώστα Σημίτη στο Μαξίμου για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου του, ο Σημίτης τον ρώτησε αν είχε ενημερωθεί για την τρομοκρατία. «Μαγκωμένος εγώ απάντησα αρνητικά. “Κοίτα να δεις” είπε κοφτά “η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι το πρώτιστό σου θέμα“. Και απολύτως επείγον».

    Αυτή η αποστροφή του Κώστα Σημίτη οδήγησε στην πρώτη επικοινωνία του Χρυσοχοΐδη με τον τότε προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής, Φώτη Νασιάκο. «Ηταν κοντός στο ανάστημα, ωστόσο επιβλητικός, γιατί είχε βλέμμα σπινθηροβόλο», τον περιγράφει. Η πρώτη συνάντηση γέμισε απελπισία τον Χρυσοχοϊδη, αφού ένιωθε ότι δεν είχε συλλάβει την ουσία όσων είχε εξηγήσει ο Νασιάκος.

    Η συνάντηση με τον Μιχάλη Περατικό

    Μια συνάντηση στο γραφείο του, τον Σεπτέμβριο του 1999 όμως, συντάραξε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Μιχάλης Περατικός, ο πατέρας του δολοφονημένου από τη 17Ν, Κώστα Περατικού. «Σε βλέπω πολύ άνετο στην καρέκλα σου έτσι που κάθεσαι», του είπε ο Μιχάλης Περατικός και ο Χρυσοχοϊδης περιγράφει τη συνέχεια: «Τι εννοείτε; του είπα. «Κάθεσαι εδώ στην καρέκλα σου, ήσυχος ήσυχος, όπως και ο προηγούμενος από σένα. Εγώ όμως, έχω χάσει το παιδί μου» (…) Εβγαλε από έναν χαρτοφύλακα μερικές φωτογραφίες και τις άπλωσε μπροστά μου, με τον σκοτωμένο γιο του να κείτεται στην άσφαλτο. “Δολοφόνησαν το παιδί μου. Για ποιο λόγο; Τι έκανε το παιδί μου και το σκοτώσανε; Δεν πρέπει να μου δώσετε μια απάντηση γι’ αυτό;».

    dolofonia peratikos

    Ο Χρυσοχοΐδης άρχισε να συναντάται με τις οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατών. Όπως λέει δεν κάθισε να διαβάσει τις προκηρύξεις «των εγκληματιών τρομοκρατών, ούτε έπαιξα το παιχνίδι των εικασιών για τις πεποιθήσεις και την προέλευσή τους. Επιχείρησα να προσεγγίσω το θέμα από δύο κυρίως πλευρές: την αστυνομική, του πώς θα αρχίσει να γίνεται σωστά η έρευνα για την ανακάλυψή τους και την ανθρώπινη την πλευρά των θυμάτων».

    dolofonia peratikos

    Ο πληροφοριοδότης Χ για τη 17 Νοέμβρη

    Φτάνοντας στην εξάρθρωση της 17 Ν, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περιγράφει τον πολύτιμο πληροφοριοδότη «Χ». Λέει: «Ο Χι μάς άνοιξε πρώτη φορά τα μάτια για συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν συμμετοχή στη 17Ν. Μας μίλησε αρχικά για τον άνθρωπο με το κουλό χέρι, όπως τον έλεγε- μιλούσε για τον Παύλο Σερίφη, όπως διαπιστώσαμε αργότερα, που είχε συμμετάσχει στη δολοφονία του Γουέλς».

    Ο Χρυσοχοΐδης περιγράφει άγνωστες λεπτομέρειες για το πως η αστυνομία προχωρούσε στη συμπλήρωσε ενός συγκλονιστικού παζλ που έφερε στο κάδρο για πρώτη φορά τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο από τον περίφημο «κύκλο των εξαφανισμένων του Παρισιού» μέχρι και τον διαβόητο τρομοκράτη, Κάρλος το Τσακάλι.

    Ο καιρός κυλάει, η δολοφονία Σόντερς και η κινητοποίηση των συγγενών των θυμάτων με τον σύλλογο «Ως Εδώ» αλλάζει πλήρως το κλίμα για τους τρομοκράτες. Παραδέχεται ότι συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο Τζωρτζάτος, βρίσκονταν ήδη στο στόχαστρο, αλλά η Κατεχάκη επέλεξε την αναμονή, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2002.

    «Όμως, οι συνθήκες άλλαξαν άρδην το βράδυ τους Σαββάτου της 28ης Ιουνίου, όταν έσπασε μια βομβα. Η βομβα εξερράγη κατά λάθος στα χέρια του ανθρώπου που επιχειρούσε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της εταιρείας των Flying Dolphins στον Πειραιά. Το όνομά του ήταν Σάββας Ξηρός».

    Στη ζωηρή του αφήγηση, ο Χρυσοχοΐδης περιγράφει τα τηλεφωνήματα με τον Φώτη Νασιάκο, αρχηγό, πλέον της αστυνομίας, ώσπου σε ένα από αυτά άκουσε τον Νασιάκο να του λέει για τον τραυματία:

    «Ο Σύρος (διοικητής της Αντιτρομοκρατικής) κι εγώ πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε εδώ 17 Νοέμβρη».

    Περιγράφει την τρελή διαδρομή που έκανε από τη Βέροια όπου βρισκόταν στην Αθήνα. Η επιβεβαίωση της υποψίας ότι επρόκειτο για 17 Νοέμβρη ήρθε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια: Το περίστροφο που είχε βρεθεί πάνω στον Ξηρό, ήταν αυτό που αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, που είχε σκοτώσει η τρομοκρατική οργάνωση στη διάρκεια ληστείας. Από εκεί και μετά ο Χρυσοχοΐδης περιγράφει όπως ο ίδιος έζησε, την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, το τέλος της σημαντικότερης τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στην Ελλάδα και εκείνο το καλοκαίρι πέρασε στην ιστορία.

    Με πληροφορίες απο ΠΘ



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ