14.1 C
Athens
12.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024
More

    Ρομά «πουλούσαν» ανύπαρκτα οχήματα και διακινούσαν ναρκωτικά – Τα διευθυντήρια, τα «μουλάρια» και οι κομπίνες

    Ανύπαρκτες πωλήσεις οχημάτων μέσω Facebook, υποτιθέμενες επιστροφές χρημάτων και επιδοτήσεων, αναβαθμίσεις ταμειακών μηχανών και διακίνηση ναρκωτικών.

    Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις έκνομες ενέργειες της σπείρας των Ρομά που εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθηνών, μετά από ταυτόχρονες έρευνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αμαλιάδα, Λαμία, Γρεβενά και Φιλιατρά Μεσσηνίας.

    Εγκέφαλοι της σπείρας ένας 35χρονος Ρομά και ένας 26χρονο ομόφυλος του, με καταγωγή από Άργος και Κω αντίστοιχα.


    Οι κομπίνες και το διευθυντήριο της οργάνωσης

    Τα 37 συνολικά μέλη της σπείρας είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν 656 άτομα σε διάστημα δυο ετών με τα κέρδη τους να φτάνουν τα δυο εκατομμύρια, εννιακόσια πενήντα ευρώ. Ακόμη 20.000 ευρώ, είχαν εξασφαλίσει από την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

    Τα μέλη της σπείρας είχαν τρεις μεθόδους εξαπάτησης των πολιτών.


    Η πρώτη αφορούσε πωλήσεις αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Αναρτούσαν τις αγγελίες στο Facebook και ζητούσαν προκαταβολές από τους υποψήφιους αγοραστές.

    Όταν τα θύματα έκαναν τις καταθέσεις, τα μέλη της σπείρας διέκοπταν κάθε επαφή μαζί τους.

    Ένας δεύτερος τρόπος ήταν η επικοινωνία με πολίτες των μελών της σπείρας, που προσποιούνταν του υπαλλήλους δημοσίων φορέων με πρόφαση, πως τα θύματα τους,  είναι δικαιούχοι είτε κρατικής επιδότησης ή  επιστροφής χρημάτων.

    Υποσχόμενοι άμεση καταβολή μεγάλων ποσών, καθοδηγούσαν τα θύματα τους μέσω του i-bank στην κατάθεση χρημάτων, στους λογαριασμούς των μελών της σπείρας. Επίσης, με πρόφαση της αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και προσποιούμενοι τους λιγοστές, έπειθαν υπαλλήλους περιπτέρων και μίνι μάρκετ, να εκδίδουν pay safe και να τους λένε τον 16ψήφιο κωδικό.

    Τα μέλη της σπείρας των Ρομά απατεώνων, είχε στήσει διευθυντήρια στο Ζευγολατιό, τα Εξαμίλια και το Άργος, όπου εγκαταστήσει και τα «τηλεφωνικά κέντρα» της οργάνωσης.

    Για τις επικοινωνίες του χρησιμοποιούσαν «ghost phones», δηλαδή συνδέσεις που είχαν εκδοθεί στα ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, προκειμένου να γίνεται δύσκολος και ο εντοπισμός τους.

    Τα  «μουλάρια», οι τζογαδόροι και οι τοξικομανείς

    Για την μεταφορά των χρημάτων που αποσπούσαν από τα θύματα τους, είχαν «στρατολογήσει» 500 άτομα που είχαν τον ρόλο των «money mules».

    Πρόκειται για τοξικοεξαρτημένους, επαίτες και εθισμένους στον τζόγο, οι οποίοι παραχωρούσαν τις τραπεζικές τους κάρτες και τα κινητά τους τηλέφωνα, προκειμένου τα μέλη της σπείρας, να τα χρησιμοποιούν προκειμένου να κάνουν τις μεταφορές χρημάτων από τις απάτες τους.

    Τα «μουλάρια», λάμβαναν για κάθε συναλλαγή, από 500 έως 1.000 ευρώ.

    Το «Μονό», το «μησαδάκι» και το «κατοστάρι»

    Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Αθηνών, τέσσερα μέλη της σπείρας διακινούσαν και ποσότητες κοκαΐνης στον Πειραιά και την Σαλαμίνα.

    Σε διάστημα δυο ετών μάλιστα, είχαν πραγματοποιήσει 200 αγοραπωλησίες, αποκομίζοντας περισσότερες από 20.000 ευρώ.

    Κατά τις συνομιλίες τους με τους «πελάτες» χρησιμοποιούσαν διάφορες ονομασίες για να περιγράψουν τις ποσότητες των ναρκωτικών και τα ποσά.

    Ενδεικτικά το «μονό» ήταν το γραμμάριο κοκαΐνης που κόστιζε 100 ευρώ. «Μησαδάκι» ήταν το μισό γραμμάριο, ενώ «κατοστάρι» ονόμαζαν το γραμμάριο της κόκας.

    Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στα σπίτια των μελών της σπείρας, οι αστυνομικοί εντόπισαν, χιλιάδες ευρώ, όπλα, ναρκωτικά και δεκάδες συσκευές κινητών τηλεφώνων.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ