16 C
Athens
10.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Παρελαύνουν στη νότια Συρία οι αντάρτες: Τι σημαίνει για τον Άσαντ η κατάληψη της πόλης Χομς

    Ο ρυθμός της προέλασης των ανταρτών στη Συρία ξεπερνά την ικανότητα του καθεστώτος Άσαντ να την ανακόψει, εντείνοντας τις ανησυχίες για ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού.

    Τώρα αγωνίζονται για να καταλάβουν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χομς, έναν στρατηγικό κόμβο που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τα βόρεια και την ακτή, την καρδιά της κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

    Όπως παραθέτει το BBC, δεν είναι μόνο οι μαχητές της ισλαμιστική ομάδας HTS που σημειώνουν πρόοδο, αλλά και συριακά κουρδικά στρατεύματα κατέλαβαν ουσιαστικά τον έλεγχο στα ανατολικά, με επίκεντρο την πόλη του Ντέιρ ελ Ζορ.


    Συρία: Τι σημαίνει η πτώση της Χομς για τον Άσαντ

    Οι αντάρτες έχουν προχωρήσει επίσης στο νότο, όπου πέτυχαν μια συμβολική νίκη καταλαμβάνοντας την πόλη Ντεράα, τη «γενέτειρα» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011 που καταπνίγηκαν βίαια από το καθεστώς και οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο.

    Εάν πέσει η Χομς, ο Άσαντ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς η Δαμασκός, η έδρα της εξουσίας του, θα περικυκλωθεί.


    Ίσως είναι πολύ αργά για τους κύριους συμμάχους του Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, να τον σώσουν, όπως έκαναν στο παρελθόν. Ο Άσαντ ανέτρεψε το ρεύμα του πολέμου με την υποστήριξη της τρομερής αεροπορικής δύναμης της Ρωσίας, των Ιρανών και των μαχητών της λιβανικής Χεζμπολάχ.

    Ο συριακός στρατός, αποθαρρυμένος, κακοπληρωμένος και εξουθενωμένος μετά από χρόνια μάχης, δεν είναι σε θέση πια να σταματήσει τους αντάρτες. Σε ορισμένες περιοχές, οι στρατιώτες φαίνεται να αυτομολούν ή να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

    «Γκρεμίζουν» το κατεστημένο στη Συρία

    Ο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία από το 2000. Πριν από αυτόν, ο πατέρας του, Χαφέζ, κυβέρνησε για 29 χρόνια.

    Σε μία συμβολική κίνηση, διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του πρώην προέδρου της Συρίας, Χαφέζ αλ Άσαντ, στην κεντρική πλατεία της Τζερμάνα, προαστίου της Δαμασκού.

    Το προάστιο αυτό κατοικείται κυρίως από Δρούζους. Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατευθύνθηκαν προς κυβερνητικά κτίρια σε μια περιοχή της πρωτεύουσας όπου έχουν την έδρα τους πολλά παραρτήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Την ίδια στιγμή, με την τελευταία κλιμάκωση, καθεστωτικοί παράγοντες ανησυχούν για την ασφάλεια του προέδρου, με τον ίδιο να αποφασίζει ωστόσο να παραμείνει στη χώρα.

    Η συριακή προεδρία διέψευσε σήμερα (7/12) τις πληροφορίες που ήθελαν ο Μπασάρ αλ Άσαντ να έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό. Ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ