17.6 C
Athens
14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Άδεια οπλοφορίας στην Ελλάδα: Ποιοι μπορούν να κατέχουν νόμιμα όπλο, ποια είναι τα δικαιολογητικά και το κόστος (πίνακες)

    Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την άδεια οπλοφορορίας: Η κατοχή όπλου στην Ελλάδα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς, με στόχο την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και την αποφυγή της κατάχρησης των όπλων.

    Η απόκτηση άδειας οπλοφορίας και ορισμένων ειδών όπλων είναι επιτρεπτή, ωστόσο απαιτούνται συγκεκριμένα δικαιολογητικά και η πλήρωση αυστηρών προϋποθέσεων.

    Η κατοχή όπλου επιτρέπεται σε περιορισμένο κύκλο ατόμων με αυστηρή επιτήρηση, με σκοπό την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.


    Είναι σημαντικό για κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίζει τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την άδεια οπλοφορίας.

    Παρακάτω παρατίθεται μια αναλυτική περιγραφή των κατηγοριών των ατόμων που μπορούν να κατέχουν νόμιμα όπλο στην Ελλάδα, καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας οπλοφορίας.


    dikaiologitika oplo 1

    Στην αίτηση μνημονεύονται οι λόγοι και το είδος της αιτούμενης άδειας καθώς και τα στοιχεία του ενδιαφερομένου:
    Επίθετο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, ημερομηνία και τόπος γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, αριθ. Ταυτότητας ή διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και εκδούσα Αρχή, επάγγελμα, τηλέφωνο και email.

    Προϋποθέσεις για την κατοχή όπλου

    Η κατοχή όπλου στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και κατηγορίες.

    Ο νόμος προσδιορίζει ποιοι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν άδεια οπλοφορίας και ποιοι τύποι όπλων μπορούν να κατέχονται.

    • Ο αιτών να μην πάσχει και να μην έχει νοσηλευτεί για μείζονα ψυχική διαταραχή ή σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας καθώς και να προκύπτει η σωματική ικανότητά του και καταλληλότητά του να φέρει όπλο.
    • Ο αιτών να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για:

    α) οποιοδήποτε πλημμέλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και τελείται με πρόθεση, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών

    β) οποιοδήποτε πλημμέλημα που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.2168/93 και του Ν.3500/2006.

    • Επίσης, να μην έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για:

    α) πράξεις που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος,

    β) παραβιάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και προστασίας της κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα, για τρομοκρατικές πράξεις, για παραβιάσεις διατάξεων που αφορούν αλιεία με εκρηκτικές ύλες ή τοξικές ουσίες και για παραβάσεις του αρ. 15 του Ν.2168/93

    γ) πράξεις που προβλέπονται στο Ν.3500/2006.

    • Ο αιτών να είναι τουλάχιστον δεκαοχτώ (18) ετών. Ο αιτών να είναι Έλληνας πολίτης. Ο αιτών να έχει επιτύχει σε θεωρητικές και τεχνικές εξετάσεις. Ο αιτών να παρέχει εχέγγυα ασφαλούς φύλαξης και χρήσης των όπλων και λοιπών αντικειμένων.

    Κατηγορίες Ατόμων που Μπορούν να Κατέχουν Όπλο:

    • Αστυνομικοί και Στρατιωτικοί: Οι επαγγελματίες του στρατού και της αστυνομίας μπορούν να κατέχουν όπλα για επαγγελματικούς σκοπούς.
    • Κυνηγοί: Άτομα που διαθέτουν άδεια θήρας έχουν το δικαίωμα να κατέχουν κυνηγετικά όπλα για τη νόμιμη άσκηση του κυνηγιού. Η άδεια αυτή ανανεώνεται ετησίως και απαιτεί την επιτυχή εξέταση σε εξετάσεις κυνηγετικής δεξιοτεχνίας.
    • Άτομα για Προσωπική Προστασία: Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο (π.χ. επιχειρηματίες, πρόσωπα με υψηλή δημόσια προβολή, ή μάρτυρες) μπορούν να αποκτήσουν άδεια οπλοφορίας για λόγους αυτοάμυνας.

    Περιορισμοί στην Κατοχή Όπλων:

    • Δεν επιτρέπεται η κατοχή όπλων για άτομα με ποινικό μητρώο.
    • Απαγορεύεται η κατοχή όπλων από άτομα που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες ή αναπηρίες που επηρεάζουν την κρίση τους.
    • Οι ανήλικοι δεν επιτρέπεται να κατέχουν όπλα.

    Δικαιολογητικά για την αδεια οπλοφορίας

    Για να αποκτήσει κάποιος άδεια οπλοφορίας στην Ελλάδα, πρέπει να προσκομίσει μια σειρά από δικαιολογητικά, τα οποία αναφέρονται παρακάτω. Η διαδικασία για την έκδοση άδειας οπλοφορίας περιλαμβάνει τη διεκπεραίωση των παρακάτω βημάτων:

    Δικαιολογητικά για Αίτηση Άδειας Οπλοφορίας:

    • Αίτηση: Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση που αναφέρεται στον τύπο της άδειας (π.χ. άδεια κυνηγίου, άδεια προσωπικής προστασίας).
    • Αστυνομική Βεβαίωση: Βεβαίωση από την τοπική αστυνομία που να επιβεβαιώνει ότι ο αιτών δεν έχει ποινικό μητρώο ή άλλες παραβάσεις που τον καθιστούν ακατάλληλο για τη κατοχή όπλου.
    • Ιατρική Βεβαίωση: Υγειονομική βεβαίωση που επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι ψυχικά και σωματικά ικανός να κατέχει και να χειρίζεται όπλο. Συγκεκριμένα, απαιτείται να μην υπάρχουν ψυχικές ή σωματικές παθήσεις που να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.
    • Φωτοτυπία Ταυτότητας: Αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του αιτούντος.
    • Αποδεικτικά Σταθερού Εισοδήματος: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται απόδειξη σταθερού εισοδήματος, για να διασφαλιστεί ότι ο αιτών έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει το όπλο και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
    • Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης: Σε περίπτωση που ο αιτών ζητά άδεια κυνηγίου, απαιτείται να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει το απαιτούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξετάσεων για τη χρήση όπλων.

    dikaiologitika oplo

    Διαδικασία Έκδοσης Άδειας Οπλοφορίας

    Η διαδικασία έκδοσης της άδειας οπλοφορίας απαιτεί την υποβολή όλων των παραπάνω δικαιολογητικών στην αρμόδια αστυνομική αρχή ή την υπηρεσία που διαχειρίζεται τις άδειες οπλοφορίας στην περιοχή του αιτούντος. Η υπηρεσία εξετάζει τα δικαιολογητικά, μπορεί να διενεργήσει ελέγχους και συνεντεύξεις, και στην περίπτωση έγκρισης, εκδίδει την άδεια.

    Η άδεια οπλοφορίας μπορεί να ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να ανανεώνεται, με τη διατήρηση όλων των προϋποθέσεων και την τήρηση των σχετικών κανονισμών.

    1. Παραλαβή και έλεγχος αίτησης και των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών.
    2. Υποβολή αιτήματος στην προϊστάμενη Διεύθυνση Ασφαλείας ή Αστυνομίας.
    3. Έλεγχος του αιτήματος και συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
    4. Έκδοση Απόφασης για την συμμετοχή στη διαδικασία των γραπτών και πρακτικών εξετάσεων.
    5. Συμμετοχή στη διαδικασία των γραπτών και πρακτικών εξετάσεων.
    6. Έκδοση απόφασης μετά τη συμμετοχή στις εξετάσεις.
    7. Διαβίβαση απόφασης στο Αρμόδιο Τμήμα για επίδοση στον ενδιαφερόμενο.
    8. Παραλαβή βεβαίωσης αγοράς και υποβολή της στην αρμόδια για την έκδοση άδειας κατοχής και οπλοφορίας Διεύθυνση Αστυνομίας ή Ασφαλείας..
    9. Έκδοση απόφασης για την άδεια κατοχής και οπλοφορίας για την προστασία της ατομικής ασφάλειας.
    10. Διαβίβαση της απόφασης για την επίδοσή της στον ενδιαφερόμενο.
    11. Επίδοση της απόφασης στον ενδιαφερόμενο.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ