12 C
Athens
11 C
Thessaloniki
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024
More

    Πώς βγαζω διαβατήριο ηλεκτρονικά: Όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για ενήλικους και ανήλικους – Τι κάνω αν το χάσω ή αν λήξει

    Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, πριν την κατάθεση του αιτήματος για έκδοση διαβατηρίου.

    Ο ενδιαφερόμενος, που επιθυμεί να εφοδιαστεί με διαβατήριο, προσέρχεται αυτοπρόσωπα στο Γραφείο Διαβατηρίων του τόπου κατοικίας του και καταθέτει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία εκτυπώνεται μετά την καταχώρηση των στοιχείων του, σε ηλεκτρονική φόρμα από την υπηρεσία παραλαβής. Εν συνεχεία, αφού προηγουμένως ελέγξει λεπτομερώς την αίτηση – υπέυθυνη δήλωση, την υπογράφει επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενο της. Παράλληλα υποβάλλει τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα δικαιολογητικά.


    Διαβάστε επίσης: Ραντεβού για την έκδοση δελτίου ψηφιακής ταυτότητας Ελλήνων πολιτών – Ποια είναι η διαδικασία



    Εφ’ όσον στο πρόσωπό του συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν αδύνατη ή δυσχεραίνουν ουσιωδώς την μετακίνησή του και αποδεικνύονται με ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου, για την παραλαβήτων δικαιολογητικών μεταβαίνει στον ενδιαφερόμενο υπάλληλος της υπηρεσίας.

    Ανάλογα, εάν πρόκειται για αρχική έκδοση, ανανέωση, αντικατάσταση, ή απώλεια – κλοπή, κατατίθεται το αντίστοιχα εκτυπωθέν έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης.


    • Συγκεκριμένα, εφ’ όσον πρόκειται για άτομο που εκδίδει πρώτη φορά διαβατήριο από την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3103/2003, καταθέτει έντυπο αίτησης με κωδικό Ε1β. Έστω υπόψη ότι, και εάν ακόμη κατέχει παλαιό διαβατήριο, εκδοθέν από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση – Επαρχείο – Προξενείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 417/93, το αίτημά του για έκδοση διαβατηρίου αντιμετωπίζεται ως νέο και ως εκ τούτου υποβάλλεται έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Ε1β.
    • Εάν έχει εκδοθεί στο παρελθόν διαβατήριο από την ΕΛ.ΑΣ. με τις διατάξεις του Ν. 3103/2003, το οποίο όμως έχει λήξει ή πρόκειται να παύσει η ισχύς του εντός δώδεκα (12) μηνών από της υποβολής του αιτήματος, κατατίθεται έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Ε2β.
    • Εάν πρόκειται για αντικατάσταση ήδη υπάρχοντος διαβατηρίου, που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, κατατίθεται έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Ε3β.
    • Τέλος εάν έχει προηγηθεί κλοπή, απώλεια, ολική καταστροφή ή υπεξαίρεση διαβατηρίου, που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και ζητείται η έκδοση νέου, κατατίθεται το έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό Ε4β.

    Στην περίπτωση κλοπής – απώλειας, ολικής καταστροφής ή υπεξαίρεσης διαβατηρίου τα στοιχεία της αίτησης που αφορούν στον αριθμό του παλαιού διαβατηρίου και στην ημερομηνία λήξης του, συμπληρώνονται από τα Γραφεία Διαβατηρίων – Σημεία Παραλαβής Δικαιολογητικών.


    Διαβάστε επίσης: Τι κάνω αν χάσω την αστυνομική ταυτότητά μου – Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για έκδοση νέας


     

    Όταν ο αιτών είναι ανήλικος, για την υποβολή των δικαιολογητικών απαιτείται πέραν αυτού και η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασκούντα την επιμέλεια. Όταν η επιμέλεια ασκείται από τους δύο γονείς, αρκεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενός και η έγγραφη συναίνεση του άλλου γονέα, του οποίου το ιδιόχειρο της υπογραφής βεβαιώνεται από οποιαδήποτε αρμόδια Διοικητική Αρχή.

    Όταν δεν μπορούν να παραστούν οι γονείς, για λόγους ανωτέρας βίας, παρίσταται οποιοσδήποτε συγγενής του ανηλίκου, ο οποίος εξουσιοδοτείται σχετικά από τον ένα γονέα, υποβάλλοντας και την έγγραφη συναίνεση του άλλου, του οποίου έχει βεβαιωθεί το ιδιόχειρο της υπογραφής.

    Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή της εξουσιοδότησης ούτε της έγγραφης συναίνεσης, απαιτείται ο διορισμός επιτρόπου και τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 1601 και 1602 Α.Κ. πρόσωπα κατά περίπτωση. Ως ανωτέρα βία νοείται κάθε γεγονός αιφνίδιο και απρόβλεπτο, που δεν μπορεί να αποτραπεί ούτε με άκρα επιμέλεια και σύνεση, εξαιτίας του οποίου ο ενδιαφερόμενος τελεί σε απόλυτη αδυναμία να επιμεληθεί των υποθέσεών του.

    Στην ενσωματωμένη επί του εντύπου της αίτησης, υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86, ο ενδιαφερόμενος δηλώνει υπεύθυνα εάν έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τα αδικήματα της περίπτωσης α’, παρ. 2, άρθρου 1 Π.Δ. 25/2022, καθώς και αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης ή εκκρεμεί σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα ή τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση που δεν έχει εκτελεστεί ή ένταλμα σύλληψης.

    Στην ίδια δήλωση καταχωρείται και η διεύθυνση κατοικίας του, καθώς και η ύπαρξη των ειδικών λόγων που επιτρέπουν την κατ’ εξαίρεση χορήγηση διαβατηρίου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 Π.Δ. 25/2022, συνυποβάλλοντας τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα. Επίσης δηλώνει εάν κατείχε διαβατήριο, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3103/2003, το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.

    Στην αλλοδαπή οι έμμισθες Προξενικές Αρχές, δέχονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, ή βρίσκονται εκεί για εργασία, σπουδές, τουρισμό ή λόγους υγείας.

    Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται αυτοπρόσωπα από τους ενδιαφερομένους και εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι τα αυτά που κατατίθενται στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης τηρείται η ίδια διαδικασία, με εξαίρεση την αποστολή των δικαιολογητικών στην Διεύθυνση Διαβατηρίων και την επιστροφή αυτών με τα εκδοθέντα νέα διαβατήρια, η οποία και πραγματοποιείται με διπλωματικούς σάκους, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό ή βρίσκονται εκεί για συγκεκριμένους λόγους και είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, δύνανται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά κατ’ εξαίρεση και στα Γραφεία Διαβατηρίων των τόπων προσωρινής διαμονής των στη χώρα.

    Ο μόνιμος κάτοικος εξωτερικού που αιτείται σε προξενική αρχή την έκδοση διαβατηρίου, εφ’ όσον δε διαθέτει ελληνικό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του οποίου υποχρεούται να καταθέσει ως δικαιολογητικό, υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης από το δήμο ή την κοινότητα όπου είναι εγγεγραμμένος. Στο πιστοποιητικό και εφ’ όσον είναι ανήλικος κάτω των 12 ετών επικολλάται φωτογραφία και γίνεται βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, ενώ εάν είναι άνω των 12 ετών η επικόλληση φωτογραφίας και η ταυτοπροσωπία γίνεται μόνο εφ’ όσον δεν κατέχει εν ισχύ ελληνικό διαβατήριο.

    Δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ενήλικες για την έκδοση διαβατηρίου

    • Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που εκτυπώνεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτημάτων και στην οποία είναι ενσωματωμένη υπεύθυνη δήλωση όπου ο ενδιαφερόμενος αναφέρει:

    – Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή κατάθεση ή ψευδή δήλωση [άρθρα 216, 217, 220, 222 και 224 Ποινικού Κώδικα και παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75)] εφόσον η τέλεση αυτών σχετίζεται με την έκδοση, τη χρήση, την απώλεια ή την κλοπή του διαβατηρίου ή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
    – Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αρπαγή, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων (άρθρα 322, 323Α, 324 του Ποινικού Κώδικα) ή για τις πράξεις των παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου 29 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), όπως ισχύουν.
    – Αν εκκρεμεί σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
    – Αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης.
    – Αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος εξωτερικού.
    – Αν εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή ή είναι υπόδικος και του έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση.
    – Αν εκκρεμεί σε βάρος του τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση που δεν έχει εκτελεστεί ή ένταλμα σύλληψης.
    – Αν διαμένει μόνιμα στην αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας και εάν έχει εκδοθεί στο όνομά του διαβατήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν. 3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.

    • Φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στην ίδια σελίδα.

    Ο μόνιμος κάτοικος εξωτερικού που αιτείται σε προξενική αρχή την έκδοση διαβατηρίου, εφ’ όσον δε διαθέτει ελληνικό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης από το δήμο ή την κοινότητα όπου είναι εγγεγραμμένος.

    Σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης, όταν δεν πληρούνται επακριβώς οι τεθείσες τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφιών (π.χ. μη εστιασμός, κλειστοί οφθαλμοί, παραμόρφωση χαρακτηριστικών προσώπου κλπ) συνυποβάλλεται, είτε απλή βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Τυφλών οικείας Υπηρεσίας, η οποία πιστοποιεί την εν λόγω κατάσταση, είτε ιατρική βεβαίωση – γνωμάτευση.

    • Παράβολα είσπραξης εσόδων.
    1. Για διαβατήριο δεκαετούς διάρκειας, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 80,00 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 22,00 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
    2. Αποκλειστικά και μόνο για διαβατήρια που χορηγούνται κατ’ εξαίρεση, σύμφωνα με την παρ.3 του Άρθρου 1 του Π.Δ 25/2022 και την παρ.3 του Άρθρου 4 του Π.Δ 25/2022, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 13 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 67,00 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 9,00 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
    3. Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι προσωρινά αδύνατη, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 8 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 62,50 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 4,50 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
    4. Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις διαβατηρίων που χορηγούνται σύμφωνα με την περ. β’ της παραγράφου 4 του Άρθρου 1 του Π.Δ.25/2022, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 3 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 62,50 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 4,50 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.

    Από την 16-01-2015 καθιερώνεται – εφαρμόζεται η νέα διαδικασία είσπραξης του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), το οποίο αντικαθιστά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 29 του Ν.3943/2011 (Α 66) και την υπ’ αριθμό Α.1047 από 12-03-2020 (ΦΕΚ Β’ 979/21.03.2020) Κ.Υ.Α. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου πατήστε εδώ.

    Δικαιολογητικά σε περίπτωση ανανέωσης διαβατηρίου

    Κατατίθενται τα ίδια δικαιολογητικά, με την περίπτωση 1, προσκομίζοντας και το παλαιό διαβατήριο.

    Δικαιολογητικά σε περίπτωση αντικατάστασης διαβατηρίου

    Κατατίθενται τα ίδια δικαιολογητικά, με την περίπτωση 1, προσκομίζοντας και το παλαιό διαβατήριο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται έλεγχος – επιβεβαίωση του λόγου που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος και αφού ληφθούν θεωρημένα φωτοαντίγραφα της σελίδας προσωπικών δεδομένων και όσων άλλων πιστοποιούν την αναγκαιότητα αντικατάστασης, τα οποία τηρούνται στο αρχείο της Υπηρεσίας, το διαβατήριο επιστρέφεται στον δικαιούχο. Με την παραλαβή του νέου διαβατηρίου, το παλαιό ακυρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, άρθρου 3 Π.Δ. 25/2022.

    Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αντικατάστασης διαβατηρίου, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 58 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
    Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
    Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.

    Δικαιολογητικά σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας διαβατηρίου

    Σε περίπτωση έκδοσης νέου διαβατηρίου λόγω κλοπής, απώλειας, ή ολικής καταστροφής, υποβάλλονται τα ίδια δικαιολογητικά με την περίπτωση 1 και επιπλέον αυτών, πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής, Λιμενικής, Πυροσβεστικής ή Προξενικής) στην οποία δηλώθηκε η κλοπή, η απώλεια, ή η ολική καταστροφή, στην οποία αναφέρεται το αποτέλεσμα της διενεργηθείσας έρευνας.

    Για την κατ’ εξαίρεση έκδοση νέου Ελληνικού διαβατηρίου, λόγω κλοπής – απώλειας του προηγούμενου, πριν την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από τον νόμο ερευνών και εφόσον συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ. 3 του Άρθρου 1 του Π.Δ. 25/2022 (νοσηλεία στην αλλοδαπή του ιδίου ή του συζύγου ή του συμβίου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού, για σοβαρούς λόγους υγείας, θάνατος ή σοβαρή ασθένεια στην αλλοδαπή του συζύγου ή του συμβίου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού, σοβαρός λόγος άμεσης μετάβασης του ενδιαφερομένου στην αλλοδαπή όπως ναυτολόγηση ναυτικού ή επιστροφή μονίμου κατοίκου του εξωτερικού), συνυποβάλλονται τα απαραίτητα κάθε φορά δικαιολογητικά που πιστοποιούν την εκάστοτε κατάσταση.

    Σε περίπτωση υπεξαίρεσης διαβατηρίου ο κάτοχος του υπεξαιρεθέντος διαβατηρίου δύναται να εφοδιαστεί αμέσως με νέο μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος. Στην περίπτωση αυτή μεταξύ των δικαιολογητικών απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση αντιγράφου από το Βιβλίο Αδικημάτων, Συμβάντων, Συλλήψεων, Συστάσεων και Παραπόνων της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, στην οποία υποβλήθηκε η σχετική έγκληση ή σχετική βεβαίωση από την αρμόδια προξενική αρχή, στην περίπτωση που η πράξη έλαβε χώρα στο εξωτερικό.

    Δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ανήλικοι για την έκδοση διαβατηρίου

    • Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που εκτυπώνεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτημάτων και στην οποία είναι ενσωματωμένη υπεύθυνη δήλωση που περιλαμβάνει τα εξής:
    1. Όταν ο ανήλικος είναι κάτω των 13 ετών, ο ασκών την επιμέλεια πιστοποιεί:
      • την αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας του ανηλίκου και την έκδοση ή όχι διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν.3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.
        • • Αν διαμένει μόνιμα στην αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας και εάν έχει εκδοθεί στο όνομά του διαβατήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν. 3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του

        Όταν ο ανήλικος είναι άνω των 13 ετών, δηλώνει:

          • • Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή κατάθεση ή ψευδή δήλωση [άρθρα 216, 217, 220, 222 και 224 Ποινικού Κώδικα και παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75)] εφόσον η τέλεση αυτών σχετίζεται με την έκδοση, τη χρήση, την απώλεια ή την κλοπή του διαβατηρίου ή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
          • • Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αρπαγή, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων (άρθρα 322, 323Α, 324 του Ποινικού Κώδικα) ή για τις πράξεις των παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου 29 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), όπως ισχύουν.
          • • Αν εκκρεμεί σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
          • • Αν εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή ή είναι υπόδικος και του έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση.
          • • Αν εκκρεμεί σε βάρος του τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση που δεν έχει εκτελεστεί ή ένταλμα σύλληψης.
    • Φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου ταυτότητας στην ίδια σελίδα για όσους έχουν εφοδιαστεί. (Υποχρεωτικός εφοδιασμός για ανηλίκους άνω των 12 ετών).
    • Προκειμένου για ανήλικο κάτω των δώδεκα (12) ετών υποβάλλεται από τον έναν γονέα αυτού ή αυτόν που έχει την επιτροπεία του ή το δικαστικό συμπαραστάτη του, Αίτηση- Υπεύθυνη δήλωση για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) των απαραίτητων για την έκδοση του διαβατηρίου στοιχείων δημοτολογίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην υπ’ αριθ. 3021/22/10-ζ από 04-12-2015 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ τ.Β’ 2702/14-12-2015).

    Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η διασύνδεση στις διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), τα απαραίτητα για την έκδοση του διαβατηρίου δημοτολογικά στοιχεία, προκύπτουν από πιστοποιητικό του δήμου στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο ανήλικος, το οποίο αναζητείται αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια Υπηρεσία Παραλαβής Δικαιολογητικών (ΔΙΑΔΠ/Α/18532/06 ΦΕΚ 1309/Β’ Απόφαση Υπουργού ΕΣΔΔΑ).

    Σε κάθε περίπτωση, στο έντυπο – πιστοποιητικό δημοτολογικών στοιχείων επικολλάται πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία του ανηλίκου και τίθεται πράξη βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας από τον έναν γονέα αυτού ή αυτόν που έχει την επιτροπεία του ή το δικαστικό συμπαραστάτη του, του οποίου το ιδιόχειρο της υπογραφής βεβαιώνεται από τον αρμόδιο Αστυνομικό.

    Πιστοποιητικά δημοτολογίου που προέρχονται από τα ΚΕΠ ή που προσκομίζονται από τον ίδιο τον αιτούντα κατά τη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών δεν θα γίνονται αποδεκτά.

    Σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης, όταν δεν πληρούνται επακριβώς οι τεθείσες τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφιών (π.χ. μη εστιασμός, κλειστοί οφθαλμοί, παραμόρφωση χαρακτηριστικών προσώπου κλπ) συνυποβάλλεται, είτε απλή βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Τυφλών οικείας Υπηρεσίας, η οποία πιστοποιεί την εν λόγω κατάσταση, είτε ιατρική βεβαίωση – γνωμάτευση.

    • Παράβολα είσπραξης εσόδων.
    1. Για διαβατήριο δεκαετούς διάρκειας (ανήλικοι άνω των 14 ετών), απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 80,00 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 22,00 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
    2. Για διαβατήριο τριετούς διάρκειας (ανήλικοι έως 14 ετών), απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 71,00 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 13,00 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
    3. Αποκλειστικά και μόνο για διαβατήρια που χορηγούνται κατ’ εξαίρεση, σύμφωνα με την παρ.3 του Άρθρου 1 του Π.Δ 25/2022 και την παρ.3 του Άρθρου 4 του Π.Δ 25/2022, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 13 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 67,00 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 9,00 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
    4. Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι προσωρινά αδύνατη, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 8 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 62,50 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 4,50 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
    5. Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις διαβατηρίων που χορηγούνται σύμφωνα με την περ. β’ της παραγράφου 4 του Άρθρου 1 του Π.Δ.25/2022, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 3 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 62,50 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
      Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 4,50 ευρώ,
      Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
      Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.

    Από την 16-01-2015 καθιερώνεται – εφαρμόζεται η νέα διαδικασία είσπραξης του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), το οποίο αντικαθιστά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 29 του Ν.3943/2011 (Α 66) και την υπ’ αριθμό Α.1047 από 12-03-2020 (ΦΕΚ Β’ 979/21.03.2020) Κ.Υ.Α.

    Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου πατήστε εδώ.

    Τα ως άνω δικαιολογητικά κατατίθενται από τους γονείς παρουσία του ανηλίκου και υπογράφονται από αυτούς και τον άνω των 12 ετών ανήλικο. Εάν παρίσταται μόνον ο ένας γονέας, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του άλλου, με θεωρημένο το ιδιόχειρο της υπογραφής του.

    Όταν δεν δύνανται να παραστούν οι ασκούντες την επιμέλεια, για λόγους ανωτέρας βίας, παρίσταται οποιοσδήποτε συγγενής του ανηλίκου, ο οποίος εξουσιοδοτείται σχετικά από τον ένα γονέα, υποβάλλοντας και την έγγραφη συναίνεση του άλλου.

    Το ιδιόχειρο της υπογραφής των γονέων βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή της ως άνω εξουσιοδότησης ούτε της έγγραφης συναίνεσης, απαιτείται ο διορισμός επιτρόπου και τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 1601 και 1602 Α.Κ. πρόσωπα κατά περίπτωση.

    Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας Ελληνικού διαβατηρίου νέου τύπου;

    Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής ή ολικής καταστροφής (από οποιαδήποτε αιτία) ελληνικού διαβατηρίου, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει αμέσως στην πλησιέστερη αρμόδια ελληνική αστυνομική, λιμενική, πυροσβεστική ή προξενική αρχή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), για τον τόπο, τον χρόνο και τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής ή καταστροφής του διαβατηρίου του.

    Το διαβατήριο για το οποίο έχει δηλωθεί απώλεια, κλοπή ή ολική καταστροφή θεωρείται αυτοδικαίως άκυρο από την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

    Για τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ενεργείται έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση νέας δήλωσης για κλοπή ή απώλεια διαβατηρίου εντός πενταετίας, η έρευνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα έτος, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

    Επιπρόσθετα και όσο διαρκεί η έρευνα δε δύναται να χορηγηθεί νέο διαβατήριο στον δικαιούχο του κλαπέντος – απολεσθέντος διαβατηρίου, εκτός εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στη παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 25/2022 και συγκεκριμένα: νοσηλεία στην αλλοδαπή του ιδίου ή του συζύγου ή του συμβίου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού, για σοβαρούς λόγους υγείας, θάνατος ή σοβαρή ασθένεια στην αλλοδαπή του συζύγου ή του συμβίου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού, σοβαρός λόγος άμεσης μετάβασης του ενδιαφερομένου στην αλλοδαπή όπως ναυτολόγηση ναυτικού ή επιστροφή μονίμου κατοίκου του εξωτερικού.

    Τι γίνεται σε περίπτωση ανεύρεσης Ελληνικού διαβατηρίου νέου τύπου;

    Το διαβατήριο για το οποίο έχει δηλωθεί απώλεια, κλοπή ή ολική καταστροφή θεωρείται αυτοδικαίως άκυρο από την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

    Σε περίπτωση ανεύρεσής του, παραδίδεται στην υπηρεσία, στην οποία δηλώθηκε η απώλεια ή κλοπή ή στην πλησιέστερη ελληνική αστυνομική ή προξενική αρχή, η οποία, αφού προβεί στην ακύρωσή του, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3 του Π.Δ. 25/2022, το επιστρέφει στον δικαιούχο, εκτός αν έχει κατασχεθεί στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, και ενημερώνονται άμεσα η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και οι λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την παύση των αναζητήσεων.

    Σε περίπτωση ανεύρεσης διαβατηρίου, για το οποίο δεν έχει υποβληθεί δήλωση απώλειας ή κλοπής, αυτό θεωρείται αυτοδικαίως άκυρο και αποστέλλεται αμέσως στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου φυλάσσεται μέχρι την υποβολή δήλωσης κλοπής ή απώλειας, οπότε και επιστρέφεται ακυρωμένο στον νόμιμο κάτοχό του ή καταστρέφεται όταν παρέλθει η ημερομηνία λήξης του.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ