11 C
Athens
7.1 C
Thessaloniki
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025
More

    «Ελεύθερα» 3.500 στρέμματα στρατοπέδων έως το τέλος του έτους – Πώς θα αξιοποιηθούν

    Από την κατάργηση στρατοπέδων και τη συγχώνευση μονάδων ξεκινάει η αναδιοργάνωση στον ελληνικό στρατό, την οποία εξήγγειλε πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

    Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προχωράει στην εφαρμογή του μέτρου με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση της στελέχωσης σε κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια μονάδες στην παραμεθόριο, αλλά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προς όφελος της κοινωνίας και του στρατού.

    Η πρώτη φάση, η οποία προβλέπει το κλείσιμο δέκα στρατοπέδων και τη συγχώνευση πέντε μονάδων, πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

    Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια θα προγραμματιστεί το κλείσιμο των υπολοίπων στρατοπέδων έως το σύνολο των 137, που αποτελεί τον στόχο που έθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Τα πρώτα πέντε στρατόπεδα που βάζουν «λουκέτο» βρίσκονται στην ενδοχώρα και από το κλείσιμό τους, στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), στον οργανισμό δηλαδή που διαχειρίζεται τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα επιστρέψουν εκτάσεις εμβαδού 3,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων ή 3.500 στρεμμάτων. Τα στρατόπεδα αυτά βρίσκονται στη Λακωνία, στην Αττική, στη Φθιώτιδα, στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη και δεν αποτελούν μονάδες πρώτης γραμμής.


    Την αξιοποίηση των εκτάσεων μετά την κατάργηση των πέντε στρατοπέδων, θα αναλάβει το ΤΕΘΑ. Αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιλογές περιλαμβάνουν την απόδοση μέρους των εκτάσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, την ένταξή τους στο οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και την πώληση ορισμένων «φιλέτων» ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εξοπλισμών.

    Κλείσιμο στρατοπέδων: Συγχώνευση πέντε μονάδων σε Κω και Έβρο

    Η πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπει και τη συγχώνευση πέντε μονάδων σε Κω και Έβρο και την κατάργηση αντίστοιχου αριθμού στρατοπέδων.

    Στην περίπτωση αυτή θα απελευθερωθούν 135.000 τετραγωνικά μέτρα ή 135 στρέμματα, τα οποία, όμως, ανήκουν ως επί το πλείστον σε δήμους και κοινότητες.


    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένα από τα στρατόπεδα της ενδοχώρας η στελέχωση ξεπερνάει το 120%, όταν σε μονάδες του Έβρου και των νησιών είναι κάτω από 30%. Στο στρατόπεδο «Μαντούβαλου» στο Γύθειο Λακωνίας, για παράδειγμα, βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών όπου φιλοξενείται η Σχολή Μαγείρων.

    Μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου, η μονάδα θα μετασταθμεύσει στο γειτονικό Ξηροκάμπι Λακωνίας.

    Στο στρατόπεδο «Γερακίνη» στη Μαλακάσα Αττικής βρίσκεται ο κλίβανος για την αδρανοποίηση πολεμικού υλικού, ο ένας από τους δύο που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στη Φθιώτιδα και στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται αποθήκες οπλισμού, οι περισσότερες από τις οποίες είναι άδειες εδώ και χρόνια. Μέσω της κατάργησης στρατοπέδων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσδοκά ότι θα μειωθούν σημαντικά και τα λειτουργικά κόστη, ενώ θα αυξηθεί η στελέχωση σε μονάδες που βρίσκονται στον Έβρο και στα νησιά, όπου τα νούμερα είναι απογοητευτικά.

    Πηγή: Kathimerini



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ