Την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα απαιτεί, με επιστολή της, η Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου.
Η επιστολή απευθύνεται στους βουλευτές του Νομού, με την παράκληση να προωθηθεί το αίτημά τους στη Βουλή.
Τι ζητάει η Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
«Φτάνοντας για ακόμα μία φορά στις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων με θλίψη διαπιστώνουμε και φέτος την οικονομική εξαθλίωση των συναδέλφων μας.
Συνάδελφοι τη στιγμή που αδυνατούν να καλύψουν τις μηνιαίες τους υποχρεώσεις καθ’ όλο το έτος, αφού οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι σε περασμένες δεκαετίες που η καθημερινότητα ήταν εμφανώς φθηνότερη σε όλους τους τομείς, προφανώς αδυνατούν να καλύψουν και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις γιορτινές αυτές ημέρες όπως να αγοράσουν δώρα για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, να γεμίσουν αξιοπρεπώς το γιορτινό τραπέζι κλπ, κλπ.
Έως και τον Δεκέμβριο του 2012 οι ανάγκες αυτές αλλά και άλλες όπως οικονομικές εκκρεμότητες παρελθόντων μηνών καλύπτονταν από τα επιδόματα των εορτών (Χριστουγέννων , Πάσχα και αδείας) ενώ παράλληλα συνέβαλαν στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συντελούσαν στην αύξηση της εμπορικής κίνησης. Επιδόματα κατοχυρωμένα με αγώνες που ξεκίνησαν το 1927, επισημοποιήθηκαν αρχικά το 1944 και 1946 φτάνοντας στο 1980 με την μόνιμη νομοθετική επισημοποίησή τους.
Όμως εν μία νυκτί με τον μνημονιακό Νόμο 4093/2012 από την τότε κυβέρνηση πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων τα επιδόματα αυτά όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους.
Παράλληλα το ΣΤΕ επικύρωσε αυτόν τον μνημονιακό Νόμο με απόφαση της ολομέλειάς του το 2019 παρά την αντίθετη απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματός του. Η ολομέλεια του ΣΤΕ στήριξε την απόφασή της στην παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Από το 2019 όμως έως σήμερα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, ότι η Χώρα έχει προσπεράσει τα μνημόνια και την κρίση του παρελθόντος και έχει αλλάξει σελίδα αλλά παρά του πανηγυρισμούς οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ.
Και στο σημείο αυτό φτάνουμε στο εξής παράδοξο (ένα από τα πολλά παράδοξα που βιώνουμε):
Το κράτος ως εργοδότης δεν χορηγεί τα επιδόματα εορτών στους υπαλλήλους του (δημόσιους υπαλλήλους) αλλά το κράτος ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ και μάλιστα ΤΙΜΩΡΕΙ με ποινή φυλάκισης , πέραν των προστίμων, όποιον ιδιώτη εργοδότη δεν χορηγήσει τα επιδόματα αυτά στους υπαλλήλους του.
Δηλαδή το κράτος ως εργοδότης αντιμετωπίζεται νομοθετικά διαφορετικά από τους ιδιώτες εργοδότες. Σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι οφθαλμοφανές ότι για το κράτος οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.
Αφού λοιπόν σύμφωνα με τους κυβερνόντες η χώρα βγήκε από τα μνημόνια ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση του αντισυνταγματικού μνημονιακού Νόμου 4093/2012 και αποκατάσταση των επιδομάτων εορτών και αδειών».