14.3 C
Athens
10.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025
More

    Πώς λεγόταν η Αθήνα πριν πάρει το σημερινό της όνομα;

    Η αρχαία Αθήνα υπήρξε για μεγάλο διάστημα η κυρίαρχη πόλη – κράτος του ελλαδικού χώρου, με αποκορύφωμα της επιρροής της την τεράστια, αλλά και δυναστική Αθηναϊκή Συμμαχία.

    Έχοντας πάρει το όνομά της από τη θεά Αθηνά, την πολιούχο της, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως κάποιος ταξιδιώτης, χιλιάδες χρόνια πριν, θα έλεγε ότι πηγαίνει ή φεύγει από την Ακτή, ή αλλιώς, Ακτική.

    Είναι δύσκολο γενικά να τοποθετηθεί χρονικά το πότε άλλαξε στο σύγχρονο όνομά της, αν αναλογιστεί κανείς πως εκτιμήσεις θέλουν την Αθήνα να υπάρχει προ Μυκηναϊκής εποχής.

    Πώς η Ακτική έγινε Αθήνα

    Το όνομα αυτό η περιοχή έλαβε από τον πρώτο βασιλιά της, Ακταίο. Αυτό το όνομα δεν φαίνεται να κράτησε για πολύ, αφού η πόλη πήρε το όνομα Κεκροπία, όταν ο Κέκρωψ παντρεύτηκε την κόρη του Ακταίου, ανερχόμενος στον θρόνο.

    Και ήταν τα χρόνια της βασιλείας του που, όπως θέλει ο μύθος, η πόλη πήρε το τελικό της όνομα. Αφορμή ήταν η αντιδικία μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.


    Οι δύο θεοί ανταγωνίζονταν για το ποιος θα γινόταν προστάτης της πόλης, επιχειρώντας να «κερδίσουν» τον βασιλιά με δώρα, και φυσικά η Αθηνά, ως θεά της σοφίας, ήξερε πού να «πατήσει».

    Ο Ποσειδώνας έκανε αυτό που ήξερε ως θεός της θάλασσας και, χτυπώντας με την τρίαινά του το βράχο της Ακρόπολης δημιούργησε μία πηγή, με θαλασσινό νερό να αναβλύζει από το σημείο.

    Από την πηγή ξεπήδησε και το πρώτο άλογο που αξιώθηκε να δει ποτέ άνθρωπος.


    Ωστόσο, η Αθηνά πρόβαλε ένα πολύ πιο πρακτικό δώρο, το δέντρο της ελιάς, το οποίο θα μπορούσε να θρέψει τον κόσμο με καρπό και λάδι. Σύμφωνα με τον μύθο, ακολούθησε επεισοδιακή ψηφοφορία για να αποφασιστεί η επιστασία της πόλης.

    Όλοι οι άντρες ψήφισαν τον Ποσειδώνα, ενώ όλες οι γυναίκες την Αθηνά, και καθώς ο γυναικείος πληθυσμός υπερίσχυε για μόλις μία, φτάσαμε ως το σήμερα με την Αθήνα να παραμένει πόλη της θεάς.



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ