14 C
Athens
10.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη Ιανουάριος 9 2025
More

    Θεσσαλονίκη: Η εγκληματικότητα ανηλίκων «μαστίζει» τον Εύοσμο – Συλλήψεις για όπλα, ναρκωτικά και κλοπές!

    Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης μόνο 4 σχολεία παρακολούθησαν ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ, το διάστημα Φεβρουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024.

    «Στην την περιοχή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, όπου εκεί ζουν χιλιάδες νέοι μιας και είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι, για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα όρια που είναι γύρω τους και βλέποντας την αστυνομία νιώθουν ασφαλείς.

    Παράλληλα με τις δράσεις που γίνονται στις γειτονιές, έχουμε και τις ενημερώσεις στα σχολεία, ενημερώνοντας μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, κάτι το οποίο είναι από τις ομορφότερες δράσεις της υπηρεσίας μας. Το 2023 σαν υπηρεσία διοργανώσαμε συνολικά 43 δράσεις σε όλη την Θεσσαλονίκη, και το 2024 θα κλείσει με πάνω από 110 δράσεις σε όλη την Θεσσαλονίκη, αυτό δείχνει αφενός ότι υπάρχει πρόβλημα και ζητείται η βοήθεια μας, για να ενημερώσουμε τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα ότι τελικά μόνο με την συνεργασία όλων μας, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό».

    Στον Εύοσμο έχουν γίνει 1.373 έλεγχοι σε ανήλικους:

    • 25 σε ανηλίκους έως 11 ετών, εκ των οποίων προσήχθη ένας και δε συνελήφθη
    • 574 σε ανηλίκους από 12-14 ετών, εκ των οποίων προσήχθησαν 8 και συνελήφθη ένας.
    • 774 σε ανηλίκους από 15-18 ετών, εκ των οποίων προσήχθησαν 2 και συνελήφθη ένας.

    Σημειωτέον, ότι οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν, στην πλατεία Ευόσμου(512) αλλά και στην πλατεία του Κορδελιού(382).


    Εύοσμος: Στατιστικά στοιχεία ανηλίκων δραστών για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου έως και Σεπτεμβρίου 2024

    • Υπήρξαν 33 υποθέσεις εκ των οποίων:
    • Οι δράστες ήταν: 48
    • Ημεδαποί: 44
    • Αλλοδαποί: Τέσσερις
    • Αγόρια: 46
    • Κορίτσια: Δύο
    • 8-14 ετών: Δύο
    • 15-18 ετών: 46
    • Συλλήψεις: 41

    Λυπηρό όμως είναι το γεγονός ότι δύο από τις 33 υποθέσεις, αφορούσαν προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στις οποίες μάλιστα δράστες ήταν δύο αγόρια ελληνικής καταγωγής, από 15 έως 18 ετών τα οποία και συνελήφθησαν.

    Υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στην Θεσσαλονίκη ή γίνονται παντού έλεγχοι;

    «Στην Θεσσαλονίκη πλήρως ασφαλής περιοχή δεν υπάρχει. Και στην ανατολική και στην δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει παραβατικότητα. Η Υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων με την καθοδήγηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από τις αρχές του 2024 και ολοκλήρωσε ένα έτος ζωής.

    Κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή, αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, δημιουργούν κλιμάκια, έχοντας σκοπό να ενημερώσουν νέους που μαζεύονται σε πάρκα, πλατείες, σε χώρους γενικά που μαζεύονται οι νέοι. Ο σκοπός αυτών των δράσεων είναι διπλός, πρώτον να υπάρξει μια ήπια και εμφανής αστυνόμευση των περιοχών, διότι μας βλέπουν και ενήλικες, με τα παιδιά να νιώθουν ασφαλείς, ότι υπάρχει αστυνομία και γυρνάει και σημαντικότερο, ότι δεν είναι αόρατα.


    Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι παιδιά δεν υπάρχουν νόμοι και δεν πρέπει να τους υπακούν, πχ δε μπορούν να κουβαλούν στις τσάντες τους μαχαίρια, όπλα ή σιδερογροθιά και σπρέι. Οι ενημερωτικές αυτές δράσεις αυτές γίνονται σε αυτούς τους χώρους, συνήθως τα παιδιά στην αρχή είναι διστακτικά, στην πορεία της συζήτησης, γιατί δεν είναι απλά ένας τυπικός έλεγχος, είναι και μια γενικότερη κουβέντα, στο αν είναι καλά, αν θέλουν να πουν κάτι στην αστυνομία, δημιουργώντας έτσι μια σύνδεση της νέας γενιάς με την αστυνομία, δημιουργώντας έτσι μια σχέση εμπιστοσύνης, όπου μετέπειτα θα γίνουν ενήλικες».

    Ποια είναι τα αίτια της παραβατικότητας;

    «Το κομμάτι της παραβατικότητας, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, παθογένεια της κοινωνίας μας. Είναι σίγουρα σε άνθηση, όπως βλέπουμε και στις ειδήσεις καθημερινά τα νούμερα της παραβατικότητας ανηλίκων έχουν ανεβεί. Ας αναρωτηθούμε όμως το γιατί. Οι λόγοι που ωθούν κυρίως τους νέους στην παραβατικότητα, είναι κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον.

    Βλέποντας κάποιες εικόνες στο σπίτι ή γονείς που δεν θέτουν σωστά τα όρια, είτε γονείς που απουσιάζουν συνεχώς από το σπίτι, μη δίνοντας την κατάλληλη συναισθηματική κάλυψη που πρέπει, και την κοινωνική μόρφωση που απαιτείτε για να σέβονται τον ανθρώπους γύρο τους, μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά στην παραβατικότητα.

    Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει και ο πειραματισμός, που όλα τα παιδιά το έχουν, για να κοντραριστούν με τις παρέες τους, είτε για να δειχτούν, είτε για να δουν τα όρια του άλλου. Φυσικά παράγοντας είναι και το σχολείο, με τους καθηγητές είτε να είναι παρών να βοηθήσουν τα παιδιά να μην εμπλακούνε στην παραβατικότητα, είτε να αδιαφορήσουν».

    Ποιοι ευθύνονται κυρίως για την παραβατικότητα των ανηλίκων;

    «Αν πιάσουμε τους ενήλικες, βλέποντας στις ειδήσεις, πολύ άσχημες εικόνες, πχ. για μια θέση στο πάρκινγκ, για μια παρατήρηση, ακόμα και στα πανηγύρια, άνθρωποι πιάνονται στα χέρια με το παραμικρό, χάνονται ακόμα και ζωές έτσι, για ασήμαντους λόγους. Στο κομμάτι της οικογένειας είτε των σχέσεων, έχει φτάσει στο άκρο. Με τις γυναικοκτονίες, με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι η σχέση ή ο γάμος τους έχει τελειώσει, παίρνουν είτε το μαχαίρι είτε το όπλο και σκοτώνουν.

    Τα παιδιά είναι το πιο υγειές κομμάτι που έχουμε σαν κοινωνία, αλλά βλέποντας αυτές τις εικόνες, είναι και αυτά που επηρεάζονται περισσότερο. Παρακολουθώντας όλα αυτά, τα παιδιά πλέον το έχουν πιο εύκολο να πιαστούν στα χέρια, παρά να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο, διότι δεν έχουν δει κάποιον να λύνει τα προβλήματα του με μιμηθούν ότι βλέπουν στα social media».

    πηγή: karfitsa.gr



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ