14.7 C
Athens
2.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα Ιανουάριος 13 2025
More

    Χανιά: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για το τροχαίο με τον νεκρό 22χρονο – Τι λένε οι αστυνομικοί και ποια η διαδικασία που προβλέπεται

    Σε σειρά παραπτωμάτων υπέπεσε ο 45χρονος που ενεπλάκη σε τροχαίο στα Χανιά, που οδήγησε στον θάνατο του 22χρονου.

    Όλα ξεκίνησαν όταν η Άμεση Δράση έλαβε κλήση από πολίτη, οδηγό αυτοκινήτου που κατήγγειλε επικίνδυνη οδήγηση και επιθετική συμπεριφορά του 45χρονου.

    Λίγη ώρα μετά, στη Σούδα, ο 45χρονος οδηγός του αυτοκίνητου εντοπίστηκε σε έλεγχο της Τροχαίας με ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του 1,3 mg /ltr. Πολύ περισσότερο από τα 0,6 που είναι το επιτρεπόμενο όριο.

    «Πλέον δεν μπορεί κάποιος να έχει την αντιληπτικότητα που χρειάζεται, την κρίση και τα αντανακλαστικά που απαιτείται όταν μπαίνεις σε όχημα και οδηγείς, υποτιμάς την επικινδυνότητα και υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου. ‘Κοκτέιλ’ που μπορεί να φέρει θάνατο», είπε ο Κωνσταντίνος Μαρκουίζος (Ιαβέρης), σύμβουλος οδικής συμπεριφοράς.

    Οι αστυνομικοί του επέβαλαν πρόστιμο και τα κλειδιά του οχήματος δόθηκαν στη συνοδηγό, που είναι αρνητική στο αλκοτέστ. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο οδηγός δεν είχε ούτε δίπλωμα. Του αφαιρέθηκε τρεις μήνες πριν, και πάλι επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.


    Ωστόσο, μπήκαν στο αυτοκίνητο και έφυγαν.

    «Εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει και δίπλωμα και εφόσον οδηγεί και με μέθη, θα έλεγα η κανονική διαδικασία είναι η σύλληψη και η προσαγωγή στον εισαγγελέα ώστε να τηρηθεί και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Κακώς δεν έγινε η διαδικασία, άρα θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες», είπε ο δικηγόρος, Βασίλης Χειρδάρης.

    «Σε συλλαμβάνω επί τόπου, με χειροπέδες σε πηγαίνω στον αξιωματικό υπηρεσίας της Τροχαίας, ο αξιωματικός υπηρεσίας επαναλαμβάνει το αλκοτέστ και τα αποτελέσματα του επαναληπτικού.


    Σε στέλνουν συνοδεία αστυνομικών στο νοσοκομείο και σου παίρνουν αίμα και μετά στον εισαγγελέα για τις ποινικές αποδόσεις. Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Ενδεχομένως να τον ήξεραν και να του τη χάρισαν», είπε ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

    Τέσσερις ώρες μετά, ο 45χρονος βρέθηκε ξανά πίσω από το τιμόνι και έσπειρε τον θάνατο.

    «Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθείται αυτή η διαδικασία της τακτικής μήνυσης σε περίπτωση που κάποιος οδηγός βρεθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

    «Ο κατά τόπων εισαγγελέας επιλέγει την εφαρμογή του νόμου ή όχι ακόμη και εάν υπάρχει καταγραφή άνω των ποσοστών αυτών μπορεί να επιλέξει την αυτόφωρη διαδικασία ή μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία και να οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη σε τακτική δικάσιμο ο εγκαλούμενος», είπε ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας.

    Κι όλα αυτά, την ώρα που η Κρήτη θρηνεί 64 νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα τη χρόνια που έφυγε.

    Ποια η διαδικασία που προβλέπεται για τους μεθυσμένους οδηγούς

    Στον κατηγορούμενο ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ενώ ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν οι ευθύνες των αστυνομικών, οι οποίοι εντόπισαν πριν το θανατηφόρο τροχαίο τον 45χρονο μεθυσμένο, αλλά δεν τον συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

    Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, η επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ, Ιωάννα Μάνδρου, επισήμανε πως ο νόμος προβλέπει σύλληψη και αυτόφωρο για μεθυσμένους οδηγούς.

    Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εφαρμόστηκε. Αναφορικά με τους αστυνομικούς, η Ιωάννα Μάνδρου είπε πως ο εισαγγελέας διέταξε, πριν ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα, τη σύλληψη των αστυνομικών αλλά δεν τους έστειλε στο Αυτόφωρο, διότι αυτό απαγορεύεται.

    Όπως επισήμανε, η φράση «αφέθηκαν ελεύθεροι οι αστυνομικοί με εντολή εισαγγελέα» είναι λάθος καθώς ο λόγος που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι γιατί η έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες εις βάρος τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Χανιά: Τι λένε οι αστυνομικοί που εντόπισαν μεθυσμένο τον 45χρονο και δεν τον συνέλαβαν

    Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, από αυτό το τροχαίο, είναι γιατί οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν τον 45χρονο, αφού το αλκοτέστ έδειξε 1,4 και ο νόμος λέει ότι πάνω από 0,6 περνάς Αυτόφωρο.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μία διαδικασία που την ακολουθούν πολλά χρόνια και έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις με αυτό το ποσοστό αλκοόλ στις οποίες δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου.

    Σε έρευνα της αστυνομίας, διαπιστώθηκε πως μέσα στο 2024 σε τουλάχιστον 120 περιπτώσεις μεθυσμένων οδηγών στα Χανιά, με ποσοστό πάνω από 0,6, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του Αυτοφώρου.

    Αυτό που αφήνεται να εννοηθεί από την Τροχαία της Κρήτης είναι ότι υπήρχε μία άτυπη συνεννόηση μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών, ώστε κάποιες παραβάσεις στις οποίες το αλκοτέστ είναι 0,6, να μην οδηγούνται στο Αυτόφωρο.



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ