Έχουν συμπληρωθεί 52 χρόνια από την ημέρα που ο Αλέξανδρος Ωνάσης έχασε τη ζωή του σε φρικτό δυστύχημα με αεροσκάφος. Ο γιος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, σαν σήμερα, στις 23 Ιανουαρίου 1973 άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΚΑΤ, έπειτα από προσπάθειες των καλύτερων γιατρών παγκοσμίως να τον επαναφέρουν στη ζωή.
Η οικογένειά του, στο άκουσμα ότι ο μονάκριβος γιος τους δεν τα κατάφερε, βυθίστηκε σε θλίψη. «Η ζωή για μένα πλέον, δεν έχει κανένα νόημα…» ήταν η χαρακτηριστική φράση του πατέρα του καθώς έβγαινε από το νοσοκομείο, ενώ η μητέρα του Τίνα Λιβανού κατά τη διάρκεια της κηδείας του Αλέξανδρου έχει απαθανατιστεί να κλαίει με λυγμούς.
Αλέξανδρος Ωνάσης: Πώς συνέβη η τραγωδία
Ο 25χρονος Αλέξανδρος τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973, θέλησε να πετάξει με ένα «Πιάτζιο 136». Ο ίδιος λάτρευε τα αεροπλάνα και ο πατέρας του Αριστοτέλης Ωνάσης δεν θα μπορούσε να του χαλάσει χατίρι, έτσι στα τέλη του 1972, οργάνωσε την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Αλέξανδρος μαζί με τους δύο πιλότους του πατέρα του, έναν Άγγλο και έναν Αμερικανό, ανέβηκε στο μοιραίο αεροπλάνο για να το δοκιμάσει. Μετά θα έφευγε με το λίαρ τζέτ για το καρναβάλι του Ρίο. Ωστόσο η μοίρα τα έφερε αλλιώς και λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση το αεροσκάφος κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ΚΑΤ με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ οι δύο πιλότοι τραυματίστηκαν ελαφρύτερα.
Ο πατέρας του βρισκόταν στην Νέα Υόρκη καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γιορτάσει τα γενέθλιά του, μόλις έμαθε τα θλιβερά νέα για τον γιο του, πήρε τους τέσσερις καλύτερους νευροχειρούργους και τους μετέφερε στην Αθήνα.
Ωστόσο, στις 23 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, οι γιατροί του ανέφεραν πως ο 25χρονος Αλέξανδρος δεν έχει ελπίδες: «Δεν υπάρχουν ελπίδες διάσωσης του γιου σου και κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί στη ζωή είναι άσκοπη και βασανιστική».
Έτσι λίγες ώρες αργότερα, ο Ωνάσης έδωσε την εντολή να αποσυνδέσουν τα μηχανήματα που κρατούσαν τον γιο του στη ζωή, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.
«Ο Αλέξανδρος ήταν ένα καλό παιδί» ήταν οι λίγες λέξεις που μπόρεσε να πει σε δημοσιογράφους, ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Δεν άντεξε να παρασταθεί στην κηδεία του, στον Σκορπιό, ενώ αμφισβητούσε την εκδοχή του δυστυχήματος. Δύο χρόνια μετά, πέθανε και ο ίδιος.
Πολλοί αμφισβήτησαν την εκδοχή του δυστυχήματος
Από την πρώτη στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν πίστεψε ότι το δυστύχημα ήταν τυχαίο, αλλά ότι ο γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας.
Αργότερα, τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα διαπίστωσαν πως προκλήθηκε επειδή είχαν τοποθετηθεί ανάποδα τα πηδάλια κλίσεως με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου.
Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του με ένα εκατομμύριο δολάρια.
Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Ωνάσης
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 30 Απριλίου 1948. Σε ηλικία 16 ετών, ξεκίνησε να δουλεύει στο γραφείο του πατέρα του στο Μονακό.
Μιλούσε άπταιστα γαλλικά και αγγλικά, λίγα ιταλικά και μάλλον κακά ελληνικά, ενώ διακρινόταν στο τένις, στο σκι, στα γρήγορα αυτοκίνητα αλλά και στα αεροπλάνα, που έμαθε να πιλοτάρει.
Η ερωτική του ζωή είχε ξεκινήσει από νωρίς, ενώ συνήθως οι σχέσεις του ήταν μεγαλύτερης ηλικίας. Στα 19 του χρόνια γνώρισε και ερωτεύτηκε την Φιόνα φον Τίσεν, διάσημο μοντέλο, τότε 35 ετών, διαζευγμένη με δύο παιδιά και ήταν γνωστό πως ο Ωνάσης δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση και προσπάθησε με κάθε μέσο να τη διαλύσει.