Σήμερα Τετάρτη (2/4) αναμένεται να ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Βουλή για τα εξοπλιστικά.
Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Την εξειδίκευση θα αναλάβει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ξεδιπλώσει το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των τριών Κλάδων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της αμυντικής ετοιμότητας της χώρας.
Το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα
Το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 28 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα περιλαμβάνει δίνει έμφαση τόσο στην προμήθεια νέων όπλων, στην αντιπυραυλική άμυνα, στις νέες φρεγάτες, στα υποβρύχια, στην προμήθεια των μαχητικών F-35, στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον τομέα της κυβερνοάμυνας, στα μη επανδρωμένα συστήματα και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων.
Κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα 2025-2037, θα είναι πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Άμυνα της χώρας περνούν στη νέα εποχή και η Ελλάδα γίνεται ισχυρή δύναμη πυρός».
Βέβαια, η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για την αμυντική και την εξωτερική πολιτική.
Όσον αφορά στα εξοπλιστικά, πιο αναλυτικά θα αναφερθεί σε όσα ανακοινωθούν ο Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει.
Εξοπλιστικά: Οι άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη
Ο πρώτος άξονας θα σχετίζεται με τις προμήθειες εξοπλισμών και την ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των όπλων και τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του σύγχρονου πολέμου.
Μάλιστα, η «Ασπίδα του Αχιλλέα» όπως έχει ονομαστεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μάλιστα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εστιάζει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στρατηγικά μέσω της ένταξης των σύγχρονων μεθόδων κυβερνοάμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τρίτο άξονα του σχεδίου αποτελεί η προϋπόθεση ενεργούς εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι όλα αυτά θα πλαισιώνονται από μια συνολική δέσμη μέτρων, από τη νέα οργάνωση της θητείας, τη νέα οικονομική ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις, μέχρι τη νέα διάταξη των στρατοπέδων με επιχειρησιακά πλέον και όχι με γεωγραφικά κριτήρια, όπως γράφει το debater.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει τη σημασία που έχει η άμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.