Απίστευτες καταγγελίες έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την πυρόσφαιρα στο δυστύχημα στα Τέμπη.
Πιο συγκεκριμένα, μια καταγγελία που αξίζει να διερευνηθεί έκανε το πρωί της Δευτέρας (7/4) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων που αποκάλυψε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων είχε αποφασίσει να βγάλει το πόρισμα περί της πρόκλησης πυρόσφαιρας από πιθανό εύφλεκτο υλικό 2,5 τόνων με βάση τα ευρήματα Λακαφώση αγνοώντας τις ελληνικές εκκλήσεις για πρόσθετη έρευνα και από άλλα πανεπιστήμια.
«Του έλεγα κύριε Ακού (σ.σ: αναφέρεται στον Μπαρτ Ακού, τον υπ’ αριθμόν 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, το ίδιο πρόσωπο που συνέταξε το κεφάλαιο στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πρόκληση της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη την 28η Φεβρουαρίου 2023) σας παρακαλούμε, μην βγάλετε πόρισμα για την πυρόσφαιρα γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο», αποκάλυψε κατά λέξη ο Χρήστος Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.
Και συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου: «Διαβάζοντας το πόρισμα (σ.σ: το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που ανακοινώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2025) του λέμε: Θέλουμε να μην το βγάλεις. Και μας λέει (σ.σ: εννοεί τον Μπαρτ Ακού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων): Όχι, θα το βγάλω!».
Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων κάνει μια πολύ σοβαρή καταγγελία:
«Άρχισα και σκέφτομαι αυτά που έμαθα τις τελευταίες ημέρες και πραγματικά θα χάσω τα μαλλιά που έχω.
Είναι πολύ πιο εύκολο να πούνε οι Ευρωπαίοι ότι, στην Ουγκάντα εδώ οι ιθαγενείς οι Έλληνες βάζουν παράνομα φορτία πάνω στα τρένα και ανατινάζονται παρά να κάτσουν και να ψάξουν μήπως οι μετασχηματιστές που φτιάχνονται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, την περίφημη Siemens απ’ ό,τι έχω μάθει και άλλες τέτοιες εταιρείες, δεν είναι σωστά συντηρημένοι και δεν είναι σωστά κατασκευασμένοι ώστε υπό ειδικές συνθήκες 160-200 συνολικά χιλιόμετρα την ώρα μετωπικής σύγκρουσης και πέφτει το καλώδιο από πάνω και ηλεκτρικό τόξο μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη. Είναι πολύ πιο απλό λοιπόν να πούνε αυτό.
Γιατί η όλη στάση αυτού του κυρίου εμένα μου δείχνει ότι ήθελε να βγάλει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Συγγνώμη που το λέω τώρα αλλά του ζητήσαμε να μην βγάλει το αποτέλεσμα αυτό, του ζητήσαμε να αναβάλει -δεν δέχτηκε. Το μόνο που δέχτηκε είναι να μπει πρόσθετη παράγραφος ότι θα γίνει πιστοποίηση».
Παπαδημητρίου: «Ζητήσαμε να μην μπει πόρισμα για την πυρόσφαιρα»
Αναφερόμενος στο πόρισμα για την πυρόσφαιρα, ο Χρήστος Παπαδημητρίου είπε χαρακτηριστικά:
«Ζητήσαμε να μην μπει πόρισμα για την πυρόσφαιρα αν δεν έχει διερευνηθεί, αλλά ο ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός οργανισμός δεν μας άκουσε». Ακόμη, σημείωσε: «Η όλη στάση αυτού του κυρίου (εννοεί του Ευρωπαίου) μου δείχνει ότι ήθελε να βγάλει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».
Ωστόσο, σημείωσε ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δεν βγει στη δημοσιότητα το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου στον ΣΚΑΪ.
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα.
Όμως, υπογράμμισε ότι το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».
Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα.
Για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των αιτιών της πυρόσφαιρας είχε γίνει λόγος ήδη από την παρουσίαση του πορίσματος στα τέλη Φεβρουαρίου, κυρίως από τον κ. Παπαδημητρίου, με τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης, ωστόσο, να εμφανίζονται λιγότερο θερμά για τη συνέχιση της διερεύνησης.