Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές και απάτες σε περιοχές της Αττικής.
Η οργάνωση, μάλιστα, φέρεται να εμπλέκεται σε τουλάχιστον 889 απόπειρες κλοπής, ενώ το παράνομο κέρδος τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 240.000 ευρώ.
Στα Σπάτα εντοπίστηκε η εγκληματική οργάνωση – Νοίκιαζαν σπίτι
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., συνελήφθησαν το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2026, σε οικία στα Σπάτα που είχε μισθωθεί μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και χρησιμοποιούνταν ως «τηλεφωνικό κέντρο», έξι μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 17, 19, 20 και 21 ετών.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικές και φιλικές σχέσεις, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών και απατών και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Πώς έστηνε τις απάτες η εγκληματική οργάνωση
Η οργάνωση φέρεται να διέθετε ιεραρχική δομή και να λειτουργούσε μέσω δύο επιχειρησιακών ομάδων: της ομάδας τηλεφωνικής προσέγγισης και των ομάδων πεδίου.
Η πρώτη είχε τον καθοδηγητικό ρόλο και χρησιμοποιούσε διάφορες οικίες στην Αττική ως τηλεφωνικά κέντρα. Τα μέλη της τηλεφωνικής ομάδας επικοινωνούσαν κυρίως με ηλικιωμένους, τα στοιχεία των οποίων εντόπιζαν σε τηλεφωνικούς καταλόγους.
Παρουσιάζονταν ως υπάλληλοι εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τους έπειθαν ότι υπήρχε δήθεν διαρροή ρεύματος στην κατοικία τους, η οποία μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Τους ανέφεραν ότι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είτε από απόσταση είτε μέσω δήθεν τεχνικών, και τους έπειθαν θύματα να συγκεντρώσουν κοσμήματα, τιμαλφή και χρήματα σε αλουμινόχαρτο, σακούλα ή λεκάνη και να τα τοποθετήσουν σε συγκεκριμένο σημείο μέσα ή έξω από την κατοικία.
Στη συνέχεια, οι επιχειρησιακές ομάδες πεδίου, οι οποίες βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με την τηλεφωνική ομάδα, μετέβαιναν στην οικία του θύματος.
Όταν τα τιμαλφή είχαν τοποθετηθεί εκτός της κατοικίας, τα αφαιρούσαν χωρίς να έρθουν σε επαφή με το θύμα, ενώ στην περίπτωση που βρίσκονταν στο εσωτερικό, εισέρχονταν από ανασφάλιστο σημείο.
Οι δράστες χρησιμοποιούσαν διάφορα τεχνάσματα ώστε να απασχολούν τα θύματα και να περιορίζουν τον κίνδυνο αναγνώρισής τους. Σε άλλες περιπτώσεις, φέρονται να παρουσιάζονταν ως αστυνομικοί ή ακόμη και ως συγγενικά πρόσωπα των υποψήφιων θυμάτων.
Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών συσκευών και συνδέσεων που είχαν ενεργοποιηθεί από άγνωστα άτομα και τις οποίες άλλαζαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δυσχεραίνεται η συσχέτισή τους με τα μέλη της ομάδας.
Τεράστια η λεία της εγκληματικής οργάνωσης
Κατά την έρευνα στην οικία-«στρατηγείο» και τηλεφωνικό κέντρο των κατηγορουμένων κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 12 «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα, τρία φύλλα τηλεφωνικού καταλόγου, πέντε πορτοφόλια, ένα «επιχειρησιακό» όχημα και 335 ευρώ.
Από την προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής επτά περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και απατών, με τη συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης να ξεπερνά τα 240.000 ευρώ.
Παράλληλα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον 889 απόπειρες κλοπής.
Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

