«Θαλασσόλυκος 2019»: Ξεκίνησαν τα «μεγαλύτερα γυμνάσια που έχει πραγματοποιήσει ποτέ» το ΠΝ της Τουρκίας - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

ΑΜΥΝΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Θαλασσόλυκος 2019»: Ξεκίνησαν τα «μεγαλύτερα γυμνάσια που έχει πραγματοποιήσει ποτέ» το ΠΝ της Τουρκίας – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Newsroom - 4 μήνες πριν Last updated -4 μήνες πριν
«Θαλασσόλυκος 2019»: Ξεκίνησαν τα «μεγαλύτερα γυμνάσια που έχει πραγματοποιήσει ποτέ» το ΠΝ της Τουρκίας – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν σήμερα αυτό που εμφανίζουν ως τα «μεγαλύτερα γυμνάσια» στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού τους. Τα γυμνάσια με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος 2019» διεξάγονται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα, μέσα σ’ ένα πλαίσιο εντάσεων εξαιτίας της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων αερίου στα ανοικτά της Κύπρου. Πηγή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε […]

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν σήμερα αυτό που εμφανίζουν ως τα «μεγαλύτερα γυμνάσια» στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού τους.

Τα γυμνάσια με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος 2019» διεξάγονται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα, μέσα σ’ ένα πλαίσιο εντάσεων εξαιτίας της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Πηγή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα γυμνάσια αυτά, η προσεχής διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, άρχισαν σήμερα.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στα εν λόγω γυμνάσια, που θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα και θα ολοκληρωθούν στις 25 Μαΐου.

Τα γυμνάσια διεξάγονται ενώ οι εντάσεις αυξάνονται ανάμεσα στην Τουρκία από τη μια και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την άλλη αναφορικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την πρόθεση της Άγκυρας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα «στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».

Συμμετοχές στο «Θαλασσόλυκο 2019»

Σύμφωνα με το Επιτελείο των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, στην άσκηση που διεξάγεται σε περιοχές στην Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχουν συνολικώς 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα, ενώ συμφώνως με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, θα χρησιμοποιηθούν τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα, όπως τα μη επανδρωμένα αερο-οχήματα (UAV) τύπου Simsek, υποβρύχια, φρεγάτες, και γενικώς πολεμικά πλοία όλων των τύπων, μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, αμφίβιες δυνάμεις πεζοναυτών (που στην Τουρκία ανήκουν στις Ναυτικές Δυνάμεις), δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και ανορθοδόξου πολέμου, καθώς και μονάδες ερεύνης και διασώσεως.

Τα σενάρια της άσκησης προβλέπουν καταστάσεις κρίσεων, εντάσεων σε θαλάσσιες περιοχές και πολέμου.

Πώς απαντάει η Ελλάδα

Από ελληνικής πλευράς, Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και τα επί μέρους Γενικά Επιτελεία, η παρακολούθηση της νέας τουρκικής άσκησης πραγματοποιείται από τις ελληνικές ΕΔ με όλα τα διατιθέμενα μέσα,  με πλοία στο Αιγαίο και με αυξημένη ετοιμότητα – για την οποία μιλάγαμε ήδη από την περασμένη εβδομάδα – να εξακολουθεί να υφίσταται σε όλους τους Κλάδους.

Πήγες του ΥΠΕΘΑ επισήμαιναν ότι τυπικώς και φυσικώς η Τουρκία ως ανεξάρτητο κράτος μπορεί να πραγματοποιεί ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών της και αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται – συμφώνως με τις ίδιες πηγές – στο ότι η Τουρκία εκδίδει συνεχώς παράνομες NOTAM και NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύει παράνομα περιοχές που δεν τις ανήκουν ούτε και μπορεί να πράττει κάτι τέτοιο, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και αλληλλοκαλυπτόμενες χρονικά. Η Αθήνα είναι σε ετοιμότητα στρατιωτική και διπλωματική και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ