28.3 C
Athens
27.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – Τα ανώτατα όρια χρέωσης υποθέσεων και η αξιολόγηση καθυστερήσεων δικαστών

Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για όλες τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη (15/7), φέρει τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – Τροποποιήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών – Αναθεώρηση του πλαισίου για τις ανακοπές κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης – Λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με τους νόμους 5108/2024 και 5134/2024, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια για την ενοποίηση της πρώτης βαθμίδας δικαιοδοσίας και την αναδιοργάνωση του δικαστικού χάρτη.


Αναμόρφωση της πολιτικής δίκης με έμφαση στην τακτική διαδικασία

Στο Μέρος Α’ του νομοσχεδίου εισάγονται σημαντικές παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της τακτικής διαδικασίας – τομέας όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις λόγω του ν. 4335/2015. Εισάγεται η έννοια της «προδικασίας», ώστε ζητήματα αοριστίας και τυπικών παραλείψεων να εντοπίζονται έγκαιρα και όχι κατά τη δικάσιμο, που συχνά απέχει χρόνια από την κατάθεση της αγωγής.

Επαναπροσδιορισμός ανακοπών με ψηφιακά μέσα

Στο Μέρος Β’ προβλέπεται η ψηφιακή διαχείριση των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης (άρθρα 632 και 933 του ΚΠολΔ). Μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα επαναπροσδιορίζονται οι δικάσιμοι, με στόχο τον αποσυμφόρηση των πινακίων και την επιτάχυνση της δικαστικής κρίσης.

Καθορισμός ορίων χρέωσης και κριτήρια αξιολόγησης δικαστών

Το Μέρος Γ’ του νομοσχεδίου φέρνει καθοριστικές αλλαγές στον τρόπο χρέωσης των υποθέσεων σε δικαστές και εισαγγελείς. Θεσπίζονται ανώτατα και κατώτατα όρια, βάσει της φύσης και της δυσκολίας κάθε υπόθεσης, επιδιώκοντας μια δικαιότερη κατανομή του δικαστικού έργου.


Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων ή την επεξεργασία δικογραφιών θα συνεκτιμάται πλέον στην αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών. Εάν ο λειτουργός έχει υπερβεί το ανώτατο επιτρεπτό φορτίο, τότε η καθυστέρηση θεωρείται αιτιολογημένη και δεν επιφέρει συνέπειες ως προς την υπηρεσιακή του εξέλιξη.




0 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΑΠΟΨΕΙΣ