33.7 C
Athens
30.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

Αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες: Ποια κατεδαφίζονται άμεσα και ποια μπορούν να νομιμοποιηθούν

Με συστηματικό και προγραμματισμένο τρόπο δρομολογείται η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς και παραλίες σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα κ. Αθανάσιου Τσιούρα.

Η εντολή προς τις Κτηματικές Υπηρεσίες είναι σαφής. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν και να επικαιροποιήσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, να εκδώσουν νέα όπου χρειάζεται και να οργανώσουν ένα αναλυτικό σχέδιο υλοποίησης, το οποίο θα εγκριθεί από το Υπουργείο και θα προωθηθεί στις αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που έχουν την ευθύνη εκτέλεσης των κατεδαφίσεων.

Ποια αυθαίρετα κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα

Ο σχεδιασμός βασίζεται σε οκτώ κριτήρια που καθορίζουν τη σοβαρότητα κάθε περίπτωσης:


  1. Επικινδυνότητα: Οι κατασκευές που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια προηγούνται.

  2. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατεδάφιση: Προτεραιότητα έχουν τα αυθαίρετα των οποίων η απομάκρυνση δεν προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές παρενέργειες.

  3. Χρονολογία κατασκευής: Τα πιο πρόσφατα αυθαίρετα γκρεμίζονται πρώτα.


  4. Μέγεθος και παρεμπόδιση της κοινοχρησίας: Όσο μεγαλύτερη και πιο παρεμβατική είναι η κατασκευή, τόσο υψηλότερα στην ιεράρχηση βρίσκεται.

  5. Εγγύτητα στη θάλασσα: Αυθαίρετα κοντά στη γραμμή αιγιαλού αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα.

  6. Συσσώρευση παρανομιών: Περιοχές με πολλές αυθαίρετες κατασκευές θα αντιμετωπίζονται συλλογικά.

  7. Δημόσιος ή ιδιωτικός χαρακτήρας: Οι ιδιωτικές αυθαιρεσίες προτεραιοποιούνται.

  8. Τουριστική σημασία: Διατηρούνται προσωρινά όσα αυθαίρετα θεωρείται ότι εξυπηρετούν την τουριστική δραστηριότητα.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του συνολικού προγράμματος κατεδαφίσεων τοποθετείται έως τις 30 Ιουνίου 2027, με εξαίρεση τις τουριστικές περιόδους, στις οποίες θα αποφεύγονται οι εργασίες κατεδάφισης.

Ποιες κατασκευές μπορούν να νομιμοποιηθούν

Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Καθοριστικό ρόλο έχει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα πρέπει να αποδεικνύει ότι η διατήρηση του αυθαιρέτου επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον απ’ ό,τι η κατεδάφιση και ενδεχόμενη νέα κατασκευή. Η σημαντική διαφοροποίηση από τις προηγούμενες ρυθμίσεις είναι ότι δεν τίθεται περιορισμός στην ημερομηνία κατασκευής για τη νομιμοποίηση.

Η ΜΠΕ πρέπει να εξετάζει τρία σενάρια:

  • Κατεδάφιση και κατασκευή νέου έργου,

  • Τροποποίηση και διατήρηση του υπάρχοντος,

  • Κατασκευή νέου έργου κοντά στο παλαιό με ενδεχόμενη ενσωμάτωσή του.

Εάν το αυθαίρετο κριθεί ότι θα μπορούσε να είχε αδειοδοτηθεί βάσει των ισχυουσών διατάξεων, τότε είναι επιλέξιμο για νομιμοποίηση.

Παραχωρήσεις αιγιαλού ακόμα και με αυθαίρετα

Η εγκύκλιος επιτρέπει επίσης την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ακόμη και όταν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των χρηστών, όπως βεβαιώνεται με δήλωση αρμόδιου μηχανικού.

Οι παραχωρήσεις αυτές δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια την προθεσμία κατεδάφισης, εκτός εάν ξεκινήσει διαδικασία νομιμοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να παραταθεί η διάρκεια έως και τρία έτη.

Τέλος, για παραχωρήσεις που θα συναφθούν έως το τέλος του 2025 σε περιοχές με υφιστάμενα αυθαίρετα, προβλέπεται διπλάσιο αντάλλαγμα ως αντικίνητρο διατήρησης της παρανομίας.




0 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΑΠΟΨΕΙΣ