19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    #αιμοδοσια_θανάτου: Ίσως το εμετικότερο hashtag στην ιστορία του ελληνικού Twitter – Το στίγμα των ομοφυλόφιλων στην αιμοδοσία

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε τη Δευτέρα (10/1) το νέο ιστορικό αιμοδότη, ένα ανανεωμένο έντυπο που έβαζε τέλος σε έναν αναχρονισμό που στιγμάτιζε μεγάλη μερίδα των πολιτών της χώρας αναφορικά με την αιμοδοσία.
    Συγκεκριμένα, ως σήμερα, αναφερόταν ρητά πως κάποιος δεν μπορούσε να δώσει αίμα εφόσον είχε στο παρελθόν ομοφυλοφιλική σχέση. Κι όταν λέμε παρελθόν, το έντυπο όριζε πως αποκλείονταν από την διαδικασία αν είχε μια ομοφυλοφιλική σχέση ακόμη και το μακρινό 1977. Το αναχρονιστικό κριτήριο δεν ανταποκρίνεται φυσικά σήμερα στα προαπαιτούμενα για μια ασφαλή αιμοδοσία και έτσι έπειτα από δεκαετίες, αφαιρέθηκε.
    Από το πρωί της Τρίτης, στο Twitter έκανε την εμφάνισή του ένα hashtag, εμποτισμένο στο μίσος και τον ρατσισμό. Το #αιμοδοσια_θανάτου δημιουργήθηκε προκειμένου να καταδείξει πως η απόφαση του υπουργείου Υγείας υποτίθεται πως έθετε σε κίνδυνο τους λήπτες αίματος, αφού στο εξής οι άνδρες ομοφυλόφιλοι θα μπορούν να δίνουν αίμα.
    Οι λογικές φωνές στο Twitter για το αηδιαστικό hashtag
    Ευτυχώς οι φωνές που αντέκρουσαν τα σαθρά επιχειρήματα όσων επινόησαν αυτή τη συζήτηση στο Twitter ήταν αρκετές και έδωσαν το ζήτημα στη σωστή του βάση.
    Ας μιλήσουμε με αριθμούς
    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 2020 διαγνώστηκαν συνολικά 601 πολίτες θετικοί στον ιό HIV, εκ των οποίων 256 (ποσοστό 42,6%) ήταν άνδρες που δήλωναν πως μολύνθηκαν έπειτα από σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα, 120 (20%) ήταν άνδρες και γυναίκες που ήρθαν σε επαφή με τον ιό από ετεροφυλική σχέση, ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούν σε μετάδοση από ένεση (χρήστες) σε ποσοστό 13,5% και άγνωστη αιτία 23%.
    Τα ποσοστά αυτά είναι περίπου ίδια και διαχρονικά, καθώς ως το 2020 διαγνώστηκαν συνολικά στην Ελλάδα 13.957 άτομα, εκ των οποίων ποσοστό 48% αφορούσε σε σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών και 21,8% σε ετεροφυλοφιλική επαφή.
    Εκείνο που έχει όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι πως το αίμα κατά την αιμοδοσία ελέγχεται για μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες, γεγονός που κάνει την αιμοδοσία ασφαλή για όλους. Όπως σημειώνει και ένας εκ των χρηστών παραπάνω οι μοριακές μέθοδοι ανίχνευσης του HIV έχουν πλέον αυξημένη ευαισθησία με αποτέλεσμα αυτός να ανιχνεύεται άμεσα. «Θέμα λοιπόν ασφάλειας δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως θέμα άγνοιας, μισαλοδοξίας και ρατσισμού. Αυτά δεν ανιχνεύονται εργαστηριακά» γράφει.
    Παλιότερη μάλιστα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2003) δείχνει πως η χώρα μας κατέγραφε εκείνο το διάστημα μακράν τον υψηλότερο αριθμό οροθετικών που μολύνθηκαν από ετεροφυλική σχέση. Στην ίδια έρευνα, η Ελλάδα καταλάμβανε επίσης την πρωτιά στον συστηματικό έλεγχο δειγμάτων σε τράπεζες αίματος έπειτα από αιμοδοσία.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ και χτύπησαν καθηγητή! (βίντεο)
    Κορονοϊός: Τρομάζει ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων – 32.694 νέες μολύνσεις και 80 νεκροί
    Κακοκαιρία «Διομήδης»: Έρχονται καταιγίδες και χιόνια την Τετάρτη – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα
    Survivor: Πιάστηκαν στα χέρια Πιλίδης – Κατσούνης (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ