«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στη μεταβίβαση χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Και αυτό καθώς το ΣτΕ με σειρά αποφάσεων του ακύρωσε την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, 10.119 ακινήτων που είχαν συνολικό εμβαδόν 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ. Τα ακίνητα αυτά είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Προσφυγές για το ζήτημα της μεταβίβασης είχαν καταθέσει στο ΣτΕ οι Δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου, οι οποίοι και δικαιώθηκαν.
Ειδικότερα, οι Δήμοι με τις προσφυγές τους στρέφονταν κατά της σχετικής απόφαση του υπουργού Οικονομικών όσο και κατά άλλων υπουργικών αποφάσεων που επέτρεπαν τη μεταβίβαση και οι οποίες, εν τέλει, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ. Ακόμη, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο).
Οι αποφάσεις (930-934/2020) εκδόθηκαν από το Δ Τμήμα του ΣτΕ. Με αυτές ακυρώθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις καθώς σύμφωνα με την κρίση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν υφίσταται για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα η συνδρομή των αναγκαίων εκείνων προϋποθέσεων που προβλέπουν στην νομιμοποίηση της μη υπαγωγής τους στην κατηγορία των εξαιρουμένων από την μεταβίβαση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν είχε ακολουθηθεί ούτε η νόμιμη διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζομένων ακινήτων. Τέλος, όλες οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, σημειώνουν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί, όπως απαιτεί ο νόμος 4389/2016, η νόμιμη προϋπόθεση της μη υπαγωγής των μεταβιβαζομένων ακινήτων στις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 19 του εν λόγω νόμου 4389/2016.