12.9 C
Athens
10.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
More

    Ανάσα για το κυκλοφοριακό: Σε ποιες τέσσερις περιοχές επεκτείνεται η Αττική Οδός

    Στην αντίστροφη μέτρηση περνά η παραχώρηση της Αττικής Οδού καθώς μένουν μόλις 4 μήνες για να ολοκληρωθεί η υφιστάμενη σύμβαση.

    Για να περάσουμε όμως στη νέα παραχώρηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται πως θα χρειαστεί ένα διάστημα. Την περασμένη Παρασκευή από το βήμα του 1ου συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί περαιτέρω η τρέχουσα σύμβαση.

    Αυτό που φαίνεται πως εξετάζεται πλέον ως ρεαλιστικό σενάριο είναι να δοθεί η λειτουργία και μόνο στον σημερινό παραχωρησιούχο με τα έσοδα, όπως είπε ο κ.Ταχιάος, να κατευθύνονται στο Δημόσιο. Ουσιαστικά θα υπάρχει δηλαδή μια μεταβατική περίοδος, χωρίς να υπάρχει παραχώρηση στην Αττική Οδό, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.


    Το επόμενο ερώτημα είναι πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αλλάξει χέρια ο αστικός αυτοκινητόδρομος της Αθήνας και να περάσει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως προβλέπεται θα πρέπει να έχουμε μια σειρά από βήματα.

    Τα βήματα αυτά συμπεριλαμβάνουν το οριστικό χρηματοδοτικό μείγμα του δρόμου (δηλαδή οι τράπεζες που στηρίζουν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, να συνταχθεί η νέα σύμβαση παραχώρησης και να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


    Επίσης, θα πρέπει να τσεκαριστεί μέτρο προς μέτρο ο δρόμος για να διαπιστωθεί αν είναι στην κατάσταση που προβλέπεται να είναι και τελικά να δοθεί στον νέο παραχωρησιούχο. Αυτό το ουσιαστικό βήμα θα πάρει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αλλάξει χέρια η παραχώρηση.

    Όπως όλα δείχνουν πάντως, η νέα σύμβαση παραχώρησης θα ενεργοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2025. Οι χρήστες του δρόμου στο μεσοδιάστημα δεν θα δουν κάποια διαφορά, όταν όμως ενεργοποιηθεί η νέα περίοδος παραχώρησης, τότε θα δουν το αντίτιμο του διοδίου από 2,80 που είναι σήμερα, να πέφτει στα 2,50 ευρώ που προβλέπει η νέα σύμβαση.

    Τα έργα και οι επεκτάσεις

    Ένα μεγάλο τμήμα των αστικών μετακινήσεων στο βόρειο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας γίνεται συνδυαστικά και με την χρήση της Αττικής Οδού. Πλέον, η κίνηση στον άξονα τις ώρες αιχμής παρουσιάζει σημαντικά σημάδια κορεσμού και η συζήτηση για το μέλλον του δρόμου έχει ανάψει.

    Το πρώτο που αναμένεται να δούμε είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης. Εδώ η περιβόητη προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έχει πάει για τον προσεχή Νοέμβριο οπότε ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι προς το παρόν «παγωμένος».

    Το έργο, εφόσον τελικά μπορέσει ο διαγωνισμός να προχωρήσει -έστω και με αλλαγές- θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί το 2025 και η ολοκλήρωση του θα μας πάει περίπου στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Η χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται σύμφωνα με πηγές να κλειδώσει στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Να θυμίσουμε πως στον διαγωνισμό έχει επικρατήσει το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

    Στο γενικότερο πλαίσιο των επεκτάσεων ο υφυπουργός Υποδομών, άνοιξε την πόρτα της συζήτησης για την υλοποίηση τους. Χαρακτήρισε σημαντική την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στα έργα και αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα -προφανώς μετά το καλοκαίρι- θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των Προτύπων Προτάσεων.

    Ο κ. Ταχιάος μίλησε για τις τρεις επεκτάσεις, προς Λαύριο, προς Ραφήνα και προς Λ.Βουλιαγμένης (Σήραγγα Ηλιούπολης) αλλά και για τον νέο άξονα Ελευσίνα-Οινόφυτα.

    Οι προτάσεις που κατατέθηκαν πέρυσι μέχρι τώρα ήταν σε αδράνεια στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε κινητικότητα στο θέμα. Σημαντικός παράγοντας στις αλλαγές, φαίνεται πως θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes η συνδρομή του Δημοσίου. Μια μείωση της συμμετοχής του Κράτους θα βοηθούσε πολύ περισσότερο στην υλοποίηση τόσο μεγάλων έργων μιας και οι δυνατότητες χρηματοδότησης για έργα μέσω του ΕΣΠΑ συνεχώς μειώνονται.

    Ήδη στο τελευταίο ΕΣΠΑ (2021-2027) τα οδικά έργα είναι κυριολεκτικά ελάχιστα ενώ και το συνολικό κονδύλι είναι μόλις 2,5 δισ. ευρώ για μεταφορικά έργα. Αν σκεφτούμε πως μόνο τα έργα Μετρό για τη γραμμή 4 και την επέκταση στο Ίλιον έχουν προϋπολογισμό κοντά σε αυτό το νούμερο, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα διαθέσιμα ποσά είναι μετρημένα.

    Το κόστος για τις τρεις επεκτάσεις θεωρητικά φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ ενώ περίπου στα 500 εκατ. ευρώ τοποθετείται και ο δρόμος Ελευσίνα-Οινόφυτα. Ο κ.Ταχιάος μάλιστα εξέφρασε και την επιθυμία του υπουργείου ο νέος αυτός άξονας να συνδυαστεί με σιδηροδρομική γραμμή καθως έτσι θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα εμπορικά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και τον πόλο του Θριασίου Πεδίου.

    Το γεγονός ότι μια τέτοια κουβέντα ανοίγει σημαίνει πολλά για την Αθήνα και το κυκλοφοριακό της πρόβλημα το οποίο χειροτερεύει κάθε χρόνο. Οι παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με το μετρό και την Αττική Οδό, έχουν ήδη ξεπεραστεί και αυτό το ζούν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες.

    Η γραμμή 4, η επέκταση προς Ίλιον, η δρομολόγηση νέων επεκτάσεων και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, ιδιαίτερα αυτή της Σήραγγας Ηλιούπολης που είναι μια παρέμβαση μέσα στον πυκνό αστικό ιστό, φαίνεται πως θα αποτελέσουν μέρος των νέων παρεμβάσεων για να μπορέσει να ανασάνει κυκλοφοριακά η πόλη και να μπορέσει να βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης.

    Πηγή: news247.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ