31.5 C
Athens
28.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Ανατροπή: Αστυνομικός παίρνει πίσω φόρους από το κράτος – Άνοιξε ο δρόμος για μαζικές επιστροφές!

Αστυνομικός κατάφερε να πάρει πίσω φόρους που του είχαν παρακρατηθεί για το λεγόμενο «επίδομα αλλοδαπής», με την ΑΑΔΕ να αναγνωρίζει επίσημα πως δεν πρόκειται για φορολογητέο εισόδημα αλλά για αποζημίωση.

Μια απόφαση-σταθμός από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ φέρνει τα πάνω-κάτω για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που υπηρέτησαν στο εξωτερικό!

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να πυροδοτήσει κύμα νέων προσφυγών από υπαλλήλους του Δημοσίου, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, διπλωμάτες και άλλους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε υπηρεσία εκτός συνόρων. Η επιστροφή φόρων -ακόμα και με τόκο– είναι πλέον μια απολύτως εφικτή προοπτική.


Αστυνομικός: Τι ήταν το «επίδομα αλλοδαπής» και γιατί φορολογήθηκε;

Το λεγόμενο επίδομα αλλοδαπής καταβάλλεται σε δημοσίους υπαλλήλους που μετακινούνται για εργασία στο εξωτερικό, ώστε να καλύψουν το αυξημένο κόστος ζωής σε άλλη χώρα. Η φορολογική διοίκηση, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις το θεωρούσε φορολογητέο εισόδημα, προχωρώντας σε παρακράτηση φόρου. Η συγκεκριμένη περίπτωση αστυνομικού, όμως, έφερε μια κρίσιμη νομική ανατροπή.

Ο εν λόγω αστυνομικός είχε συμμετάσχει σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, του καταβλήθηκε το επίδομα αλλοδαπής, και για ένα μέρος του πραγματοποιήθηκε παρακράτηση φόρου ύψους 15%.

Αργότερα, κατέθεσε τροποποιητική φορολογική δήλωση – δηλώνοντας και την παρακράτηση – καθώς υπήρξε αναδρομική προσαύξηση του επιδόματος λόγω ανώτερου βαθμού, βάσει απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου.


Όμως, μετά την υποβολή της δήλωσης, υπέβαλε νέο αίτημα: ζήτησε την ανάκληση και την επιστροφή του φόρου. Το επιχείρημά του; Ότι το συγκεκριμένο επίδομα είναι αποζημιωτικού χαρακτήρα και δεν πρέπει να φορολογείται.

Αστυνομικός: Αρχικά απόρριψη, μετά… απόλυτη δικαίωση

Η τοπική ΔΟΥ απέρριψε την αίτηση του αστυνομικού, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική. Όμως η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών – που λειτουργεί ως ανεξάρτητος μηχανισμός επανεξέτασης φορολογικών διαφορών – έκρινε εντελώς διαφορετικά.

Εξετάζοντας τα στοιχεία και τη νομολογία, δικαίωσε τον προσφεύγοντα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για άλλες αντίστοιχες υποθέσεις.

Η απόφαση θεμελιώθηκε στην υπ’ αριθμ. 1840/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε κρίνει ρητά ότι το επίδομα αλλοδαπής δεν αποτελεί εισόδημα υπό την έννοια της φορολογικής νομοθεσίας.

Αντίθετα, θεωρείται αποζημίωση για τα έξοδα που συνεπάγεται η υπηρεσία στο εξωτερικό – άρα δεν υπόκειται σε φόρο.

Αστυνομικός: Επιστροφή με τόκο – Νόμιμο και δεδικασμένο

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της απόφασης είναι ότι η ΑΑΔΕ όχι μόνο αποδέχθηκε την επιστροφή του φόρου, αλλά ενέκρινε και την έντοκη επιστροφή, καθώς η καθυστέρηση υπερέβαινε τις 90 ημέρες από την αρχική αίτηση. Αυτό σημαίνει πως η φορολογική διοίκηση υποχρεούται να καταβάλλει τόκους όταν καθυστερεί την επιστροφή χρημάτων προς τους φορολογούμενους.

Το γεγονός ότι η επιστροφή κρίθηκε νόμιμη και εντός προθεσμιών, ενισχύει τη νομική βαρύτητα της απόφασης. Δεν πρόκειται απλώς για μια μεμονωμένη περίπτωση – αλλά για εν δυνάμει δεδικασμένο που μπορούν να επικαλεστούν και άλλοι υπάλληλοι.

Τι σημαίνει αυτό για χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου;

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί καμπανάκι για όσους υπηρέτησαν στο εξωτερικό και είδαν το επίδομα αλλοδαπής να φορολογείται. Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν πως μπορούν να προσβάλουν τη φορολόγηση, τώρα υπάρχει σαφές προηγούμενο.

Δεδομένου ότι η επιστροφή μπορεί να αφορά αρκετές χιλιάδες ευρώ – ειδικά για πολύμηνες αποστολές – αξίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος να συμβουλευτεί φοροτεχνικό ή νομικό για να αξιολογήσει εάν δικαιούται επιστροφή φόρου.

Ο δρόμος για ομαδικές διεκδικήσεις

Η απόφαση αυτή πιθανόν να λειτουργήσει ως βάση για μαζικές προσφυγές. Εργαζόμενοι σε υπουργεία, σώματα ασφαλείας, πρεσβείες και διεθνείς αποστολές, που έχουν υποστεί παρακράτηση φόρου για το ίδιο επίδομα, πλέον έχουν έναν ισχυρό νομικό σύμμαχο στο πλευρό τους.

Εάν κατατεθούν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, επικαλούμενες την ίδια νομολογία και το αποδεικτικό υλικό, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν ανάλογες αποφάσεις. Και τότε η ΑΑΔΕ θα κληθεί να επιστρέψει σημαντικά ποσά, σε μια περίοδο όπου κάθε ευρώ μετράει.

πηγή: kefaloniamagazine.gr




0 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΑΠΟΨΕΙΣ