13.4 C
Athens
8.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Aνθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Στέλνει πλοίο η Κύπρος, πλωτή πλατφόρμα φτιάχνουν οι ΗΠΑ

    Εντός του επόμενου εικοσιτετραώρου θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα για υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, έκανε γνωστό χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στην Πάφο.

    Στο ερώτημα για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το σχέδιο «Αμάλθεια» ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με επιμονή τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Σημείωσε ότι «είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που το παρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι».

    Ακόμη, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρεί άριστες σχέσεις στην περιοχή με όλα τα γειτονικά κράτη και προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.


    Αισιοδοξία ότι η επιχείρηση «Αμάλθεια» θα ενεργοποιηθεί το Σαββατοκύριακο

    Την αισιοδοξία του ότι θα ενεργοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο η επιχείρηση «Αμάλθεια» για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εξέφρασε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κόμπος είπε ότι ο σχεδιασμός είναι για αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία ακόμα να ξεκαθαρίσουν. Όσον πιο κοντά πλησιάζουμε στην ώρα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντάξει τα στοιχεία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια αισιοδοξία ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνει η ενεργοποίηση». Η άποψη, πρόσθεσε, είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά ο σκοπός είναι «να μην επηρεάσει η ταχύτητα την αποτελεσματικότητα, και να υπάρχει μια ισορροπία».


    Ερωτηθείς αν η πιλοτική απόπλους προχώρησε χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μιλάμε για το ίδιο, ο πρώτος απόπλους που θα ενεργοποιήσει (το σχέδιο) και «εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, κυρίως στην άλλη πλευρά, που δεν είναι δική μας ευθύνη βέβαια, ως Κύπρος, να μην συμβεί κάτι στο χώρο, και εφόσον αυτό γίνει χωρίς πρόβλημα, τότε θεωρούμε ότι ξεκίνησε, είμαστε έτοιμοι για δεύτερη και τρίτη αποστολή».

    Σε ερώτηση για τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι Ισραηλινοί, ο Δρ Κόμπος είπε, «κοιτάξτε, πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό, ο κόσμος λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, μπορεί να κινηθεί προς την βοήθεια». «Μπορεί να υπάρξει κακόβουλη ενέργεια από κάποιους», ανέφερε, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία όποιος και αν πει ότι είναι εντάξει δεν μπορούν να προβλεφθούν.

    «Είναι επιχειρησιακό ζήτημα επί του εδάφους. Ώσπου να πάει το πλοίο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όταν κοντεύει, όταν φθάσει, όταν ξεφορτώσει, έχει πάρα πολλά στοιχεία, οπότε κανένας δεν μπορεί να σου πει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα γιατί είναι σε εμπόλεμη ζώνη που κινούμαστε», σημείωσε.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο έχει σημασία από τη δική μας σκοπιάς, είναι ότι εμείς έχουμε ευθύνη και ελέγχου του μηχανισμού μας. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα μέρη, υπάρχει η συμμαχία κατά κάποιο τρόπο στο πλαίσιο της οποίας «έχει ο καθένας ένα ρόλο, μια ευθύνη, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει».

    Σημείωσε ότι δεν έχει κάποιος την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. «Υπάρχουν διάφορα ζητήματα, γι’ αυτό λέμε εμείς ότι το παράθυρο είναι αυτό το Σαββατοκύριακο εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, όπως οποιοδήποτε επεισόδιο, είτε στη Γάζα, είτε στο Ισραήλ είτε στα σύνορα με το Λίβανο το οποίο να προκαλέσει αναταραχή το οποίο αντιλαμβάνεστε θα επηρεάσει, ακόμη και ο καιρός μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή» είπε.

    O OHE σε επαφή με εταίρους στην Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο

    O OHE σε επαφή με εταίρους στην Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Η ομάδα του ΟΗΕ με επικεφαλής την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ συντονίζει σε συνεργασία με τους εταίρους στην Κύπρο την επιχείρηση του θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

    «Η Ζίγκριντ Κάαγκ, η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα έχει μια τεχνική ομάδα στην Κύπρο για να συνεργαστεί με τους εταίρους που το οργανώνουν και έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για την πρωτοβουλία ως πρόσθετη οδό πρόσβασης στη Γάζα», είπε. «Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των συγκεκριμένων θαλάσσιων αποστολών ή του κτιρίου της αποβάθρας ή του λιμανιού διαχειρίζονται απο τους εταίρους της πρωτοβουλίας» σημείωσε ο κ. Ντουζαρίκ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας ότι «όλα κινούνται γρήγορα. Η κ. Kάγκ και η ομάδα της είχαν έρθει σε επαφή με τους εταίρους. Στην Κύπρο είχε βρεθεί και ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ. Η ομάδα της κ. Κάαγκ παραμένει στη Κύπρο». Θέλω να πω, ανέφερε, «σε γενικές γραμμές, είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση και τα πράγματα αλλάζουν».

    «Είναι σαφές ότι δεν είμαστε επιχειρησιακός εταίρος σε αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια δήλωση, η οποία νομίζω ότι ήταν πολύ σαφής. Το κάνουν αυτό, και είναι επίσης σε επαφή με την κ. Κάαγκ, δεδομένου ότι της δόθηκε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την ασφαλή και αποτελεσματική και μεγάλης κλίμακας διανομή βοήθειας και να μην ξεχάσουμε και την ανοικοδόμηση», είπε.

    Προφανώς λοιπόν, πρόσθεσε, «αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι συνεργάτες έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Είναι φυσιολογικό να βρισκόμαστε στο σημείο και να τους μιλάμε για να βεβαιωθούμε ότι όλες οι προσπάθειες, όλα τα χρήματα που θα δαπανηθούν, όλη η βοήθεια που θα σταλεί θα παραδοθεί με ασφάλεια και με τον ίδιο συντονισμένο τρόπο όπως δυνατόν».

    Οι ΗΠΑ φτιάχνουν μια πλωτή πλατφόρμα 500 μέτρων για την ανθρωπιστική βοήθεια

    Πλωτή πλατφόρμα, που θα λειτουργεί ως προβλήτα από το έδαφος της Γάζας στα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού επιστρατεύουν οι ΗΠΑ, ούτως ώστε να συνδράμουν με ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το έργο θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και γίνεται για να μπορέσει να μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

    Με τη διαδικασία αυτή θα παρακαμφθεί και η αναγκαία διαδικασία εύρεσης προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Γάζας.

    Όπως μάλιστα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, η κατασκευή της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας που θα συνδέει την ξηρά με τα πλοία θα απαιτήσει περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες, προκειμένου να κατασκευαστεί.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την Πέμπτη, καθώς οι ελπίδες για μια νέα κατάπαυση του πυρός στον πεντάμηνο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς ολοένα και μειώνονται και η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυστηρή κριτική για την ιδιαίτερα μεγάλη παροχή αμερικανικών όπλων, που έχουν συμβάλει στον πολύ μεγάλο αριθμό των νεκρών αμάχων στις ταραχές στην περιοχή.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ