16.3 C
Athens
12.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
More

    Βεντέτα αντιεξουσιαστών με πρύτανη στου Ζωγράφου – Το αποτυχημένο πείραμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

    Ποιος θα προστατεύσει τα πανεπιστήμια από τους βάνδαλους; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει για πολλοστή φορά η πανεπιστημιακή κοινότητα και η Ελληνική Αστυνομία, λίγες ώρες μετά τον εμπρησμό του κτιρίου διοίκησης στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

    Για ακόμη μια φορά, μια μειοψηφία ατόμων μερικών δεκάδων ατόμων, που δηλώνουν αντιεξουσιαστές, προκάλεσαν φθορές σε δημόσια περιουσία, έκαψαν φακέλους με νευραλγικά αρχεία του ιδρύματος, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν έπιπλα, γραφεία και καρέκλες.

    Το χρονικό της βεντέτας και οι εκκενώσεις από την αστυνομία

    Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (8/11), ο φύλακας της Πανεπιστημιούπολης ενημέρωσε την αστυνομία για την παρουσία τριών ατόμων που φορούσαν κουκούλες.


    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια, πέταξαν μολότοφ και εμπρηστικούς μηχανισμούς στο εσωτερικό του κτιρίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δευτερόλεπτα αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά».

    Στο σημείο μετέβησαν πέντε οχήματα με δεκαπέντε πυροσβέστες που έσβησαν την φωτιά.


    Στις 31 Οκτωβρίου, ομάδα δέκα ατόμων, φορώντας κουκούλες, είχε εκτοξεύσει πέτρες κατά του κτιρίου της διοίκησης.

    Η ένταση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι επιθετικές, καταστροφικές, συμπεριφορές από μία μερίδα ατόμων, είχε ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου, όταν η πρυτανεία ανάρτησε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την εκκένωση του φοιτητικού κυλικείου με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου, με αιτιολογία τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

    Κλειστά στόματα και φόβος στους φοιτητές

    «Φοβόμαστε για τη ζωή μας εδώ πέρα, μπαίνει ο καθένας, κάνει ότι θέλει».

    Η συγκεκριμένη δήλωση φοιτητή του πανεπιστημίου, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στο χώρο, από την ανεξέλεγκτη παρουσία ατόμων στο ίδρυμα.

    Η πλειοψηφία των φοιτητών, κρατά το «στόμα τους κλειστό», καθώς όποιος τολμήσει να αποκαλύψει τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις κουκούλες και να αποκαλύψει τα όσα τεκταίνονται στους χώρους του πανεπιστημίου, θα στοχοποιηθεί, ενώ θα λάβει και «προειδοποιητικές αναφορές να μην μπλέκει».

    Η τακτική του τραμπουκισμού και του τρόμου, αναφέρουν οι φοιτητές, «ζει και βασιλεύει στα πανεπιστήμια που προάγουν κατά τα λοιπά, την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου».

    Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ζητάει και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πανεπιστημίου, κύριος Ιωάννης Χατζηγεωργίου, όπου σε δηλώσεις του τόνισε πως, «λόγω δε των συνθηκών που επικρατούν, του τρόπου και των μέσων με τα οποία αναπτύχθηκε η βαρύτατη εγκληματική πράξη, παρίσταται απαραίτητο και έχει ήδη ζητηθεί η προστασία από τις αρμόδιες αρχές».

    Το πείραμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

    Τον Ιανουάριο του 2022 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Τάκης Θοεδωρικάκος, είχε ανακοινώσει πως με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου θα αναλάμβανε καθήκοντα η νεοσυσταθείσα, Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

    Ακολούθησαν οι δηλώσεις του κυρίου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ο οποίος αντικατέστησε τον κύριο Θεοδωρικάκο στη θέση του υπουργού προστασίας του πολίτη, ο οποίος τόνιζε πως «είναι αναγκαία η δημιουργία και παρουσία ενός τέτοιου σώματος στον πανεπιστημιακό χώρο, ώστε να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στα Ελληνικά πανεπιστήμια και στον περιβάλλοντα χώρο τους».

    Ακολούθησε η παρουσίαση των 1060 αστυνομικών που προσελήφθησαν για να στελεχώσουν τη υπηρεσία, οι οποίοι εκτός από κάποιες, επικοινωνιακού τύπου εμφανίσεις», όπως έλεγαν στελέχη της αντιπολίτευσης, ουδέποτε υλοποίησε τους στόχους της αποστολής τους.

    Μεγάλο μερίδιο ευθύνης βέβαια, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές του αρχηγείου του σώματος, για το μάλλον αποτυχημένο πείραμα της ΟΠΠΙ, είχε και η πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς ποτέ δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στους χώρους των πανεπιστημίων, όπως η εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους και οι ταυτότητες για ελεγχόμενη πρόσβαση των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

    Αυτό που αξίζει να τονιστεί πάντως, ήταν η γενναία παραδοχή του Πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ, στις 8 Ιανουαρίου του 2024, είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως, «δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω άστοχες επιλογές. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν δούλεψε όπως την είχαμε σχεδιάσει».

    Τόνιζε επίσης τότε πως,  η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη της ανομίας στα ΑΕΙ».

    Τον Ιούλιο του 2023 ο τότε αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Νότης Μηταράκης, ουσιαστικά έβαλε τους τίτλους τέλους για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αναφέροντας πως θα ενσωματωθούν στα αστυνομικά τμήματα για την πάταξη της εγκληματικότητας, όπως και τελικά έγινε.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ