Να μην αποδοθεί κατηγορία σε όλους τους κατηγορουμένους για το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωσης, ζήτησε πριν από λίγο η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η εισαγγελέας ανέφερε ότι από τα στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είχε λάβει μέρος στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
Συνολικά η εισαγγελέας πρότεινε οι 65 κατηγορούμενοι, κατά περίσταση, για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα πρέπει να απαλλαγούν. Από αυτούς οι 18 είναι πρώην βουλευτές και οι 47 φερόμενα μέλη της.
Εάν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως από το δικαστήριο, με την απόφαση που θα εκδώσει, τότε, όλη η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής – ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, η Ελένη Ζαρούλια, ο Ηλίας Κασιδιάρης, κ.ά., -θα απαλλαγούν.
Ειδικότερα, στην σχετική εισήγησή της προς το δικαστήριο η κυρία Οικονόμου ανέφερε καταρχάς ότι «η ιδεολογία ενός πολιτικού κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη» και αυτό που ελέγχεται από ένα ποινικό δικαστήριο είναι οι αξιόποινες πράξεις.
Στη συνέχεια, σημείωσε πως δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο της ακροαματικής διαδικασίας ότι η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση και ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός εγκληματικών πράξεων. «Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία…», είπε η εισαγγελέας για να αναφερθεί στη συνέχεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Λουκμαν Σαχζάτ, την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια».
Η εισαγγελέας χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά μεμονωμένα και δεν αποδείχθηκε, κατά την ίδια, ότι υπήρξε, κεντρικός σχεδιασμός από την κατηγορούμενη ηγεσία της Χρυσής Αυγής, για την τέλεσή τους.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η κυρία Οικονόμου αναφέρθηκε σε συνέντευξη του Ηλία Κασιδιαρη ο οποίος δήλωνε πως «η δολοφονία Φύσσα ήταν η πολιτική δολοφονία της Χρυσής Αυγής». Ακόμη, έκανε αναφορά στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο. «Από ποιο στοιχείο προκύπτει η στοχοποίηση των θυμάτων και ο κεντρικός σχεδιασμός της ηγεσίας;» είπε η κυρία Οικονόμου και προσέθεσε: «Δεν προκύπτει σχεδιασμός ή εντολή βουλευτών».
Κομβικά σημεία της σημερινής αγόρευσης της εισαγγελέως όσον αφορά στο αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, για το οποίο ζήτησε απαλλαγή για όλους τους κατηγορουμένους, ήταν:
– Η ιδεολογία ενός πολιτικούς κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη και αυτό που ελέγχεται είναι τυχόν ποινικές πράξεις που κατευθύνονται από την ιδεολογία ενός κόμματος, Μόνο ο πολιτικός λόγος δεν αρκεί για να αποδείξει την για εγκληματική δράση.
– Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι τα θύματα είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή.
– Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής γνώριζε για την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων (σε υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονιών, επιθέσεις και δολοφονία Φύσσα) .
– Δεν προέκυψε ότι ο Π. Φύσσας είχε στοχοποιηθεί. Δεν αποδείχθηκε εντολή του γενικού γραμματέα Ν. Μιχαλολιάκου και πρώην βουλευτών για τέλεση αξιόποινων πράξεων.
– Οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής , συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωποκτονίας Φύσσα, αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά από τα μέλη της για τα οποία δεν φέρει ευθύνη ηγεσία της.
– Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν εισέφεραν τίποτα περισσότερο από όσα είχαν καταθέσει οι μάρτυρες στο ακροατήριο, Μάλιστα κάποια σημεία των καταθέσεων αυτών εγείρουν πολλά ερωτήματα για την αξιοπιστία τους.
Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν αποδείχθηκε πως η Χρυσή Αυγή είχε συντάξει κρυφό καταστατικό. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου.
Διαβάστε επίσης: Εισαγγελέας στη δίκη της ΧΑ: Δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις σε ΠΑΜΕ και αλιεργάτες