Με 200 άτομα αναμένεται να στελεχωθεί εντός του προσεχούς διαστήματος η ΟΠΚΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Law and Order».
Παράλληλα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποφάσισε την αποδέσμευση των στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τη φύλαξη σταθερών στόχων, θέλοντας να ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο «Law and Order», ήδη αναζητούνται 100 άτομα από την επαρχία και άλλα 100 από υπηρεσίες της Αττικής για να στελεχώσουν την υποστελεχωμένη ΟΠΚΕ. Τα άτομα αυτά θα προέλθουν από διάφορες υπηρεσίες, εκτός της ΔΙΑΣ, τη ΔΡΑΣΗ και το Μεταγωγών.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία οι ομάδες ΟΠΚΕ, θα επικεντρώσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας σε Δυτική Αττική, όπου υπάρχουν «άβατα» χρονών, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτός είναι ο νέος «χάρτης» της αστυνόμευσης στην Αττική – Πιάνουν δουλειά 30 ομάδες «ράμπο» της ΕΛ.ΑΣ.
Αλλαγές αναμένονται το προσεχές διάστημα στον «χάρτη» της αστυνόμευσης, καθώς αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας με στόχο την εγκληματικότητα.
Μία από τις πιο αισθητές αλλαγές αφορά στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, τα μέλη των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως «ράμπο» της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της ειδικής εκπαίδευσης και του ενισχυμένου εξοπλισμούς τους που τους επιτρέπει να επιχειρούν σε αυξημένου κινδύνου περιστατικά. Μέχρι σήμερα οι μισές από τις ομάδες ΟΠΚΕ απασχολούνταν στην Αττική για τη φύλαξη στόχων. Ήταν δηλαδή στατικές και δεν συνεισέφεραν στο μέτωπο της εγκληματικότητας. Η εντολή της πολιτικής ηγεσίας είναι να αποδεσμευτούν όλες οι ΟΠΚΕ από τη φύλαξη στόχων και ταυτόχρονα να ενισχυθούν σε προσωπικό. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία της προμήθειας 21 καινούργιων οχημάτων.
Στόχος είναι σύντομα να είναι σε θέση να επιχειρούν συνολικά 30 ομάδες «ράμπο» στην Αττική. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν στο ieidiseis ότι μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στη δυτική Αττική, καθώς έχει «χαρτογραφηθεί» ως ο τομέας στον οποίο έχουν έδρα οι περισσότερες εγκληματικές οργανώσεις που δρουν σε όλη την περιφέρεια. Κοινός τόπος είναι για τους αξιωματικούς της Αστυνομίας ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να ακινητοποιηθούν συμμορίες χωρίς την επέμβαση πάνοπλων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικό εξοπλισμό. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για να αποσπαστούν στις ΟΠΚΕ αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες.
Τέλος η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. το βράδυ
Όπως έγραψε πρώτο το «Law and Order», μία άλλη αλλαγή αφορά στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Ήδη έχει ληφθεί απόφαση να καταργηθεί μία από τις εξάωρες βάρδιες και συγκεκριμένα η βάρδια που ξεκινούσε από τη 1.00 τα ξημερώματα και τελείωνε στις 7.00 το πρωί. Αρμόδιες πηγές εξηγούν το σκεπτικό της απόφασης: «Η αστυνόμευση αυτές τις ώρες θα γίνεται από περιπολικά, τα οποία τις ώρες αυτές μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα, γιατί οι δρόμοι δεν έχουν κίνηση (σε αντίθεση με τη μέρα). Για το λόγο αυτό θα αυξηθούν τα περιπολικά τις ώρες αυτές. Από τη 1.00 τα ξημερώματα μέχρι τις 7.00 οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αφενός ήταν πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο και στην κόπωση, χωρίς να είναι αναγκαία τις ώρες αυτές η ευελιξία τους. Οι αστυνομικοί που δεν θα περιπολούν το βράδυ θα περιπολούν την ημέρα και έτσι ενισχύονται σημαντικά οι υπόλοιπες βάρδιες του 24ωρου». Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια ενίσχυσης της ΔΙ.ΑΣ. σε προσωπικό, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια είχε καταγραφεί μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της κατά 40%.
75 περιπολικά τη νύχτα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την ύπαρξη περίπου 75 περιπολικών που θα καλύπτουν όλους τους τομείς της Αττικής από τη 1.00 τα ξημερώματα και μετά, όταν δηλαδή θα σταματούν οι περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Τηλεφωνικό κέντρο Άμεσης Δράσης
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έλεγξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη λεωφόρο Κατεχάκη ήταν η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου της Άμεσης Δράσης στη ΓΑΔΑ. Και αυτό γιατί γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για την πρώτη -και ίσως και πιο σημαντική- επαφή του πολίτη με την Αστυνομία. Το τηλεφωνικό κέντρο ήταν υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και πολλών λεπτών στην ανταπόκριση των κλήσεων.
Το τηλεφωνικό κέντρο ενισχύθηκε σε προσωπικό, προκειμένου κανένας πολίτης να μην περιμένει παραπάνω από ένα λεπτό στο ακουστικό. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο ίδιος ο υπουργός κάλεσε το «100» και έκανε δοκιμή, διαπιστώνοντας ότι η ανταπόκριση ήταν έγκαιρη.
Σημειώνεται ότι το κέντρο της Άμεσης Δράσης μπορεί να δεχτεί σε μία ημέρα ακόμα και 15.000 κλήσεις.
14 ομάδες της Ασφάλειας για την εγκληματικότητα ανηλίκων
Ένα από τα θέματα που προβληματίζουν έντονα την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αφορά στην εγκληματικότητα ανηλίκων, που όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις απασχολεί συνολικά την κοινωνία. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, κάθε Παρασκευή, ημέρα με έντονη δραστηριότητα που αφορά σε περιστατικά βίας με ανήλικους, περίπου 14 μικτά κλιμάκια της Ασφάλειας πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους αλλά και συζητήσεις με ανήλικους σε στέκια εφήβων και μαθητών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Στόχος είναι η πρόληψη αλλά και η καταστολή όπου χρειάζεται. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στους κατά τόπους διοικητές των Τμημάτων Ασφαλείας να έρθουν σε επαφή με τους διευθυντές των σχολείων, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση για τυχόν συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.
Σημειώνεται ότι η έλευση του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη λεωφόρο Κατεχάκη έχει προκαλέσει «τεκτονικές» αλλαγές στο εσωτερικό του Σώματος, καθώς έχει ήδη περάσει στους υπηρεσιακούς παράγοντες το μήνυμα ότι χρειάζεται «restart». Οι παραπάνω αλλαγές στο μέτωπο της αστυνόμευσης «τρέχουν» με νέους επικεφαλής στις υπηρεσίες, οι οποίοι προέκυψαν μετά τις πρόσφατες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών.