Το ναυτικό από τη φύση του έχει τη μοναδική ιδιότητα να προσφέρει στην πολιτική ηγεσία ένα μεγάλο φάσμα επιλογών, που στη μία άκρη έχει την προβολή σημαίας και επισφράγιση φιλίας και στο άλλο άκρο έχει την προβολή ισχύος οπουδήποτε απαιτηθεί, παρατήρησε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης στην εναρκτήρια ομιλία του στο 1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος, που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Παράλληλα επανέλαβε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό συμβάλλει στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την αποτροπή έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία ή αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σημειώνοντας ότι η σύγχρονη Ελλάδα, ακολουθώντας την παράδοση αιώνων, έχει συνδέσει το μέλλον της με τη θάλασσα αναδεικνύοντας το Πολεμικό Ναυτικό, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής ισχύος».
Περαιτέρω ο αρχηγός ΓΕΝ υπογράμμισε τα εξής :
- Θαλάσσια ισχύς δεν είναι μόνο τα καράβια. Θαλάσσια ισχύς είναι το σύνολο των ναυτικών υποδομών και λιμενικών εγκαταστάσεων ενός κράτους μαζί με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα πλοία του εμπορικού στόλου και φυσικά τα πληρώματά μας.
- Όσο ο ελληνικός εμπορικός στόλος διαπλέει τους ωκεανούς, τόσο διατηρείται η απαίτηση για προβολή ισχύος πέρα από τα στενά όρια της εγγύς γεωγραφικής περιοχής μας.
- Η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας προϋποθέτουν την εξασφάλιση της άμυνας και ασφάλειας του χερσαίου και νησιωτικού χώρου. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την ύπαρξη ισχυρού ναυτικού και τη δυνατότητα κυριαρχίας στη θάλασσα.
- Η ναυτική ισχύς όχι μόνο παρακολουθεί αλλά συχνά καθοδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στο στρατιωτικό τομέα. Η ιδιαιτερότητα ενός πολεμικού πλοίου έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη και ακριβή πλατφόρμα (system of systems) με τεράστια μαχητική ισχύ. Τα πολεμικά πλοία, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αναλάβουν άμεσα αποστολές οπουδήποτε απαιτηθεί και ο κύκλος ζωής τους οριοθετείται από την ικανότητα του ναυτικού να συντηρεί τα πλοία του, να διατηρεί τα συστήματά τους λειτουργικά και να διατηρεί τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των απειλών.
- Ναυτική ισχύς δεν παράγεται μόνο από την παρουσία πλοίων στη θάλασσα. Αν ήταν έτσι, θα επικρατούσε πάντα το ναυτικό με τα περισσότερα πλοία. Η Ιστορία όμως, μας έχει αποδείξει πολλές φορές το αντίθετο. Καλά εκπαιδευμένα πληρώματα, με υψηλό ηθικό αποτελούν ίσως τον αποφασιστικότερο παράγοντα στο ναυτικό αγώνα.
- Το Πολεμικό Ναυτικό χαράσσει το μέλλον του με σαφήνεια, ρεαλισμό και προσαρμοστικότητα, ώστε να επιτυγχάνει τη μετουσίωση των κατευθύνσεων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε υλοποιήσιμους στόχους και δράσεις, τόσο μέσω της αξιοποίησης των υπαρχόντων μέσων του όσο και με την ορθολογική σχεδίαση των μελλοντικών δυνάμεων, για ένα ναυτικό μεγαλύτερο και ισχυρότερο.
- Επιδιώκουμε να διατηρούμε ένα ναυτικό σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις, καινοτόμο και προπάντων άρτια στελεχωμένο με πληρώματα που επιδεικνύουν αποφασιστικότητα, μαχητικό πνεύμα, εφευρετικότητα, πρωτοβουλία, γνώση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και στα οποία παρέχεται υψηλής έντασης εκπαίδευση.
- Απαιτείται να πορευθούμε στο μέλλον με αίσθημα ευθύνης, σύνεση, προσεκτικό σχεδιασμό και συνέπεια, προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον με προοπτικές ανάπτυξης ανάλογες των προσδοκιών όλων μας, κατέληξε.
Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Η Θαλάσσια Ισχύς ως Συντελεστής Εθνικής Ισχύος» και αποσκοπούσε στην ανάδειξη της σημασίας της ναυτικής συνιστώσας στη συνολική εθνική ισχύ, με έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, της γεωστρατηγικής, της οικονομίας και της στρατιωτικής στρατηγικής.
Η οργάνωση του Συνεδρίου περιελάμβανε, εκτός από την εισαγωγική ενότητα, τις ακόλουθες τέσσερις θεματικές ενότητες: Ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, Ναυτική διάσταση των Διεθνών Σχέσεων, Σύγχρονη Ναυτική Στρατηγική και Εφαρμογές Ναυτικής Ισχύος.
Ως επισκέπτες ομιλητές, συμμετείχαν μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων ο διοικητής του ΝΑΤΟ (COM/MARCOM) Vice Admiral Keith Blount, οι αρχηγοί ττου Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, καθώς και εκπρόσωπος του Γάλλου Α/ΓΕΝ.
Επίσης χαιρετισμο απηύθυνε ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Χηνοφώτης ενώ παραβρέθηκε ο πρώην υπουργός ‘Αμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης.
Προς τιμήν των συμμετεχόντων ομιλητών, ο αρχηγός ΓΕΝ παρέθεσε επίσημο δείπνο επί του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου «Θωρηκτού /Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ».