Αρχίζει σήμερα εκτός απροόπτου στον Άρειο Πάγο, η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016 με κατηγορούμενος τον πρώην ισχυρό υπουργό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Πρόκειται για το δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο που θα διεξαχθεί το τρέχον δικαστικό έτος (το πρώτο διεξάγεται ήδη με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη) και το πέμπτο κατά σειρά Ειδικό Δικαστήριο της Μεταπολίτευσης.
Ο κ. Παππάς παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με αμετάκλητο βούλευμα, κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Στο εδώλιο εκτός από τον κ. Παππά θα καθίσει και ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος θα δικαστεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού. Πρόκειται για αδικήματα που είναι και τα δυο σε βαθμό πλημμελήματος.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Παππάς δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρέβη τα καθήκοντά του και εν ολίγοις πρωτοστάτησε σε παράνομη και αδιαφανή διαδικασία ώστε η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει δικό της τηλεοπτικό σταθμό.
Το βούλευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων για τον κ. Παππά ότι παραπέμπεται να δικαστεί «ως υπαίτιος του ότι με περισσότερες από μία πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενώ ήταν υπάλληλος κατά την έννοια των άρθρων 13 στοιχείο α΄ Ποινικού Κώδικα και 2 παράγραφος 3 του νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης των υπουργών, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλους παράνομο όφελος, βλάπτοντας τρίτους».
Να σημειωθεί ότι ο έτερος κατηγορούμενο της υπόθεσης, ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας, είχε καταγγείλει εικονική σύμβαση με την αραβικών συμφερόντων εταιρεία CCC, καθ’ υπόδειξη του κ. Παππά ώστε να μπορέσει να εισέλθει η εταιρεία του «Τοξότης» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να αποκτήσει έτσι ένα κανάλι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Ένα κανάλι, δηλαδή, που θα εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα.
Ο κ. Καλογρίτσας προχωρώντας στη συγκεκριμένη καταγγελία, γνώριζε ότι θα καταστεί κατηγορούμενος, πλην όμως όπως έχει πει, αποφάσισε να οδηγήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ώστε να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψή του.
Το βούλευμα, το οποίο παραπέμπει τον κ. Καλογρίτσα στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, μαζί με τον κ. Παππά αναφέρει για εκείνον, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Παραπέμπεται ως υπαίτιος του ότι με περισσότερες από μία πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, προσέφερε με πρόθεση συνδρομή στον Νικόλαο Παππά κατά τη διάρκεια της τέλεσης και στην εκτέλεση της αξιόποινης πράξης της παράβασης καθήκοντος κατ᾿ εξακολούθηση».
Από την πλευρά του ο κ. Παππάς αρνείται όσα του έχουν καταλογιστεί, κάνοντας λόγο για νομιμότητα της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία, ωστόσο, είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στη δίκη που ξεκινάει σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση αυτή έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 16 μάρτυρες, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης, οι δημοσιογράφοι Γεώργιος Παπαχρήστου και Δήμος Βερύκιος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κ.ά.
Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου
Στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου μετέχουν έντεκα γυναίκες και δύο άνδρες δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, κληρώθηκε η κυρία Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία είχε διεξάγει την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η κυρία Κλάπα – Χριστοδουλέα θα πλαισιώνεται στην έδρα από έξι μέλη του Αρείου Πάγου, τις Δήμητρα Ζώη, Ελένη Κατσούλη, Μαρουλιώ Απέργη, Γεωργία Κατσιμαγκλή, Δημητρία Στρούζα-Ξένου και Μαρία Βάρκα, καθώς και έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, τους αντιπροέδρους Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Μιχαήλ Πικραμένο, καθώς και τους Μαρία Σωτηροπούλου, Σταυρούλα Κτιστάκη, Κασσιανή Μαρίνου και Ηλία Μάζο.
Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή, η οποία βρίσκεται και στην έδρα στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη, με αναπληρωματικό μέλος τον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Ασπρογέρακα.
Τέλος, ως αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο η Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου, ο Χρήστος Κατσιάνης και η Μαρία Κουφούδη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Αγορίτσα Σδράκα, η Ιφιγένεια Αργυράκη και ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Τσιμέκας.